Hans Wahlgren och Christina Schollin valde uterum från Skånska Byggvaror

Hans Wahlgren och Christina Schollin är båda kända skådespelare och profiler och tillhör en av Sveriges kändaste familjer med bland annat dottern Pernilla Wahlgren och barnbarnen Bianca och Benjamin Ingrosso. Under en livstid har de underhållit människor från både teaterscenen och på bioduken. De har alltid uppskattat scenkonst och lever fortfarande ett innehållsrikt liv med stort fokus på familj, avkoppling och lugna dagar. Vi har träffat dem hemma i trädgården vid deras underbara hus en bit utanför Stockholm.

Familjen Wahlgren Schollin
Fakta

Hans Wahlgren och Christina Schollin

Bor: Utanför Stockholm samt i varma sköna Spanien
Uterum: Önska 14,5 kvm, vita partier i säsong sommar
Instagram: @christinaschollin

Se alla uterum

Uterum, poolhus och midsommarfirande

När vi går in i trädgården kommer vi till en annan värld - Wahlgrens värld. Vädergudarna är på gott humör idag och har bjudit upp till strålande sol på en molnfri himmel. Det är varmt och vindstilla, och man kan se bina hoppa från den ena blomman till den andra i trädgården. Man kan höra det svaga ljudet från poolen som ligger precis framför det stora röda huset, och man ser en vitt uterum som de själva kallar poolhus som tydligt fungerar som trädgårdens lilla centrum. Vi står i en riktig sommaroas.

– Ja, här firar vi alltid midsommar, säger Hans Wahlgren stolt.
– Han fick äntligen sitt vita hus, precis som alla presidenter har, ler Christina, som för tillfället har på sig en fin vit solhatt.

Poolhus och uterum hos Wahlgren Schollin

Sommarlivet på landet

De har bott här i hela 60 år och alla deras fyra barn har vuxit upp här. Hela platsen ligger idylliskt och lantligt till, endast 30 minuters bilresa från Stockholm. Båtarna tuffar förbi ute på fjärden och de har både äppel- och plommonträd i trädgården. Vi går in i uterummet och hittar snabbt en stol i skuggan.

– Tänk om man kunde spara lite av denna värme till vintern, säger Hans och sträcker sig efter en kanelbulle. Han häller upp kaffe i kopparna och sätter sig ner och ler.
– Vi har tur som kan bo i Spanien på vintern, så här i uterummet sitter vi mest på sommaren. Oavsett om det regnar eller är solsken, bjuder vi in gäster här och det gör vi ända fram till hösten. Vi har också en värmelampa här för kyliga dagar, säger Hans och njuter av kanelbullen.En uterum gör vardagen enklare

– Förr i tiden hade vi ett tält här istället. Det var riktigt besvärligt att montera upp och plocka ned varje år, och vi var tvungna att ringa grannarna för att få hjälp med arbetet. När hösten kommer kan vi nu städa undan på bara en kvart, istället för en hel dag. Och sen åker vi till Spanien, säger de och skrattar tillsammans.

– Vi har faktiskt använt uterummet som ett litet förråd och ställde bland annat in grillen där över vintern. När vi sen kommer tillbaka från Spanien behöver vi bara öppna dörren, så är allt klart. Väldigt praktiskt och mysigt, och skönt att slippa allt jobb med det där tältet. Det är kanske det bästa med hela uterummet, skrattar de igen.

Barn och barnbarn kommer ofta på besök för att bada i poolen och ha det trevligt tillsammans i poolhuset. De grillar både ofta och gärna, och särskilt barnbarnet Benjamin älskar att laga mat. Vid familjesammankomster och stora fester har de dessutom använt uterummet som bufféutrymme och placerat all mat där i skuggan. Nu ska de snart fira Hans födelsedag i uterummet och de planerar att bjuda in vänner för att sitta där och äta. De kan enkelt förlänga bordet och få plats för 10 personer. De uppskattar tydligt att kunna samla goda vänner till trevliga tillställningar. Dessutom är det skönt att kunna hålla myggen ute när de kommer och knackar på rutan.

– Vi har tur som har detta. Vi är så glada och tacksamma, säger Christina och ler.

Wahlgren Schollin uterum poolhus

Samlingsplats för hela familjen

Kaffet fylls på och samtalet flyter livligt i sommarvärmen. Ute i trädgården har de en gammal solklocka med en skylt och en pil där det står "Till poolen". De berättar att de badar ofta i poolen, även när det regnar. Då skjuter de överbyggnaden över poolen så att de kan simma under tak. Då trummar regndropparna så fint på taket. Hans mål är att simma 12 längder i poolen varje morgon. Då mår han bra. Att sitta i uterummet en regnig dag är också väldigt stämningsfullt och mysigt, säger de.

Poolhus och uterum hos Wahlgren Schollin

När de fick poolen blev det genast en samlingsplats för hela familjen, men med uterummet på plats blev trädgården ännu mer populär. Ett av barnbarnen ville till och med fira sin 18-årsdag där ute, berättar de.

– När vi hade byggt klart poolen hade vi fortfarande ett oanvänt område. Då bläddrade vi i katalogen från Skånska Byggvaror och hittade slumpvis en bild av ett sådant uterum. Då sa jag genast att ett sådant hus skulle vi ha här vid poolen!
– Det sa du och så blev det! Det bestämde du så bra, ler Christina.
– Det var riktigt tur att vi fick den katalogen i brevlådan precis när poolområdet var klart, fortsätter Hans.

Christina berättar att man egentligen aldrig slutar planera saker, men hon tror ändå att de har planerat klart nu. Uterummet blev en uppgradering för hela poolområdet. Nu har de allt de behöver, så nu ska de bara njuta, säger Christina nöjt.


Poolhus och uterum hos Wahlgren och Schollin

Wahlgrens värld

Vi tackar för att vi fick besöka dem och gör oss redo att fortsätta. Medan vi packar ihop våra saker reser sig Hans upp och vattnar den bukett blommor som står på bordet i uterummet.

– Jag rekommenderar alla lata pensionärer att skaffa sig ett uterum, säger Hans, istället för att hålla på och montera upp ett tält varje vår och höst.
– Det här är vår värld. Det är detta som är Wahlgrens värld, säger Christina och Hans med ett leende till slut.

Ange postnummer för att få riktade erbjudanden