Bygghösten är här - beställ och montera nu. Se aktuella kampanjer. Gäller t.o.m. 21 oktober.
UPP TILL 20% RABATT
t.o.m. 21 oktober
UPP TILL
20% RABATT
t.o.m. 21 oktober

Vi är med dig
hela vägen

Många är de växthusdrömmar vi varit med och förverkligat. Hos oss sitter Sveriges bästa rådgivare på växthus - och de är redo att hjälpa dig gå i mål med din egen växthusdröm. Både före och efter ditt köp.

I vårt utbud hittar du kvalitetsväxthus i egen design eller från välkända tillverkare.

Kontakta oss →

Vanliga frågor om växthus

Vilken modell ska jag välja på mitt växthus?
Det beror på vad du vill använda ditt växthus till. Nedan kommer lite tips för att det ska bli enklare att välja.

Syfte –
Vill du odla mycket kan det vara bra att ha en högre takhöjd på ditt växthus så att dina växter kan klättra och växa till sig ordentligt. Kanalplast har till skillnad från glas en isolerande effekt och dygnstemperaturen blir jämnare. Ett växthus på mur underlättar vid placering av odlingslådor och muren lagrar värme som avges under de svalare nätterna.

Vill du inte odla i så stor utsträckning så kan du i första hand titta på design i stället och utgå helt från eget tycke och smak. Våra träväxthus kan du måla i valfri kulör.

Storlek vs utrymme –​
Hur stor tomt du har och hur mycket av den du vill använda till ett växthus spelar också in. Ofta köper man ett växthus som senare känns för litet. Här gäller det att tänka till.

Placering och klimat –​
Var du placerar växthuset på din tomt och var i landet du bor hänger också ihop med ditt val. Snö och vind är två faktorer som du bör tänka på när du väljer modell. Det finns växthus som är väldigt stabila och tål mycket vind och snö. Vi på Skånska Byggvaror har växthus med både stormgaranti och växthusförsäkring.

Tillbehör – ​
En god ventilation är en förutsättning för både odlingen och ditt eget välbehag. Våra takfönster och väggfönster ger dig denna möjlighet. Med automatiska fönsteröppnare slipper du komma ihåg när du ska öppna och stänga.
Modellanpassade hyllor kan vara en god idé om du inte har kunskap eller möjlighet att tillverka hyllor själv.

För att hålla en jämnare temperatur och skydda dina växter så kan en skuggardin vara ett bra tillval.

Du hittar alla våra växthustillbehör här

Budget –
Det finns växthus i alla prisklasser. Ett billigare växthus har oftast en svagare konstruktion, tunnare glas och är i vissa fall svårare att montera. Väljer du ett dyrare växthus så får du en kraftigare konstruktion som står emot väder bättre. Du får även säkerhetsglas och i de flesta fall finns det smarta lösningar för en enklare montering.

Är budgeten begränsad så fundera på vad som är viktigast för dig. Kanske ska du välja ett växthus av en dyrare modell, men i stället gå ner i storlek för att det ska passa för just dig.

Behöver jag bygglov för att bygga växthus?
Många växthus som är mindre än 15 m² faller under ”friggebod” och är då bygglovsbefriade. Men vi rekommenderar alltid att du kontaktar din kommuns bygglovsenhet eftersom lokala regler kan skilja sig åt.

Ett större växthus kan falla under regler för Attefallshus, dvs max 30m². För Attefallshus krävs en bygganmälan till din kommun.

Tänk på att prata med dina grannar och få ett skriftligt medgivande om växthuset står närmare än 4,5 m från tomtgränsen. Tänk också på att det alltid är ditt ansvar att se till att lagar och regler följs innan du påbörjar ditt bygge.
Hur behandlar och underhåller jag färgen på mitt växthus?
Målning ska alltid göras INNAN monteringen för att komma åt på alla ställen. Vanligast är grundmålning och täckmålning, men man kan även betsa eller lasera.

Underhållsmålning ska ske med jämna mellanrum eller efter behov. Ta för vana att gå igenom ditt växthus noggrant t.ex. varje vår och höst. Vår rekommendation är att kontakta en fackman för att få rekommendationer samt för att köpa din färg.
Hur ska jag underhålla mitt växthus?
Nedan finns några tips på hur du ska behandla ditt växthus för att hålla det i god form under många år.

Rengöring –
Tvätta glas eller kanalplast regelbundet för att maximera ljusinsläpp.

Kontrollera tätningar –
Kontrollera och byt ut tätningar för att bibehålla växthusets isoleringsförmåga.

Ventilation –
Se till att ventilationssystemen fungerar som de ska.

Inspektion av ram och fundament –
Kontrollera ramen och fundamentet för att tidigt hitta tecken på rost, röta eller skador. Åtgärda vid behov.
Det saknas en del eller en del är trasig, hur får jag hjälp?
Ring eller maila vår kundservice direkt om du upptäcker att något saknas eller är trasigt.
Hur förbereder jag marken för mitt växthus?
En bra grund som är stabil, väldränerad och rak är väldigt viktigt för att slutresultatet ska bli bra. Hjälp för hur du förbereder marken hittar du här här.
Hur vintersäkrar jag mitt växthus?

