Odla dahlior - floristens bästa tips


Är det svårt att odla dahlior och hur gör man? Vi har frågat Linda Hansson, floristen som driver instagramkontot @arstidensbasta, om hennes bästa tips. Här är vad hon har att säga.

Att odla dahlior är både enkelt och väldigt kul. Såhär går du tillväga för att lyckas med din dahliaodling: Plantera ner dahliaknölen i en liten kruka med bra jord. Täck även knölen med jord. Antalet knölar i varje kruka varierar beroende på krukans storlek, men ett tips när du odlar dahlior är att förgro dem i en lite mindre kruka till en början. Sedan kan du plantera om dem till en större, när det är dags att plantera ut dem. Här är det viktigt att du inte vattnar knölen, då kommer den nämligen ruttna. Placera dina krukor i ett svalt men frostfritt utrymme. Här passar det alldeles utmärkt att ställa dem ute i växthuset.


Det kliar allt i odlingsfingrarna nu, när växthuset också startar igång en ny odlingssäsong. När gröna skott börjar att gro ovan jord, då är det dags att börja vattna – men sparsamt. Dahlian är mycket frostkänslig. Men när risken för frost är över, då är det dags att plantera ut dina plantor. Antingen i en större kruka eller direkt ner i jorden i odlingslådor eller rabatten.

Har du en större kruka eller korg så blir det väldigt fint att låta dahlian växa inne i växthuset. Blanda gärna olika sorter. Den här blomman är värd allt pyssel i världen, så fin är den när den sedan blommar och fyller växthuset med sin skönhet. Dahlian växer sig väldigt stor och kraftig, så tänk på att gott om plats behövs när du odlar dahlior.


Under hela sommarsäsongen kräver dina dahlior både mycket vatten och näring, och de trivs i ett soligt läge. Att stödja dahliorna med pinnar under tiden den växer är bra, med tanke på att en del sorter har väldigt stora och tunga blommor. Dahlian är dessutom väldigt tacksam som snittblomma. Extra tacksam är pompom-släktet.

När första frosten har anlänt på hösten, så är det hög tid att gräva upp dina dahliaknölar igen. Allt ovan jord komposteras och knölarna borstas av och läggs i en öppen låda, mörkt och svalt tills det är dags att väcka dem på nytt igen.

Odla dahlior - några av Lindas favoriter är:

  • Café au Lait
  • Fairway Spur
  • Cornell Bronze
  • Small little world

 

Skapa rum för livets alla stunder! Beställ 2024 års växthuskatalog som är fylld med inspiration och tips.

Bild på vår inspirationskatalog.

Ange postnummer för att få riktade erbjudanden