”Allt runtomkring blir roligt nu när jag har mitt växthus”

Vi har hälsat på hos en av våra växthusägare: Malin Källström i Norrsylta som har ett Odla-växthus. I ena stunden planterar hon mängder av olika tomatsorter. Och i nästa stund sitter hon med vänner runt matbordet och njuter av en härlig middag. Här berättar hon om livet med växthus.

Malin har alltid önskat sig ett växthus. Ute i trädgården blåste kronärtskockor och högväxande blommor, som är känsliga för blåst, sönder i vinden. Under lång tid berättade Malin ofta för sin pappa om drömmen att skaffa ett växthus och förra året tog hon tag i det, påhejad av pappan. Valet föll, även för henne, på Odla på 9,8 kvadratmeter med aluminiumram.

– Varför sa ingen till mig för 20 år sedan att det var ett växthus som jag behövde? Nu har jag lust att göra allt. Allt runtomkring blir roligt nu när jag har mitt växthus. Det ger mig en skjuts och energi att göra andra saker.

Växthuset använder hon som en social yta för att träffa vänner och umgås med sonen Sigge, som också har blivit odlare. Här samsas bord och rottingstolar med vänner som hälsar på och krukor som Malin ständigt flyttar om och skapar nya miljöer.

I växthuset brukar hon ha ett mindre middagsbord och två stolar, bakom det en vikvägg som skapar rumskänsla och ger skugga för både växter och vänner. All inredning är noga utvald. Hellre få grejer som hon verkligen tycker om än mycket och bara ditplacerade på måfå. Malin vill ha en hållbar och ekonomiskt smart inredning och hittar allt på lokala auktionsfirmor.

– Jag köper och säljer inredningen på samma auktionsfirmor. Lustigt nog så förräntar grejerna ofta sig själva. Mitt tips är att köpa begagnat och successivt, när du hittar bra grejer.

Den hållbara och ekonomiska tanken går även igen när det gäller hennes syn på resor.

– Jag behöver inte åka på semester. Att åka till Grekland är dyrt och semesterkänslan försvinner efter ett tag, men växthuset står kvar. Det här ger mig så mycket mer.

Grönsaker i blomsterbuketten

På bordet står alltid blomsterbuketter, gärna med skir och knallgrön morotsblast i. Även svartkål, palmkål, grönkål och en bärkvist dyker upp i arrangemangen. Malin sår inte allt på en gång, utan odlar i omgångar. Hon försöker ta lärdomar av varje gång vad som funkade och vad som inte funkade.

– Våga prova. Man dör inte om plantorna dör. Det är bara plantor. Ibland behöver man försöka flera gånger, så ge dom en till chans nästa sommar.

Allt är planterat i krukor

Det finns inga fasta bäddar i växthuset utan allt är planterat i krukor. Här inne är det lite av en transitzon där Malin planterar om och här får vissa plantor, som är känsliga stå, som behöver växa till sig. Sen får de flytta vidare.

Malin har förkultiverat 15 tomatsorter, 12 chilisorter (hon äter dom inte själv utan ger bort dom som present till vänner) och fyra gurksorter i tvättstugan i det röda huset med vita knutar. Här ryms mängder med dahlialökar, snittblommor, aubergine och squash. Våren är äntligen på ingång, hon är lätt euforisk och längtar till hon får stå vid planteringsbordet med utsikt över gärdet. Hon gillar att slå sig ner i rottingstolen med en kopp kaffe och tycker att växthus är livet.

Ett meditativt tillhåll

Så fort växthuset stod på plats märkte Sigge att Malin blev gladare. Växthuset var inte bara en hobby, utan hade skapat ett värde för familjen.

– Här får jag min återhämtning, inspiration, tystnad, dofter och synintryck. Jag får sån lust när jag ser hur det gror och växer. Det är min vardagsaktion. Allt går långsamt och jag kan inte påverka det. Varje dag tar jag en kaffe i handen och går varvet runt för att se vilka blommor som har slagit ut sen dagen innan. För mig behövs det inte mer i livet.

Malin är extra förtjust i ormbunkar för att de ger en härlig djungelkänsla. Sigge brukar använda dom för att bygga miljöer till sina dinosaurier. Här har de sällskap av varandra i alla väder. I julas frågade Sigge om de kunde gå ut i växthuset, eller väskhuset som han säger. Klockan var 18.00 och det var bäckmörkt ute. Sagt och gjort. Malin tände ett femtiotal värmeljus och flera lyktor i växthuset och lade fårskinnsfällar på golvet som de la sig på. Där låg de i värmen, drack varm choklad och pratade om vad de önskade sig i julklapp allt medan de tittade på stjärnorna.

– Vi var en ljusprick i mörkret. Sigge pratar fortfarande om det och vill göra samma sak i sommar igen.

Champagnekorken som poppade

Malin och hennes mamma monterade växthuset själva. Hon besökte vårt showroom i Örebro, fotograferade och filmade det uppmonterade växthuset för att se hur profilerna satt ihop. Efter några veckors jobb var de äntligen klara. De plockade fram champagnen, slog sig ner på var sin stol i växthuset för att pusta ut, beundra växthuset från insidan och fira att det äntligen stod på plats. Plötsligt sa det poff och champagnekorken åkte med världens kraft och fart rakt upp mot glastaket.

– Då stod livet still. Jag och mamma kunde inte göra något åt det som höll på att hända. Jag tänkte att nu spricker glaset. Tiden gick i ultrarapid. Vi hörde smällen och höll andan. Och glaset höll! Helt otroligt! Så jag kan verkligen rekommendera säkerhetsglas. Det håller till och med för champagnekorkar, säger hon och skrattar.


Malin tipsar

  • Välj hög takhöjd. Se till att det är högt längst in i växthuset. Annars är risken att du bara ställer prylar där.
  • Köp det du verkligen vill ha. Kompromissa inte, utan vänta hellre tills du har råd. Snåla inte. Ett växthus är en investering av en fastighet. Den dag du säljer huset är chansen större att någon annan också kommer uppskatta ditt växthus.
  • Växthuset kan inte bli för stort. Tänk ut vad du ska göra i växthuset. När du har haft växthuset ett tag kommer du upptäcka att du använder det till mer än du hade tänkt dig.
  • Fundera på om du ska dra in vatten och el.
  • Se och upplev hur växthuset ser ut i verkligheten. Besök ett showroom.
Ange postnummer för att få riktade erbjudanden