EXTRA HELGERBJUDANDEN - Gäller 25-29 april Se kampanjerna här

Odlingsbädd växthus 

Alla kan odla

Vill du njuta av dina egna grönsaker? Det är enklare än du tror. Alla kan odla i odlingsbädd i växthus och alla kan lyckas, menar Evelina. Speciellt om man har ett smart och praktiskt växthus att jobba med.

Växthusägaren Evelina och hennes familj
Fakta

Evelina Lind
Influencer och fotograf

Familj: Sebastian, Arild (2 år) och Nelion (5 år)
Bor: Långared i Västergötland.
Växthus: Emilia träväxthus. 
Instagram: @lovisaslind

Vad betyder växthuset för dig?

– Med växthuset får jag möjlighet att odla grönsaker som helt enkelt inte går att odla ute på friland, och dessutom får jag en mycket längre odlingssäsong, säger Evelina. Det är härligt att kunna hålla till där ute på våren och förodla sina plantor, utan att man fryser ändan av sig.

Hur länge har du haft växthus med odlingsbädd?

– Det är ett par år bara, jag odlade på friland tidigare. Men när jag var liten så hade vi växthus hemma och det stora intresset kommer egentligen från min farmor som alltid har odlat i växthus, framför allt tomater.

Odlingsbädd i växthus av trä med tomatodlingOdlingsbädd växthus. Under årets varma period är Evelinas träväxthus fyllt med grönsaksodling.

Varför valde du växthuset Emilia?

– Framför allt för att det är så otroligt fint. Jag tycker det smälter in så fint i naturen och i trädgården, säger Evelina. Det är ju i trä och blir så jordnära på något vis.



Vad jag förstår så är det ditt andra Emilia träväxthus?

– Förut hade vi en villatomt, och då passade mellanstorleken. Men nu har vi ju flyttat till en gård, och där fanns det plats för den stora varianten. Så nu går det att odla mer, säger Evelina och ler.

Berätta hur du inrett med odlingsbädd i växthuset!

– Jag kör med odlingsbädd i växthus av gammalt virke som går runt alla sidor i växthuset, och det är helt inriktat på odling, säger Evelina. Vi fyllt bäddarna med en mix av växtmaterial, jord och kompost. Och sedan har vi lite gödsel från våra alpackor.

 
 Odlingsbädd växthus med tomatodlingOdlingsbädd i växthus. Evelina har maxat kanterna intill väggarna med en odlingsbädd som består av växtmaterial, jord, kompost och gödsel.

Har alpackor bra gödsel?

– Ja, vanlig gödsel måste låta brinna först, alltså stå en viss tid, för att inte växterna ska skadas. Men alpackornas gödsel kan du använda på en gång.

Vad odlar ni i odlingsbäddarna i växthuset? 

– Under sommaren odlar vi tomater, gurka, melon, paprika, chili, basilika och padrone, det är såna där gröna chilipaprikor som man kan få stekta ibland på restauranger. Enkelt och gott!


 

Vad tycker barnen om växthuset?

– Barnen är ju ganska små, men de tycker det är jätteroligt att vara med när vi sår och pysslar, men kanske mest när det gäller att äta, skrattar Evelina. Men det är klart att de gillar grönsaker, nu när de får se hur dom växer och får plocka direkt från odlingsbäddarna i växthuset.

 
Inspiration egen odling av tomater och chili i växthus"Enkelt och gott", berättar Evelina om grönsaksodlingen som de plockar från hela sommaren.

Hur använder du skörden från odlingsbäddarna?

– Först och främst använder vi den direkt från växthuset för att laga mat till vardags. Men sen fryser vi också in ganska mycket eller konserverar i glasburkar, till exempel vår egen tomatsås och chilisås.

Använder du växthuset på vintern?

– Jag har ingen odling på vintern, utan det blir mer att man kanske sätter sig där och dricker lite glögg eller har lite julmys och binder kransar och sånt. Men nu på hösten odlar jag lite spenat. Den klarar kyla ganska bra, så den funkar att så både tidigt och sent på säsongen. Och jag vet att det är många som till och med vintersår spenat i odlingsbäddarna i sina växthus. Jag har också tryckt ner lite tulpanlökar, så att vi kan skörda lite snittblommor till våren.

 
inredning i träväxthus under julen Under vintern inreder Evelina träväxthuset med möbler så att det blir ett rum att umgås i.
   Träväxthus med inredning i ett vinterlandskapGlöggmys i växthuset med ett vinterlandskap runtomkring.

– Det första växthuset monterade vi till stor del själva, jag och min man. Det var bara när de stora glasskivorna skulle fästas, som vi behövde kalla in min pappa för att hjälpa till, berättar Evelina. För det andra växthuset engagerade vi familjen från start och var fyra personer som jobbade tillsammans. Det gick jättebra!

Hur gjorde du med grunden?

– Vi grävde ut en rektangulär grund med en grävmaskin och såg till att botten var riktigt plan, berättar Evelina. Sedan satte vi 6 stycken lecablock i varje hörn och fäste grundreglarna i dem med vinkeljärn. Det finns speciella skruv som funkar till leca. Efter att ha kollat av allt supernoga med vattenpass, så fyllde vi upp med grus som fick bli växthusets golv.

Hur planerade du området omkring växthuset?

– Jag tycker det är så mysigt när området kring växthuset blir ungefär som ett extra rum i trädgården. Därför har jag lagt grusade gångar runt växthuset, och sedan satt en avenbookshäck omkring. Med tiden tänker jag att det ska bli som en egen liten värld.

Tips!

Vilka är dina bästa odlingstips till växthusägare?

– Satsa på uppbyggd odlingsbädd i växthus. Det är både ergonomiskt och trevligt istället för att gräva ut bäddarna i backen.

– Odla det som du normalt använder i köket. Det är lätt i början att man testar allt som verkar spännande, trots att det kanske inte är sånt som man ens tycker om, och då blir det bara tråkigt.

– Om du är bortrest mycket eller har svårt att komma ihåg att vattna, så är det jättebra med ett bevattningssystem.


Ange postnummer för att få riktade erbjudanden