Från pergola till uterum 

Malin skapar semesterkänsla

Bland de bästa sakerna med Malins hus är den fantastiska utsikten över sjön. När nu den enkla pergolan uppgraderats till fullfjädrat uterum, så kan hela familjen njuta mer, längre och oftare - och utan blåst och mygg.

Fakta

Malin Svärdh

Familj: Daniel, Edvin 6 år och Elise 2 år.
Bor: utanför Norrköping.
Uterum: Isolent partier vår/höst i antracitgrå kulör, 32 mm kanalplasttak

Var det utsikten ni föll för?

– Ja, absolut. Vi bodde i en lägenhet i centrala Norrköping och var på jakt efter ett boende lite närmare naturen. När vi såg det här området första gången fanns det inga hus här, bara skogen och sjön, ler Malin. Det fanns knappt väg! Men det fanns en tomt mitt uppe på höjden med en härlig utsikt över vattnet, så vi slog till och byggde vårt hus just här.

Brukar du sakna ditt uterum?

– Förra året bodde vi länge i en lägenhet utomlands och då saknade jag verkligen den här känslan av att komma ut, fast man inte är ute. Oavsett om det är murrigt, regnigt eller blåser. Skönt att vara tillbaka igen!
 

Hur fick ni idén att bygga det?

– I släktens sommarstuga finns ett uterum som alltid varit samlingspunkten på kvällen. Man sitter där ute och spelar spel, snackar, umgås och kan fortsätta vara ute även om det blir lite kyligt eller kommer mygg, berättar Malin. Vi älskar den känslan när vi är på semester i stugan och ville ta med oss samma känsla hem.

 

Designa ditt eget uterumspaket

Så uterummet är en slags familjetradition?

– Ja, det skulle man kunna säga, absolut. Det var min farmor och farfar som byggde uterummet i sommarstugan och nu har vi byggt vårt eget här hemma.
 

Ni hade först en pergola, hur kommer det sig att det blev ett uterum istället?

– Vår framsida har ett perfekt hörn med utsikt över vattnet åt två håll, så det var ett givet ställe för någon typ av sittplats, men det blåser nästan alltid i det hörnet. Fördelen med uterummet är att vi har tak över huvudet om det regnar och vi kan stänga till åt det hållet som det blåser från. Så det blev ett sätt att kunna nyttja den här platsen ännu mer.

"Det har varit som en extra lyx – Första året firade vi julafton därute!"

Vad var viktigast när ni valde design?

– Viktigt var att det skulle matcha huset och inte bryta av för mycket stilmässigt. Vi ville också ha en hel bakvägg som gick att koppla mot huset och enbart glas i väggarna ut mot sjön.
 

Fanns det bra alternativ att välja på?

– Det var jättebra att vi kunde utgå från de färdiga produkter som Skånska hade - där fanns ett "tänk" när det gällde mått på väggar och stomme. Sen var det ganska lätt att anpassa det till vårt specialfall, säger Malin.

Har ni gjort mycket själva?

– Grunden gjorde vi själva. Vi utgick från altanen som fanns på plats, bytte ut trallen, isolerade under och förstärkte med ytterligare plintar. Vi gjorde det för att uterummet är mycket tyngre än den gamla pergolan.
 

Vad fick ni hjälp med?

– Vi tog hjälp av en lokal byggfirma som gjorde en stomme, baserad på måtten i den modell vi utgick ifrån. Sedan monterade de bakvägg, tak och glaspartier. De bytte också ut ett av våra fönster mot en altandörr så att vi kunde gå rakt ut inifrån huset och ut i uterummet.

Hur använder ni uterummet idag?

– Det är inte så att vi sitter där ute varje dag. Det är när vi vill ha det lite lyxigare, som till exempel att äta middagen där på helgerna. Ibland om det varit soligt på dagen, så är det riktigt varmt i uterummet även på kvällen. När barnen har lagt sig så kan man sätta sig och läsa en bok, ta en kopp te och ändå vara ute, trots att det är fyra grader och regnigt eller blåsigt.
 

Blir det aldrig för kallt?

– Eftersom rummet ligger i söderläge får det sol på sig hela dagen, vilket gör att vi kan använda det helt utan att ha nån extra värmekälla. Fast det gör även att det blir supervarmt sommartid, skrattar Malin. Men då är det bara att öppna upp alla väggarna i stället.

 

"När barnen har lagt sig så kan man sätta sig och läsa en bok, ta en kopp te och ändå vara ute, trots att det är fyra grader och regnigt eller blåsigt"

Hur har vännerna reagerat?

– Positivt såklart! Vi har en pizzaugn på altanen och har ordnat mysiga pizzakvällar i uterummet för våra vänner, berättar Malin. Första året när vi hade byggt uterummet firade vi faktiskt julafton där ute med hela familjen, med julgran och allt. Det var annorlunda!
 

Var det inte kallt?

– Med tjocktröja och raggsockor på, så var det inga problem att vara därute. Våra fönster är en vår- och höstvariant, alltså inte vinteranpassade, men trots det så gick det fint.
 

Vad har det betytt för livet hemma?

– Det har varit som en extra lyx. En slags semesterkänsla, fast hemma, säger Malin. Och vi har inrett med lite medelhavsstil; rottingmöbler, stora lerkrukor och olivträd. Eftersom vi bodde utomlands förra året så är detta första hösten för oss i uterummet - och det är jättehärligt att kunna fortsätta njuta av att vara ute, trots att det blir lite regnigt och ruggigt.

Vad är det bästa med uterummet?

– Även om huset i stort har många fönster och mycket utsikt så är det något annat när vi går ut i uterummet än när vi sätter oss sig vid matbordet eller soffan inne. Det är svårt att förklara. En annan känsla.

Designa ditt eget uterumspaket

Tips!

Har ni några tips till andra uterumsbyggare?

– Vi gjorde trallen en meter bredare än själva uterummets yta. Det gör att uterummet faktiskt känns mycket större, samtidigt som du förstärker känslan av att gå ut på en altan.

– För att bjussa på lite inspiration har jag lagt ut stories om hela uterumsprojektet på min Instagram. Från att vi grejade med grunden till att snickarna satte allt på plats! Kolla @malin.ebba.s

– Vi målade takstolarna svarta men inte på ovansidan - där är de vita, vilket minskar värmebelastningen på taket.

– Välj form på rummet efter vad du ska ha det till. Vårt uterum är ju till exempel inte jättestort, men vi ville ändå ha ett litet matbord och en loungesoffa. Därför valde vi en mer kvadratisk form.

– Tänk på att kylan kommer underifrån. Om du isolerar trallen, eller gjuter ett isolerat golv, så kan du förlänga den "sköna" säsongen i uterummet.


Ange postnummer för att få riktade erbjudanden