Stormsäkra växthuset i 6 steg


Det är lätt att förstå varför växthuset är mångas favoritplats i hemmet. Det kan erbjuda en lugn oas där du kan påta med dina favoritväxter eller ett mysigt tillhåll för eftermiddagsfikan. För att det ska kunna leverera samma gröna glädje år efter år är det viktigt att du säkrar det mot väder och vind. Vi tipsar om sex steg för att stormsäkra ditt växthus.

1. Hitta rätt plats i trädgården

Det första steget i att göra ditt växthus stormsäkert är att placera det på en plats i din trädgård där det kan stå så skyddat från vind som möjligt. Det kan också vara en god idé att plantera buskar som ett skydd mot vinden.

2. Var noga med förankring och montering

Säkerställ att ditt växthus är väl förankrat för att göra det så stormsäkert som möjligt. Se också till att växthusets profiler är uppsatta enligt monteringsanvisningen och gör en regelbunden tillsyn för att upptäcka eventuella skador.

Vi rekommenderar att växthuset monteras på en sockel som man förankrar i marken. Sockeln kan vara gjord av aluminium eller impregnerat trä. En integrerad sockel ingår i växthusen OdlaOas och Växa och finns som tillbehör för övriga växthus.

Till alla våra växthus

Här under kan du se ett exempel på hur man monterar och förankrar en sockel för det danska varumärket Juliana växthus.

3. stormsäkra växthuset genom att Säkra dörrar och fönster

Vind som kommer in i växthuset kan bilda ett högt tryck och riskerar att blåsa ut hela glasrutor. Lås eller spärra dörren och säkra alla fönster inför blåsiga säsonger eller en stundande sommarstorm. Vanliga buntband hindrar effektivt dörrar och fönster från att blåsa upp av starka vindar och gör ditt växthus mer stormsäkert.

I videon här nedanför kan du se vad som händer när växthuset Qube testas i vindtunnel.

4. Skydda mot yttre skador

Plocka in lösa trädgårdsdetaljer som redskap, studsmattor och utemöbler för att undvika att de blåser iväg och skadar ditt växthus.

växthus i höstmiljö

5. håll växthuset stormsäkert - Gör regelbundna kontroller

Se till att med jämna mellanrum kontrollera att glas och lister är hela. En spricka i en ruta eller en tätningslist som lossnat kan vara det enda som krävs för att en hård vind ska hugga tag i ditt växthus. Gör det till en vana att kontrollera ditt växthus för att hålla det så stormsäkert som möjligt.

6. stormsäkra växthus - Välj ett växthus för hårt väder

För dig som är i färd med att köpa ett nytt växthus finns det några material att hålla utkik efter. Härdat glas i tjockleken 3 och 4 mm är starkt och vädertåligt och gör ditt växthus mer stormsäkert. Säkerhetsglas spricker i mindre och rundare bitar vilket är tryggare än vanligt glas som spricker i stora vassa skärvor.

Montering av säkerhetsglas med gummilister ger växthuset ett gott skydd mot regn och vind. De flesta av växthusen i vårt sortiment med säkerhetsglas monteras med gummilister. Se till exempel Qube, JulianaOas och Odla.

Läs mer

Ange postnummer för att få riktade erbjudanden