EXTRA HELGERBJUDANDEN - Gäller 25-29 april Se kampanjerna här

Spara energi hemma


Här får du tips på hur du kan spara energi hemma och sänka dina energikostnader med energieffektiva produkter. Att byta fönster och ytterdörrar kan innebära tusentals kronor lägre i energikostnad. Men även mindre insatser kan göra skillnad.

ISOLERA MED DÖRRAR, FÖNSTER & GARDINER SMART UPPVÄRMNING LÖSNINGAR FÖR VÄXTHUSET BELYSNING SOM SPARAR EL

https://www.skanskabyggvaror.se/fonster/
Fönster

INSTALLERA FÖNSTER MED LÅGT U-VÄRDE

Få en ordentlig energibesparing genom ett fönsterbyte. Energimärkta fönster är energisnåla och gynnar både miljön & ekonomin. Med vår prisgaranti får du det lägsta priset.

https://www.skanskabyggvaror.se/dorrar/ytterdorrar/
YTTERDÖRRAR

VÄLJ EN VÄLISOLERAD YTTERDÖRR

Låt inte den värdefulla värmen läcka ut. En bra och energieffektiv ytterdörr säkerställer att värmeutsläppet blir så lågt som möjligt. Passa dessutom på att välja en ny design.

https://www.skanskabyggvaror.se/markiser/energigardiner/
SOLSKYDD

PLISSÉGARDINER SOM ISOLERAR

Använd ditt solskydd som isolering. Dra för gardiner och ner persienner, framförallt på natten. Plisségardiner kan sänka energikostnaden med ca 46 %.

  • Finns i olika färger, både transparenta och mörkläggande.
  • Väljer du en mörkläggande plisségardin har den ett invändigt metalliserat skikt som ytterligare förbättrar isoleringen.

Hur kan jag få ner energikostnaden med nya fönster och dörrar?
Fönster med dålig isolering och otäta ytterdörrar släpper ut mängder med värme. Bara genom att sätta in energieffektiva fönster kan du sänka din energikostnad upp till hela 30 procent!

Större delen av landets äldre villor har fortfarande tvåglasfönster. Genom dessa försvinner uppemot en tredjedel av husets värme. Lite nyare hus har oftast treglasfönster som isolerar tre gånger så bra som gamla traditionella tvåglas. Men de nya, moderna och energieffektiva fönstren isolerar dubbelt så bra som treglasfönster. Här finns det alltså tusenlappar att spara varje år! Dessutom så sänker du din klimatpåverkan.

Här kan du räkna ut din energibesparing
Vad betyder U-värde och isolervärde?
U-värdet, som ibland också kallas isolervärde, visar  hur mycket värme en dörr eller ett fönster släpper igenom. Ju lägre U-värde, desto bättre isolering. Gamla 2-glasfönster har till exempel ett U-värde på runt 3,0. Sätter du in ett modernt energiglas kan du hamna på låga 1,1 i U-värde. Då har du sparat mer än 60 procent av den värme som passerade genom dina gamla fönster. Hos oss kan du till och med hitta ytterdörrar och fönster som har u-värden ända ner till 0,77.

Exempel på fönster med u-värde 0,77 hittar du här 

Här ser du en av våra ytterdörrar med u-värde 0,77
Vilken energibesparing kan jag få med plisségardiner och persienner?
Ett sätt att se till att värmen stannar inomhus är att dra för gardiner eller persienner för fönstren på natten eller under dagen. Plisséväven i en plisségardin ger ett behagligt inomhusklimat. På sommaren hålls värmen ute och på vintern reduceras värmeförlusterna vid fönstret med ca 46 %. En mörkläggande plisségardin har ett invändigt metalliserat skikt som ytterligare förbättrar isoleringen.

