Bästa tipsen för belysningen av din trädgård

Det finns så mycket man kan göra med belysning i trädgården för att kunna njuta av trädgården året runt. Med olika typer av ljuskällor kan man leka med effekten de ger beroende på om man placerar ljuskällorna framför, bakom, ovan, under, på nära håll eller på avstånd. Beroende på vilken färgtemperatur ljuskällan har så ger de olika uttryck i trädgården. Man kan till exempel förstärka gröna toner och betong med vitt ljus och förstärka röda, bruna, gula toner, växter som torkat och material som corten med varmare ljus.

Men ska man börja någonstans så är detta mina bästa tips.

1. Entrén och vägen till entrén. Det är ju här vi rör oss varje dag. Varje dag vi lämnar hemmet och varje dag som vi kommer hem. Att belysa gången till entrédörren är både bra ur ett funktionellt perspektiv men ger också en välkomnande och mysig känsla.

2. Blickfång som lyser upp vackra detaljer, platser och växter längre ut i trädgården som man kan njuta av både ute i trädgården men framför allt inifrån huset när det är mörkt ute och man annars bara skulle blicka ut i mörker. Fint blir till exempel att belysa ett träd underifrån eller något som du tycker särskilt mycket om. Kanske ett växthus, en vacker buske eller växter i rabatten som har fin struktur även vintertid. Tips på växter som har fin struktur vintertid i rabatten är till exempel prydnadsgräs, bolltistlar, anisört och höstanemoner.

3. Satsa hellre på fler svaga ljuspunkter än få starka.

4. Jag tycker generellt om att arbeta med varmare ljus för en mysigare och mer välkomnande känsla. Färgade filter är ingen favorit men väljer ibland ett vitt ljus (lite kallare än varmt) när jag ska belysa och förstärka till exempel grönska och betong.

5. Jag föredrar att belysa växter, buskar och objekt runt omkring huset istället för att belysa själva huset för mycket.

6. Allt behöver inte och ska enligt mig inte belysas. Finast blir om några delar av trädgården ligger i skugga så att det skapas dynamik och kontrast.

För att ge ett exempel på hur man kan belysa sin trädgård så visar jag här med bilder och med en illustrativ ritning hur vi har gjort i vår trädgård med fokus på entré och blickfång.

När man svänger in till oss från gatan så tänds en vägglykta med inbyggd rörelsedetektor. Nedanför vägglyktan tycker jag det är fint att placera en kruka med blommor i. På så vis lyser lampan inte bara upp runt omkring och på fasaden utan även något vackert. En pollare i rabatten lyser upp rabatten och lyser även upp en Buddlejas grenar underifrån på ett mjukt sätt.

Produkter i bilden: Glimmer led, Philips Hue Calla Pollare

Vid jul brukar jag lysa upp och mysa till det lite extra när man behöver det som mest. En minijulgran i kruka med ljusslinga i och så brukar jag lägga ut barriga kvistar från t.ex. gran, tall eller silkes furu längst med hela gången och lägga ut en ljusslinga på. Juligt och välkomnande när man kommer hem en mörk eftermiddag i december.

Produkter i bilden: Glimmer led, Philips Hue Lily

På vägen till farstubron finns flera svaga ljuskällor som belyser olika saker. På bilden syns buxbomsbuskar på sidan av trappan som diskret lyses upp av spotlights gömda inuti dem. Spotlighten i buskarna är riktade mot trappan vilket ger fina skuggor och ett mjukt ljus på trappstegen.

Produkter i bilden: Glimmer led, Philips Hue Lily

En vacker buske med röda blad kan belyst bli som ett smycke i trädgården även när det är mörkt.

Produkter i bilden: Glimmer led, Philips Hue Lily

Blickfång. Två spotlights på markspett belyser ett knotigt äppelträd underifrån och skapar ett fint blickfång inifrån huset. Samtidigt blir en del av trädgården längre bort blir belyst och man då kan se och njuta av trädgården även när det är mörkt ute.

Produkter i bilden: Glimmer led, Philips Hue Lily

Belys växter som är vackra och formstarka vintertid. Här har spotlights riktas mot torkade bolltistlar. En varmare ton på ljuskällan förstärker det torkade och de bruna tonerna.

Produkter i bilden: Glimmer led, Philips Hue Lily

Vid jul kan man skapa extra myskänsla med julgran i kruka som man belyst med ljusslinga. Det blir ett vackert blickfång inifrån huset men även ute när man kommer hem och är på väg mot ytterdörren.

Produkter i bilden: Glimmer led

”Äntligen har vi något som vi kan mötas i när det kommer till trädgård”, sa min man när vi började välja och laborera med belysningen hemma hos oss. Särskilt kul tycker vi båda att Philips Hue serien är, där man kan koppla upp och styra alla ljuskällor från mobilen. Varje ljuskälla kan man via mobilen slå på/ slå av, sätta timer på, dimra och byta färgtemperatur på. Perfekt med flexibiliteten och bredden då kraven på belysning ser så olika ut beroende på tid på dygnet och vilken årstid det är.

Klicka på bilden för större version

Produkter som Nicole använder i sin trädgård

Ange postnummer för att få riktade erbjudanden