Gör dig redo för våren - stor växthus och uterumskampanj Se alla kampanjer

Växthusgrund - Bygg en grund för ditt växthus

När det kommer till att bygga en grund för växthuset finns det olika alternativ som är värda att överväga innan man sätter igång. Valet är inte alltid självklart, därför går vi här igenom några av de vanligaste alternativen för växthusgrunder. Med hjälp av vår medarbetare Max ska vi försöka ge dig en guide till hur du bör tänka innan du påbörjar din växthusgrund.

Max började sin karriär på Skånska Byggvaror som butikssäljare. Genom kundmöten har genom åren samlat på sig en gedigen kunskap kring byggandet av uterum och växthus. Att ge kunder rådgivning och göra deras drömmar till verklighet har haft en enorm betydelse för honom.

- Det är fantastiskt att få vara med när allting ligger på idéstadiet hos en kund. Tillsammans hittar vi lösningar som gör visionen till något konkret. Från ax till limpa helt enkelt, berättar Max.

Snickeri har sedan länge legat varmt om hjärtat för Max. Han drar mer än gärna igång ett hemmaprojekt, oavsett om det är inomhus eller ute i trädgården. Hösten 2019 bestämde han sig för att förgylla föräldrarnas trädgård med växthus. Detta innebar bland annat att anlägga en grund för växthuset men också att montera ihop det.

Här presenterar Max några av de vanligaste sätten för hur en grund kan byggas till ett växthus.

Växthusgrund - Trall

Att ställa växthuset på en trall är en kostnadseffektiv och en relativt snabb lösning. Om du har en befintlig trall på din tomt kan den med fördel utnyttjas som växthusgrund. Det är däremot viktigt att kontrollera trallens bärighet eftersom ett växthus kan väga mellan 100 och 300 kg. På vintern kan belastningen öka när större mängder snö faller på växthuset. Som en rekommendation är det därför viktigt att kontrollera trallens konstruktion och bärighet. Kontakta en hantverkare eller en sakkunnig i frågan om du är osäker.

En trallgrund släpper in luft underifrån in till växthuset. Beroende på vad du odlar i växthuset kan detta ha både för- och nackdelar. En del växter mår bra av att få lite extra ventilation medan andra kräver att temperaturen i växthuset håller en stabil nivå. Därför är det viktigt att tänka över hur du planerar att använda ditt växthus. Emellertid kan en växthusvärmare bibehålla en optimal temperatur i växthuset om det skulle behövas.

Fakta om trallgrund till växthuset:

 • Snabbt och lägre kostnad.
 • Existerande trall kan eventuellt utnyttjas till växthusgrunden.
 • Enkelt att fästa växthuset i trallen
 • Viktigt att kontrollera konstruktion och bärighet för trallen.

Gjuten grund till växthuset

Att gjuta en hel platta kan tyckas som det bästa alternativet för en växthusgrund. Man får en plan massiv yta som inte riskerar att flytta på sig. En väl byggd betonggrund kan stå sig under en väldigt lång tid och kräver inget underhåll. Men att gjuta sin egen grund är samtidigt ett svårare arbete än de andra alternativen. Har man mindre erfarenhet är det en god idé att anlita hjälp.

Fakta om gjuten grund till växthuset:

 • Ger en väldigt stabil växthusgrund
 • Kan byggas på ett frostfritt djup.
 • Ingen risk för ogräs i växthuset.
 • Kräver maskiner som exempelvis betongblandare.
 • Hantverkare kan behövas

Plintgrund växthus

Ett populärt alternativ är att bygga en så kallad plintgrund till växthuset. Fördelen är att du kan välja mellan att gjuta egna betongplintar eller köpa färdiga varianter i bygghandeln. Du får då en väldigt stabil växthusgrund som förankras i jorden och risken för att växthuset rör på sig är minimal.

Om du gjuter dina egna plintar är fördelen att plintarna skapas efter just dina förhållanden och därmed får ett optimalt fäste i marken. Men med det sagt fungerar färdig gjutna plintar och ger ett nästan lika fullgott resultat som egen gjutna plintar.

När det kommer till att lägga golv finns det olika val att välja mellan. Marksten, trall eller grus är bara några alternativ du kan välja mellan.

Maskiner som betongblandare behövs om du väljer att inte köpa färdiga lösningar utan hellre gjuter dina egna plintar. Likt gjutningen av en betonggrund kan man behöva hjälp för detta arbete.

Fakta om plintgrund till växthuset:

 • Färdiga plintar finns att köpa.
 • Platsbyggd plint ger en mycket stabil växthusgrund
 • Kan byggas på ett frostfritt djup.
 • Du kan själv välja vilket golv du vill ha i ditt växthus som exempelvis marksten, trall eller grus.
 • Använd betongblandare för platsbyggda plintar.
 • En hantverkare kan anlitas för att gjuta plintarna.

Växthus på mur

När du bygger en grund för växthus som står på mur rekommenderas två olika alternativ som du kan välja mellan.

Det första alternativet är att gjuta en ram i betong på ett frostfritt djup som muren kan vila på. Muren i sig kan förslagsvis byggas med lecablock som finns att köpa i bygghandeln. Använd armeringsjärn under och mellan lecablocken för att få en stabil konstruktions om möjligt. Muren kan sedan kläs med valfritt material som exempelvis trä, betong eller tegelstenar.

Ett betydligt enklare alternativ är att köpa en färdig sockel i aluminium som är särskilt anpassad för växthus på mur. Sockeln kommer med färdiga spjut som sänks ner i håll i marken för att sedan fyllas med betong. På så sätt står sockeln lika stabilt som gjuten betongram. Precis som det första alternativet kan denna sockel kläs med valfritt material.

Läs vidare

Ange postnummer för att få riktade erbjudanden