Nya fönster höjer upplevelsen av ditt hus

Att byta fönster har sina fördelar: de minskar energikostnaderna och förändrar uttrycket på ditt hus. Tobias Hedman är fönsterexpert hos oss och vet allt som är värt att veta om fönster. Här delar han med sig av sin kunskap och tips kring val av olika material. Han berättar även hur du mäter dina fönster rätt för att de ska passa perfekt.

Du vill förmodligen ha ett fönster med hög kvalitet, bra isoleregenskaper och att det passar husets karaktär. Med spröjs på fönstren kan du till exempel förändra ett modernt vridfönster och istället få ett mer traditionellt utseende. Har du ett hus som inte passar med vitmålade fönster kan du välja ett aluminiumklätt och välja bland sju olika kulörer.

- Fundera vilket uttryck du vill att ditt hus ska ha. Nya fönster lyfter den yttre och inre upplevelsen av huset lika mycket som ditt hus blir modernare och energieffektivt, säger Tobias.

Gör huset mer attraktivt

Att köpa fönster är en investering i huset, samtidigt som det lyfter husets fasad vid en försäljning. Du kan få dina fönster i en mängd olika bredd- och höjdmått, beroende på vilken modell du väljer. Du kan testa olika storlekar, modeller, kulörer och priser på några klick på vår webbplats. Behöver du kanske fönster i ett hörn? Det finns olika former att välja mellan olika former.

Hitta dina fönster

Hängning påverkar uttryck och funktion

- Tänk på hur du vill att ditt hus ska se ut när fönsterbytet är klart. Ska du byta några fönster eller alla? Om du ska byta något enstaka är det viktigt att välja samma hängning som du redan har på fönstren på huset för att behålla det estetiska uttrycket, säger Tobias.

Ska du byta alla fönster har du möjlighet att förändra både uttryck och funktion. Bor du i ett tvåplanshus är det smidigt med vridfönster, så kan du putsa utsidan av fönstret inifrån.

- Hängningen påverkar uttrycket på huset. Vill du ha ett klassiskt uttryck kan du välja sidohängda fönster. Är du på jakt efter ett modernt uttryck är vridfönster att föredra, säger Tobias.

Höger- eller vänsterhängd fönsterdörr?

Åt vilket håll vill du öppna din nya fönsterdörr? Du tar reda på hängningen genom att ställa dig utanför dörren och ser om gångjärnen sitter på höger eller vänster sida. Utifrån sett: Sitter gångjärnen på höger sida är det en högerhängd?dörr och om gångjärnen sitter på vänstersidan är det en?vänsterhängd dörr.

Öppningsbara fönster i höjd- och sidled

Jo, det finns faktiskt. De kallas för dreh-kipp och är alltså två olika öppningar, dra och tippa, i ett och samma fönster. Det gör det enkelt när du ska vädra, städa och putsa fönster.

Spara pengar med fasta fönster

Här har du möjlighet att spara pengar. Med fasta fönster kan du också skapa stora glaspartier som lyfter utseendet på ditt boende. Tänk på att du alltid måste ha minst ett öppningsbart fönster eller fönsterdörr i varje rum.

Fördelar med olika material

När det gäller val av material är det bra att fundera över vilket uttryck och funktion du vill ha.

- Trä är ett naturmaterial som är ett fint och hållbart material, men kräver underhåll med jämna mellanrum. Väljer du aluminium får du ett underhållsfritt fönster, men det kostar lite mer dyrare. Å andra sidan har du möjlighet att välja bland en massa kulörer, säger Tobias.

Sen finns även PVC-fönster. Det kombinerar priset från ett träfönster med funktion och underhåll som ett aluminiumfönster.

Material som påverkar utseendet

Vill du ha en kulörer, borträknat vit, är valet enkelt. Då finns aluminium och PVC.

- Du kanske vill anpassa materialet efter huset. I ett gammalt fint 1920-talshus smälter träfönster bra in med stilen. Dessa fönster passar inte alls in på ett funkishus. Då blir det bättre med ett modernare aluminiumfönster, säger Tobias.

