Starta sommaren först av alla. Påbörja ditt projekt nu och bli klar innan sommaren. SE AKTUELLA KAMPANJER

Adam svarar på de vanligaste frågorna

Kan vi bygga själva?
- Det är bra om du, eller den du monterar med, har erfarenhet av montering, men det är inget måste. Alla kan klara av en montering.

Hur lång tid tar det att montera?
- För en snickare tar det 5 dagar för två personer. Är du lekman tar det uppskattningsvis 10 dagar.

Min terrass lutar lite för att vattnet skall rinna av. Går det att bygga på den?
- Många monterar sitt uterum på en tidigare gjuten terrass. Det underlättar mycket om underlaget är plant från början. Om så inte är fallet får du gjuta så ytan blir helt plan alternativt bygga en ram i trä.

Adam ger sina fem bästa tips

Fundera på hur du ska använda uterummet och vilken säsong.

Tänk på hur du får mest nytta av ditt uterum. Ska uterummet vara väggmonterat eller en fristående byggnad i trädgården? Ta reda på hur solen förflyttar sig, så du vet var du bäst placerar uterummet på tomten.

Ta kontakt med din kommun i ett tidigt skede, så du vet var på tomten och hur stort du får bygga.

Undvik det vanligaste misstaget – att bygga för litet. Att försöka få in både soffgrupp och matgrupp i ett uterum kräver en större yta.

Utöver ytan för ditt uterum har du möjlighet till max 15 kvadratmeter takyta som skärmtak. När du har bestämt dig för storlek på ditt uterum, passa på att köpa till en förlängning av stomme och kanalplasttak. Docka ihop det till en sammanhängande del, så blir det enhetligt. Här får du en öppen yta med praktiskt regn- och solskydd under tak. Det blir en utmärkt plats att bygga ditt utekök med grill på hjul eller ha din loungegrupp. Detta går under benämningen bygglovsbefriat skärmtak. Du kan läsa mer på Boverkets webbplats.

Insektsnät i dörr- och fönsterhöjd och vädringslucka och är ett bra val vid varma sommardagar. Vädringslucka är även bra om du vill vädra när du inte är hemma utan att det regnar in.

Ange postnummer för att få riktade erbjudanden