Starta sommaren först av alla. Påbörja ditt projekt nu och bli klar innan sommaren. SE AKTUELLA KAMPANJER

Elektriska portar till garaget

- En smidigare vardag

Ett stort garage är en riktig lyx för den som vill leva ett aktivt liv. Lika viktigt som att garaget har tillräckligt med plats är det att man behändigt kommer in och ut ur garaget. Vi hälsar på hos bloggarna Håkan och Carina som har skapat en smidigare vardag genom att installera elektriska garageportar i dubbelgaraget.

Håkan och Carina lever ett aktivt liv med äventyrsresor och cykling. Tillsammans driver de bloggen HUSBILSRESOR & ÄVENTYR där de delar med sig av sina utfärder som de hinner med vid sidan av familjeliv och arbete. Förutom en carport för husbilen har de ett dubbelgarage med nya garageportar där de ställer sin personbil och cyklar.

HUSBILSRESOR & ÄVENTYR

Garagets ingång bestod tidigare av två dubbeldörrar som öppnades med nyckel, vilket gjorde det omständligt när man skulle köra in bilen. Håkan och Carina kände att de behövde en bekvämare passage in till garaget.

- Så fort jag skulle köra in behövde jag kliva ur bilen, låsa upp porten, öppna båda dörrarna och haka fast dem för att de inte skulle blåsa igen. Vi tänkte att det skulle vara bra med en port som öppnas automatiskt utan att man behöver gå ut, minns Håkan.

- Sen var det fönster på de gamla dörrarna så det var mer vinddrag och kallare i garaget, tillägger Carina.

De gamla garageportarna HUSBILSRESOR & ÄVENTYR

Garageportar i rätt stil

I samband med en garagerenovering passade de på att uppdatera portarna. Valet föll på elektriska takskjutsportar i serien Modern från Skånska Byggvaror som öppnas med fjärrkontroll.

- Vi ville ha en tillräckligt stor dörr så att vi inte skulle behöva bygga om garaget så mycket. De skulle funka i höjd och vara tillräckligt breda. Och så skulle de vara öppningsbara från bilen, säger Håkan.

Det var också viktigt att portarna passade till stilen på huset. De antracitgrå portarna med trästruktur tyckte de skulle passa tillsammans med fasaden i stående panel.

- Det blev mer liv med lite mönster. För mig är det viktigt att helhetsintrycket är snyggt, det ska inte vara vilka portar som helst, säger Carina.

Med de nya portarna är garaget mer praktiskt än innan. Garageporten öppnas inifrån bilen eller garaget med fjärrkontrollerna och de behöver inte längre gå ur bilen för att parkera i garaget.

- Också temperaturen i garaget har blivit bättre, eftersom det inte drar lika mycket från den nya porten, konstaterar Carina.

Se hur portarna öppnas och stängs i videon.

HUSBILSRESOR & ÄVENTYR

Extra praktiskt med kodlås

Särskilt nöjda är de med ett kodlås som de kompletterat med i efterhand.

Garageportarna har varsin egen kod och öppnas från kodlåset som är fäst på ytterväggen mellan portarna. Kodlåset använder de när de ska in från gården. Carina berättar att kodlåset är bra när hon ska in i garaget med cykel.

- Innan vi hade kodlåset behövde jag gå in i garaget via huset för att öppna med fjärrkontrollen.

Koderna kan ändras vid behov, vilket är bra om man är borta hemifrån och behöver släppa in någon i huset.

- Vi kan till exempel göra en tillfällig kod för att sotaren ska komma in när vi inte är hemma, säger Carina.

Skenor, vajer och fjäder svårast

Innan de kunde börja med monteringen måste en cementtröskel bilas bort för att få plats med porten.

HUSBILSRESOR & ÄVENTYR

När tröskeln var borta var det dags att titta närmare på monteringsanvisningarna. Med lite hjälp av deras barn tog det mindre än en dag att få garaget stängt så att dörrbladen täckte portöppningen. 

Det svåraste momentet var att få skenorna på plats och att förstå åt vilket håll de skulle fästa fjädern som håller upp portarna.

- Det gick väldigt smidigt när man väl förstod hur man skulle göra. Fjädern och vajern som släpper ner porten fick vi göra om några gånger innan vi fick det rätt, säger Håkan.

- Själva monteringen av porten tog inte så lång tid, längst tog det att bila cementen. Så snart vi fått upp skenorna, fjädern och vajern så gick det snabbt att skjuta in dörrbladen.

Garageporten nästan färdig HUSBILSRESOR & ÄVENTYR

När garaget var stängt kunde de i lugn och ro göra de sista momenten. Motorskenan fästes i taket och motorn kopplades på. Därefter skulle motorn programmeras för att justera öppning och bromsning samt kopplas till de två fjärrkontrollerna.

HUSBILSRESOR & ÄVENTYR

Håkan och Carina är båda nöjda med de nya portarna.

- Det är bekvämt att kunna öppna portarna inifrån bilen. Vi kan verkligen rekommendera dem för andra som har ett kallgarage som oss. De är snygga och håller en bra prisnivå, säger Håkan.

Läs mer om våra garageportar

Håkans och Carinas tips

  • Hitta en storlek så att du behöver göra så lite ingrepp som möjligt och se till att stilen passar med huset.
  • Läs instruktionerna noga och fundera på vilket material du ska montera skenorna i - det påverkar vilka verktyg och vilket material du behöver. Hela porttyngden ska ju kunna hänga i skenorna i taket.
  • Var noga när du sätter skenorna på plats så att de blir raka och porten glider smidigt.
  • Komplettera med ett kodlås på samma gång som du köper portarna.

Se alla våra garageportar

Fakta

Håkan & Carina

Lever ett aktivt liv och driver bloggen HUSBILSRESOR & ÄVENTYR där de berättar om sina resor i Sverige och övriga Norden. För dem är resan viktigare än målet, och husbilsresor är frihet.

Ange postnummer för att få riktade erbjudanden