Tobias 3 bästa tips

 1. Fundera på vilket uttryck du vill uppnå med huset. Fönster lyfter det estetiska på huset lika mycket som ditt hus blir modernare och energieffektivt.
 2. Välj fasta fönster på de ställen det är möjligt (där du ändå har ett öppningsbart). Ett fast fönster är mycket billigare än ett öppningsbart.
 3. Kom ihåg att se över ventilationen när du byter fönster. Nya fönster är mycket tätare än vad ett gammalt är.

Material och deras fördelar

Aluminiumfönster är underhållsfritt och effektivt och passar särskilt bra ihop med putsade fasader. Material funkar fint ihop. Du kan välja mellan flera olika kulörer på den aluminiumbeklädda utsidan.

Har du träfasad på ditt hus vill du kanske även ha träfönster. Du får högklassig, modern funktion när du väljer fönster hos oss och ett utseende som gifter sig med huset.

PVC är underhållsfritt och prisvärt och ett smart alternativ att hålla nere kostnaderna. Du får ett bra fönster med modern funktion.

Så mäter du dina fönster

För att mäta dina fönster behöver du papper, penna, måttband eller tumstock. Mät innan du beställer och mät alla fönster även om du tror att de är lika stora. För att vara helt säker – mät alla sidor runt väggöppningen eller fönstret på två-tre ställen, använd millimeter som enhet.

Om du mäter ett befintligt fönster kan det se ut på många olika sätt. Foder i trä eller plåt- eller aluminiumlängder som oftast täcker halva karmtjockleken är säkrast att tillfälligt montera ner vid mätningen för att få exakta mått.

Vid putsade väggar med mjukfog som tätning mellan fönster och vägg ser du oftast hela karmen. Var noga med om det är fönsterstorlek eller väggöppning som du mäter.

Ordlista för fönstermätning

Dessa ord är viktiga att känna till när du ska mäta dina fönster:
Modulmått: anger hålet i väggen där karmen ska monteras i decimeter. Anges alltid som bredd x höjd. Ett fönster i storlek 12 x 12 har karmyttermått 1180 x 1180 millimeter hos oss.
Karmyttermått: fönstrets eller dörrens exakta yttermått. Om du ska mäta på ett befintligt fönster kan du mäta från kant till kant på själva fönstret. Då får du fram ett karmyttermått. Detta mått är lite mindre än modulmåttet och det är för att det ska finnas plats för tätning och isolering.
Väggöppning (även kallat hålmått): storleken på öppningen som gjorts i fasaden.
Fönstermått: se karmyttermått.
Ställplats och drevning: det område som ska finnas mellan fönster och väggöppning. Detta ska drevas (isoleras) och skyddas med foder.
Foder: det material som syns och skyddar området mellan fönster och fasad.

Tobias mätningstips

- Det viktigaste är att få fram storleken på hålet i väggen, även kallat modulmått. Mät alla sidor runt väggöppningen och tänk på att göra det på två-tre ställen då hålet kan vara skevt.?

Välkommen in i våra butiker

Självklart kan du uppleva fönstren och känna på dom. I butikerna har vi moduler och lackade kulörprover på alla fönsterkulörer.

Hitta din butik

Byta fönster - steg för steg


Bild till Fönstermätning på verktyg som behövs

Det här behöver du

 • Kofot
 • Vattenpass
 • Karmskruvsverktyg
 • Drevningsverktyg
 • Tumstock
 • Karmskruvar
 • Hyvel
 • Drevningsremsor
 • Nytt fönster och karm
 • Eventuellt borr till karmskuv
Bild till steg 1

Steg 1

Transportera och förvara fönster stående.

Bild till steg 2

Steg 2

Måla obehandlade fönster innan montering: Grundolja karm och båge utvändigt och måla med grundfärg innan oljan har torkat helt.

Bild till steg 3

Steg 3

Måla insidan med grundfärg och låt den torka.

Bild till steg 4

Steg 4

Stryk allt trä två gånger med oljelöslig fönsterfärg. Fönsterbågarna och bottenstycket på karmen stryks ytterligare en gång med fönsterfärg.