För att växthuset ska kunna leverera samma gröna glädje varje år finns det några saker som kan vara bra att tänka på innan vinterkylan tar över. Vi har satt ihop en lista med saker som kan vara bra att ta en extra titt på.

- Kontrollera så att glas och lister är hela. En spricka i en ruta eller en tätningslist som trillat av kan bli den lilla detalj som en hård vind snabbt hugger tag i. I värsta fall kan hela rutor sugas ut.

- Automatiska fönsteröppnare med gas (cylindern) bör tas in för vintern då dessa kan gå sönder av kylan.

- Det kan vara smart att låsa eller spärra dörren och säkra alla fönster, med exempelvis buntband, så att dessa inte blåser upp av starka vindar.

- Då växthusnocken inte är gjord för att bära något tungt bör snö som lägger sig på taket borstas bort så snart som möjligt, detta gäller särskilt blötsnö då denna kan bli väldigt tung.

- Skulle du inte ha möjlighet att se över växthuset tillräckligt ofta så kan ett tips vara att, på eget ansvar, placera en stadig stötta mellan mark och taknock i växthusets mitt.


Vilka material och glastyper finns det?
Stommen är oftast av aluminium eller trä.

Ett växthus i Aluminium är nästa underhållsfritt, medan trä kräver regelbunden översyn. Det positiva med trä är att det ger en varmare känsla, oftast snyggare design och att göra egna modifieringar med krokar, hyllor eller annat som behöver fästas i stommen blir mycket enklare. En annan fördel med trä är att om det väljer ett obehandlat träväxthus så kan du måla det i vilken färg du vill för att passa in i just i din trädgård.

Säkerhetsglas vs vanligt glas-
Härdat glas är många gånger starkare än vanligt fönsterglas av samma tjocklek. Om glaset trots allt skulle gå sönder bildas inga stora skärvor utan i stället spricker glaset i små bitar.

Kanalplast-
Kanalplast har en isolerande effekt och dygnstemperaturen blir jämnare. Det är ett bra alternativ för dina växter då det inte blir lika hett i växthuset som det kan bli med glas.

Lär dig mer om olika glastyper till ditt växthus.
Går det att få hjälp med monteringen?
Att montera ett växthus kan vara lite svårt. Ett växthus av aluminium innehåller ofta många delar och manualen har många steg som måste följas exakt. Minsta skevhet kan göra att du inte kan få i glasen i sista sektionen. Ett växthus i trä har oftast färre delar och något färre steg, det är även enklare att göra egna lösningar i trä om man anser att det behövs.

Vårt enklaste växthus att montera som är av av aluminium hittar du här
Behöver du hjälp med monteringen så kan du få lite tips här

Det kan vara en god idé att kontakta en lokal byggfirma om du känner dig osäker.
Har era växthus någon försäkring och stormgaranti?
Vi erbjuder gratis växthusförsäkring de tre första månaderna till nästan alla våra växthus. Läs mer här.

Vi erbjuder även stormgaranti på delar av vårt växthussortiment. Läs mer här här.
Det finns en hel del viktiga tips på hur du stormsäkrar ditt växthus här.
Jag har köpt ett växthus från en annan återförsäljare, kan jag ändå köpa reservdelar från er?
I mån av tid och möjlighet hjälper vi självklart till. Under tex högsäsong har vi högt tryck på vår kundservice. Tänk dock på att vi inte säljer reservdelar till andra växthus än de vi saluför. Vi lagerför mängder av reservdelar, men ibland måste de beställas och en viss väntetid kan förekomma.

Ett växthus för alla

Livet blir så mycket härligare med ett växthus. Och det är så mycket mer än bara odling. Varför inte bjuda över vänner på middag och använda växthuset som ett uterum en ljummen sommarkväll? Eller ha första parkett till det vackra vinterlandskapet under glöggfesten. Oavsett hur du vill använda ditt växthus kan du här botanisera bland olika storlekar, färger och typer.

Växthus i trä eller aluminium

Det finns olika typer av växthus. Vilket passar bäst för dig och din trädgård? Ett växthus i trä kan du måla som du vill och ganska enkelt skapa olika uttryck. Träets levande och naturliga känsla och härliga yta gör att träväxthuset smälter bra in i din trädgård. Ett växthus i aluminium är lättskött och i princip underhållsfritt. Här kan du välja mellan olika färger och ändå få den stil du önskar.

Använd växthuset så som du vill

Ett växthus kan vara en plats för odling, middagar, egentid och allt däremellan. Bara fantasin sätter gränsen. Se till att välja storlek på växhuset utefter hur du vill använda det. Ska det få plats för både umgänge och växter bör du satsa på en större modell. De flesta som kommit igång med sin odling vill dessutom ofta testa nya växter, grönsaker och blommor i sin nya gröna oas. Se till att alla dina drömmar får plats.

Ange postnummer för att få riktade erbjudanden