Att montera växthus - lyckas med växthusmonteringen

Vi har hälsat på hos Andreas och Maria som äger var sitt växthus. Andreas har odlingen i fokus och njuter av sina egna ekologiska grönsaker. I Marias varvas stolar och bord med vattenmeloner. Båda har monterat sina växthus själva. Här delar de med sig av sina tips när det kommer till att montera växthus.

Maria har, så länge hon kan komma ihåg, drömt om ett växthus. För två år sedan fyllde hon 30 år och fick sin växthusdröm, ett Odla växthus på 9,8 kvadratmeter, i present av sin man Tomas. Nu står växthuset äntligen på plats på tomten. Här odlar hon gurkor, meloner, squash och tomater. Här finns också plats att slå sig ner i en stol med en kopp kaffe.

- Jag hade inte räknat med att växthuset skulle bli ett utmärkt ställe där jag kan meditera och göra yoga. Här finner jag lugnet och tystnaden, säger Maria.

Förarbete innan du monterar växthuset

Marias växthus levererades vid tomtgränsen. De öppnade upp beskrivningen och läste igenom allt innan de började montera. Maria och Tomas ville ha en helhetsbild hur monteringen ska gå ihop, se alla delar och hur de skulle sitta ihop.

Arbeta med en del i taget. Profilerna är inslagna i paket för varje sida för de allra flesta delar. Samma skruvsort används till växthusets sidor och tak och två andra till dörren.

Till alla växthus

Gör ett grundligt markarbete innan växthusmonteringen

Andreas ville kunna äta sina egna ekologiska grönsaker och vara självförsörjande den varma tiden på året. Han ville få ut mycket odling av sitt växthus. Efter andra året med sitt växthus Oas Senior har han skördat hundratals Västerås- och slanggurkor och gula plommontomater.

- Ett bra markarbete kommer du ha igen i långa loppet. Vatten och el är bra att förbereda när du ändå gör markarbetet, så kan du slå på det senare. Jag ville odla mycket, så jag kopplade på både el och vatten direkt innan jag monterade växthuset, säger Andreas.

Äntligen dags att montera växthuset

Andreas sorterade upp delarna på gräsmattan för att se vilka som skulle sitta ihop. Han följde instruktionerna och började montera växthuset nerifrån. Andreas började med sockeln och sedan väggar på kort- och långsidorna. När en sida var monterad gjorde han på samma sätt med resten. Sedan var det dags för takprofilerna. De var två personer vid monteringen av växthuset i och med storleken på det.

Glasen på plats

Glaset har slipade, runda kanter, men använd handskar. Maria och Tomas lyfte det på plats på slutet. Deras takglas var 1,50 meter långt och säkerhetsglaset tre millimeter tjockt. Det är bra att vara minst två personer vid läggning av glasen i och med att de är långa. Det är viktigt att lyfta glaset på plats.

- Butikspersonalen sa att vi kunde ringa dom och kundservice och få monteringstips eller hade andra frågor om växthuset. Vi klarade det själva, men det är bra för de som behöver, säger Maria.

Läs vidare

Fakta

Maria

Bor: Med maken Tomas och deras gemensamma barn
Växthus: Odla 9,8 m2
Marias monteringstips: Ha gott om tid och läs beskrivningen noga. Ta reda på vilka moment som kommer och när du ska använda de olika verktygen. Hylsnyckeln är viktig. Använd skruvmejsel till skruvarna i dörrarna. Lägg pengar på säkerhetsglas och automatiska fönsteröppnare. Det är så värt det.

Fakta

Andreas

Bor: Med fru och deras gemensamma barn
Växthus: Oas Senior 14,2 m2 med nockdekor
Andreas monteringstips: Läs beskrivningen noga. Ta reda på vilka moment som kommer och när du ska använda varje verktyg. Hylsnyckeln är viktig. Använd skruvmejsel till skruvarna i dörrarna. Ta hjälp om du inte är så kunnig. Luta dig mot en annan person, så ni kan slå era kloka huvuden ihop.

 

Skapa rum för livets alla stunder! Beställ 2024 års växthuskatalog som är fylld med inspiration och tips.

Bild på vår inspirationskatalog.

Ange postnummer för att få riktade erbjudanden