Bild till steg 5

Steg 5

Fönster tillverkas i modulmått om jämna 10 cm. Ett fönster med modulmått 10 x 12 är anpassat för ett fönsterhål som är 100 cm brett och 120 cm högt.

Bild till steg 6

Steg 6

Fönstrets karmyttermått är 2 cm mindre i både bredd och höjd. Det ger utrymme för drevisolering. Ett 10 x 12 fönster är alltså 98 x 118 cm.

Bild till steg 7

Steg 7

Fäst brädbitar som anhåll under monteringen av karmen.

Bild till steg 8

Steg 8

Placera bärklotsar av plast max 10 cm in från fönsteröppningens sidor. Klossarna anpassas i höjdled så att fönstret får rätt placering.

Bild till steg 9

Steg 9

Kontrollera att bärklossarna hamnar exakt i våg med hjälp av en rak brädbit och ett vattenpass.

Bild till steg 10

Steg 10

Lyft ur fönsterbågarna och placera karmen på bärklotsarna. Vridbara fönster öppnas så att man kommer åt de förborrade hålen i karmen.

Bild till steg 11

Steg 11

Fixera fönstret i sidled med hjälp av kilar, utan att täcka de förborrade hålen i karmsidorna.

Bild till steg 12

Steg 12

Kontrollera att fönstret står i lod med hjälp av vattenpass.

Bild till steg 13

Steg 13

För att fönstret lätt ska kunna öppnas och sluta tätt när det stängs måste hörnens vinklar vara räta. Använd två spetsade lister för att mäta mellan innerhörnen i karmen. Om diagonalerna är exakt lika långa, är alla 4 hörn 90 grader.

Bild till steg 14

Steg 14

Fäst karmen med karmskruv i de förborrade hålen.

Bild till steg 15

Steg 15

Ta bort kilarna, men låt bärklotsarna sitta kvar.

Bild till steg 16

Steg 16

Kontrollera att fönstret står i lod med hjälp av vattenpass. Kontrollera även att diagonalerna är lika långa.

Bild till steg 17

Steg 17

Vänd på karmskruvsnyckeln och skruva karmskruvens hylsa in eller ut, för att finjustera karmens placering i sidled.

Bild till steg 18

Steg 18

Testa att öppna och stänga fönsterbågen innan du täcker skruvhålen med plastlock.

Bild till steg 19

Steg 19

Använd vinkelhake eller tumstock för att försiktigt trycka in drevisolering mellan fönster och vägg.

Bild till steg 20

Steg 20

Säkerställ att det blir en luftspalt på 2-3 cm på utsidan.

Bild till steg 21

Steg 21

Vid nybyggnation eller renovering där konstruktionen ångspärras med åldersbeständig plast, ska plasten fästas ut på fönsterkarmen. För att undvika värmeläckage och risk för fuktskador, måste plasten sluta helt tätt mot karmen. Täta därför skarvar och hörn med åldersbeständig tejp.

Steg 22

Smygen täcker sedan plasten.

Bild till steg 23

Steg 23

Om ytterväggen saknar ålderbeständig plast, ska fönstret tätas med bottningslist och mjukfog.

Bild till steg 24

Steg 24

Stryk utefog i spåret för underbleck.

Bild till steg 25

Steg 25

Tryck in plåtblecket och fäst med bleckspik eller skruv.

Bild till steg 26

Steg 26

Sätt foder och spika eventuell lockläkt direkt efter fönstermonteringen, för att skydda fasaden mot regn.

Steg 27 - löpande underhåll

Kontrollera årligen målade ytor. Har en spricka uppkommit ska denna omedelbart lagas genom att lägga på bättringsfärg. Utvändig rengöring av karm och omgivande foder ska göras regelbundet av ljummet vatten och såpa. Gångjärn, vridbeslag och andra beslag kontrolleras, rengörs och smörjs in med olja regelbundet.

Du kanske också gillar

Ange postnummer för att få riktade erbjudanden