Så här gjuter du en platta på mark

Vid grundläggning för garage, attefallshus och stugor för året runt-användning används i stort sätt alltid platta på mark. Att gjuta en platta med armerad betong är ett omfattande jobb, men det behöver inte vara så svårt. Här har vi tillsammans med Byggmax tagit fram en filmserie om hur du gör det på egen hand och vad som kan vara bra att tänka på inför gjutningen av din platta.

Moment som ingår om du gjuter din grund

1. Bygga gjutform

Allt börjar med att förbereda marken så att plattan får ett stabilt och väldränerat underlag. Tänk på att redan i detta skede planera för både dränering, dagvatten och eventuella golvbrunnar.

Första steget är att ta bort all fukthållande matjord och schakta tillräckligt djupt för att få plats med både ett dränerande lager bärlag samt eventuell isolering. Är schaktbotten ojämn kan du jämna av med makadam innan du lägger på fiberduken. Därefter lägger du på mer makadam som bärlager och packar noga med en markvibrator.

När underlaget är klart är det dags att bygga själva gjutformen av regelvirke och det gäller att bygga en kraftig gjutform, betong är tungt! Även om du inte tänker en tjockare kantbalk bör du ändå förstärka kanten med armeringsjärn längs kanterna. Resten av ytan täcker du sedan med armeringsnät för att förhindra sprickbildning. Tänk på att använda armeringsdistanser så att armeringen hamnar inne i betongplattan.

2. Placera ut armeringsjärn

Gjuter du din platta i anslutning till en redan befintlig betongkonstruktion är det bra att förankra armeringen i denna. Borra några hål på lämplig höjd in i den befintliga betongkonstruktionen och stick in armeringsjärn.

Lägg armeringsjärn runt kanten för att skapa en kantförstärkning eller en kantbalk och se till att armeringsjärnen får ett avstånd på minst 50 mm till formen. Se till att armeringsjärnen kommer upp från underlaget med hjälp av plastdistanser. Behöver du skarva armeringsjärnen så gör du detta med ett överlapp på 60 cm och fäster i varandra med najtråd.

När kantförstärkningen är klar så lägger du ut armeringsnät över hela ytan och även denna ska läggas på distansklossar för att se till att armeringen hamnar inne i betongen. Behöver du skarva nätet så gör du det med ett överlapp på minst två rutor och fäster ihop dem med najtråd. Gör urtag för eventuella golvbrunnar eller spygatter med hjälp av en bultsax eller vinkelslip med kapskiva för stål.

Innan du går vidare så kontrollera eventuella golvbrunnar eller spygatters läge så att de har rätt position och höjd. Glöm heller inte att täta dem inför gjutningen så att du undviker att fylla dem med betong.

3. Tips inför gjutningen

Gjutning av plattor är en typisk uteaktivitet och därför gäller det att planera efter vädret för att få till bästa resultat. Bäst förutsättningar får du om det är uppehåll och inte för varmt, men det får heller inte riskera att frysa. Ju varmare det är desto fortare härdar betongen, men risken för sprickor ökar också. Vid bra gjutväder brukar man använda riktmärket att plattan är byggbar redan efter 1 dygn och att formen kan rivas efter 3-5 dygn.

Det är viktigt att betongen hålls fuktig under tiden den härdar och kan därför med fördel täckas med plast. Första dygnet är det viktigt att plattan skyddas från regn det första dygnet, därefter ska ytan vattnas 2-3 gånger per dag i 3-5 dygn.

En mindre betongplatta är ett perfekt projekt för den hugade gör-det-självaren och vid mindre mängder betong går det utmärkt att blanda själv. Vid större behov så är det rekommenderat att beställa hem färdigblandad betong med bil. På så sätt möjliggör du att du hinner lägga ut all betong innan den börjar härda och får därmed både en finare yta och en mer hållbar platta.

Täck golvbrunnar och spygatter med plast så att du slipper fylla rören med betong. Styrk även insidan på din gjutform med träolja för att det ska vara lättare att forma av sen. Var dock noga med att inte få olja på armeringsjärnen, för då fäster de inte i betongen.

4. Blanda betong

För att blanda betongen själv från grunden så behöver du cement, sand och makadam som du blandar med vatten. Till en del cement behöver du 2 delar sand och 1 del makadam samt lagom mycket vatten.

Börja med att slå i en skvätt vatten i blandaren innan du fyller på med de torra ingredienserna och låt detta gå en stund. Fyll därefter på med lite vatten i taget tills du ser att betongen har en bra konsistens. Låt blandaren gå i ca 10 min och sedan är det klart att läggas ut.

5. Hur du gjuter

Det är bra att vara minst två personer som hjälps åt när det kommer till att både blanda betong och gjuta. Stjälp ut betongen i formens bortre ände medan din medhjälpare fördelar betongen över ytan och löpande rättar till armeringen så att detta ligger rätt. Eventuellt så kan du behöva dra upp armeringsnätet i mitten med en krok.

Använd en skyffel och en raka eller kratta för att fördela ut betongen i formen och sedan en vibrator för att få ut luften. Betongen kommer då att sjunka något och då är det bara att fylla på med mer så att nivån är strax över formkanten. Ytan dras sedan av med en rak planka eller rätskiva i en sågande rörelse och fattas det betong så är det bara att fylla i. Dra av ytan minst tre gånger för att få en helt slät och plan yta.

6. Bygga fall mot brunn

Först när betongen är så pass fast att den inte rinner tillbaka kan du börja forma fallet mot golvbrunnen eller spygatten. Börja då med att lokalisera golvbrunnen och skrapa av betongen så att du kommer åt plasten du täckte brunnen med. Forma sedan fallet med lämpliga verktyg såsom stålsvärd, murslev och putsbräda. Jobba lugnt och metodiskt och forma ett jämnt fall mot brunnen och jämna till ytan med svärdet eller putsbrädan.

7. Jämna av ytan

När betongen har härdat tillräckligt för att det bara ska bli ett litet märke om du sätter skon på plattan, så är det dags att jämna av ytan. När detta inträffar beror både på temperatur och luftfuktighet samt hur betongen var blandad, men kontrollerar man med jämna mellanrum är det lättare att avgöra när det är tid för nästa moment.

Använd en putsbräda och jobba med ett lätt tryck i en roterande rörelse för att brädriva ytan. Detta gör att ytan ruggas upp och skapar ett halkskydd. Vill du hellre ha en helt slät yta använder du ett stålsvärd och glättar ytan på samma sätt.

Inspiration & stöd

Ange postnummer för att få riktade erbjudanden