Även en persienn kan ge viss isolering och reducera värmeförlusterna. Se till att lägga till en persienn i din fönsterbeställning när du handlar hos oss (persiennerna kan ej beställas i efterhand då de tillverkas specifikt utifrån ditt valda fönsters storlek.).
https://www.skanskabyggvaror.se/klimat-och-varme-/kaminer/day-gasolkamin-med-flakt-420773
Gasolkamin

GASOLKAMIN SOM GER SKÖN VÄRME

Gasoldriven kamin med inbyggd fläkt som förbättrar värmespridningen.

https://www.skanskabyggvaror.se/klimat-och-varme-/infravarmepaneler/infravarmepanel-med-ip54-421104
Uppvärmning

INFRAVÄRMEPANEL SOM VÄRMEALTERNATIV

Det smarta och diskreta värmealternativet för alla rum. Mindre energi ger lägre energikostnader.

https://www.skanskabyggvaror.se/spa-och-bastu/vedeldade-badtunnor/
Badtunnor

VEDELDADE BADTUNNOR

Värm upp dig en kylig dag i en vedeldad badtunna. Vardagslyx som inte påverkar din elförbrukning.

Varför ger en gasolkamin med fläkt bättre energibesparing?
Många köper en kamin till sitt uterum, hus eller stuga för att det höjer mysfaktorn rejält. Men det är ju också en praktisk värmekälla och idag även en möjlighet att sänka våra energikostnader. En gasolkamin använder gas istället för ström för att generera värme.

En gasolkamin som även är utrustad med fläkt fördelar värmen bättre i rummet och ger värme på en större yta. Dessutom sprids värmen snabbare. Därför är en gasolvärmare med fläkt absolut att föredra om du vill använda den som en ekonomisk värmekälla utan el, inomhus eller i ditt uterum.
Hur kan infravärmepaneler hjälpa mig spara energi?
Infravärmepaneler är ett smidigt och snyggt värmealternativ där panelernas infravågor värmer upp ytor och material i rummet till skillnad från traditionella värmekällor som värmer upp luften. De ger jämnare värmespridning vilket gör att man kan sänka värmen 1 eller 2 grader, och ändå uppleva samma värme som innan.

Du kan också installera en termostat i varje rum med infrapaneler. Låt det exempelvis vara lägre temperatur i huset om ingen är hemma. Det går även att programmera så att du sänker temperaturen i flertalet rum då alla sover. En sänkning med 5 grader ger en halverad uppvärmningskostnad.
Vad är driftskostnaden för en vedeldad badtunna?
Eftersom en vedeldad badtunna endast behöver ved för att värmas upp blir dina driftkostnader små. Det finns inget som kostar när badet inte används. En vedeldad badtunnan tar endast 1,5-3 timmar att värma upp beroende på vilken modell du köper. Eftersom kaminen är integrerad i tunnan under en av sittplatserna värms vattnet upp mycket effektivt. Detta gör att uppvärmningen går dubbelt så snabbt jämfört med många standardbadtunnor på marknaden.
https://www.skanskabyggvaror.se/vaxthus/tillbehor-vaxthus/digital-termostat-421168
Termostat

SPARA ENERGI MED ELEKTRONISK STYRNING

Styr värmen med en digital termostat till din växthusvärmare. Se till att du inte värmer växthuset mer än vad som precis behövs.

https://www.skanskabyggvaror.se/vaxthus/vaxthus/
Kanalplast

VÄXTHUS MED KANALPLAST

Visste du att ett växthus i kanalplast håller ett jämnare växthusklimat genom året än ett växthus med glas? Inte nog med att det är tåligt, det isolerar också bra vid kyla.

https://www.skanskabyggvaror.se/vaxthus/tillbehor-vaxthus/vaxttalt-421175
Växttält

ÖVERVINTRINGSTÄLT FÖR VÄXTER

Ett övervintringstält hjälper dina växter att ta sig genom vintern. Placera det i växthuset och spara energi. Tre lager bubbelplast ger ett bra skydd mot frost och du behöver inte värma upp växthuset lika mycket.

Vilka fördelar finns det med ett växthus i kanalplast?

Den stora fördelen med ett växthus i kanalplast när det handlar om energi är ju att det isolerar bättre vid kyla. Men det finns såklart fler fördelar. 

  • Tåligt och hållbart
  • Jämnare växthusklimat än med glas
  • Isolerar vid kyla samt vid extrem värme
  • Lätt och tåligt vid montering


Hitta ditt favoritväxthus här. 

Hur vintersäkrar jag växthuset?
Energifrågan är viktig för dig som ska övervintra dina växter i växthuset. Men det finns även några andra saker som kan vara bra att tänka på innan vinterkylan tar över. Allt för att växthuset ska kunna leverera samma gröna glädje varje år.

  • Kontrollera så att glas och lister är hela. En spricka i en ruta eller en tätningslist som trillat av kan bli den lilla detalj som en hård vind snabbt hugger tag i. I värsta fall kan hela rutor sugas ut. Dessutom vill du inte att värmen ska läcka ut om du har valt att värma upp ditt växthus under de kalla månaderna.
  • Automatiska fönsteröppnare med gas (cylindern) bör tas in för vintern då dessa kan gå sönder av kylan.
  • Det kan vara smart att låsa eller spärra dörren och säkra alla fönster, med exempelvis buntband, så att dessa inte blåser upp av starka vindar.
  • Då växthusnocken inte är gjord för att bära något tungt bör snö som lägger sig på taket borstas bort så snart som möjligt, detta gäller särskilt blötsnö då denna kan bli väldigt tung.
  • Skulle du inte ha möjlighet att se över växthuset tillräckligt ofta så kan ett tips vara att, på eget ansvar, placera en stadig stötta mellan mark och taknock i växthusets mitt.
Här hittar du olika typer av produkter som hjälper dig med energieffektiv uppvärmning och övervintring av dina växter
https://www.skanskabyggvaror.se/search?q=r%C3%B6relsevakt
Rörelsevakt

VÄGGLYKTA MED RÖRELSEVAKT

Ha bara igång utebelysningen precis när det behövs. Belysning med rörelsevakt tänds när den inbyggda sensorn registrerar rörelse.

https://www.skanskabyggvaror.se/search?q=solcellslampa
Solcellsbelysning

SOLCELLSLAMPA

Ta tillvara på solens strålar när den tittar fram. Vi har lampor som laddar batteriet via solceller.

https://www.skanskabyggvaror.se/belysning/lampor/
Smart belysning

LED-BELYSNING

Via mobilen/surfplattan kan du ta kontrollen över dina smarta led-lampor som ansluts direkt till din trådlösa Wi-Fi-router .

Vilka är de bästa energispartipsen vad gäller belysning?
Här är 5 enkla energispartips för din belysning hemma.

  • Släck lamporna. Det bästa tipset är såklart att släcka lamporna i rum som du inte vistas i.
  • Byt lampor. Både inomhus och utomhus. Det finns olika energisnåla alternativ men det mest energieffektiva alternativet är LED-lampor.
  • Använd rörelsevakt. Behöver du inte ha belysningen på hela tiden utomhus är det ett bra tips att ha belysning med rörelsevakt. Lampan tänds då bara när sensorn upptäcker någon rörelse.
  • Timer. Använd timer för att undvika att ha igång lampor under timmar då de inte behövs.
  • Dimmer. En dimmer både sparar energi och ger en mysig stämningsbelysning i ett rum.
Hur stor är skillnaden i elförbrukning mellan en LED-lampa och en glödlampa?
En LED-lampa är absolut det bästa valet när det kommer till låg energiförbrukning. Dessutom har den en mycket längre livslängd än en vanlig glödlampa. LED-lampan håller nämligen ca 25 gånger längre.

En LED-lampa på 5W motsvarar en vanlig glödlampa på 40 W. 
LED-lampan förbrukar 0,12 kWh/dygn medan den vanliga glödlampan förbrukar 0,96 kWh/dygn.
Vad menas med en smart LED-lampa?
En smart LED-lampa kan du ansluta direkt till din trådlösa Wi-Fi-router genom surfplattan eller telefonen. Sen har du full kontroll över din belysning och kan fjärrstyra ljuset på anslutna enheter.

  • Justera färgtemperatur och färg
  • Ställ in ljusstyrkan
  • Fjärrstyr ljuset eller automatisera
  • Kan schemaläggas att starta och parkopplas för att fungera automatiskt med andra smarta apparater och armaturer
Ange postnummer för att få riktade erbjudanden