Malin och Sarkan skräddarsydde sitt uterum

Hur får man ett uterum att matcha en unik villa? Malin och Sarkan utnyttjade möjligheten att göra en skräddarsydd lösning som passade deras behov.

VAD GILLAR NI BÄST MED ERT HUS?

– Det vi föll för med huset var att det hade en så enkel och stilren design och att det var svart, vilket inte är så vanligt, säger Malin. 

– Det har också en väldigt öppen planlösning med höga och stora fönsterpartier, vilket gör att vi får in ljus från alla håll och kanter, säger Sarkan.

Varför började ni fundera på uterum?

– Vi gillar att vara hemma mycket - det är så vi mestadels umgås med vänner och familj. Men eftersom vi har en så öppen planlösning på bottenvåningen, så behövde vi mer avgränsade sociala ytor. Vår tomt var tidigare lite för varm eller lite för blåsig för att kunna sitta ute. Så det var en praktisk grej eftersom vi ville kunna njuta ännu mer av allt det här som vårt hus och tomt har att erbjuda.

DESIGNA DITT EGET UTERUM HÄR

Var resten av familjen med på planerna?

– Nu har vi ett par tonåringar som pockar på och vill ha uterummet för att hänga i med sina kompisar, men det är ju också en av tankarna vi hade från början med uterummet då behoven skiftar med åren, skrattar Malin. Där kan dom vara ute och ifred, men ändå hemma. Det låter inte så mycket heller, så det är perfekt! 

Vad var viktigt med designen på uterummet?

– Att det skulle ha en enkel, stilren design och matcha huset, det var väldigt viktigt. Det skulle ha samma färgton som huset, säger Malin.

– Det var också viktigt att vi skulle kunna ändra på möbleringen helt fritt efter vad vi hade lust med. Det var därför det blev öppningsbara partier runt om samt lite större än vi kanske tänkte från början säger Sarkan.

Hur kom ni fram till att det skulle bli uterumspartier?

– Vi besökte en visningsbutik och såg flera olika färdiga uterumspaket som var fina men hur det skulle kunna passa ihop med vårt hus, det var lite svårare, säger Sarkan. När vi sen pratade med en uterumsexpert hos Skånska Byggvaror så förstod vi att det här går att få som vi vill ha det med uterumspartier

Nu känner vi att uterummet och huset verkligen hör ihop

Hade ni några speciallösningar?

– Ja, vi bestämde själva att uterummets gavelspetsar skulle isoleras och kläs in med samma panel som resten av huset, säger Sarkan. Det är en ganska liten detalj egentligen, men den bidrar mycket till helhetsintrycket. 

– Nu känner vi att uterummet och huset verkligen hör ihop, säger Malin

Man ser ända in i köket - var det tanken?

– Vi är mycket vid köksön i köket och ville kunna ha fri sikt hela vägen genom uterummet och ut på altanen - och tvärtom. I och med lösningen med högre fönsterpartier och tak, så är det inget som är i vägen och skymmer. Precis som vi ville ha det, säger Malin.

– Lite dyrare än standardlösningen såklart, men det var det verkligen värt, lägger Sarkan till.

Ni tog hjälp av snickare - hur funkade det?

– Vi valde att anlita de snickare som Skånska Byggvaror rekommenderade för att det skulle bli bra gjort och det funkade väldigt smidigt. De fick upp hela stommen första dagen, och det beror så klart på att det här är grejer som de är vana att arbeta med, säger Sarkan.

Vad valde ni för golv TILL UTERUMMET?

– Golvet blev ett helt eget projekt. I samband med att vi gjorde en betongplatta för den nya poolen, så gjorde vi också en betongplatta för uterummet. På det viset behövde vi inte köra sönder tomten två gånger. I betongplattan för uterummet lade vi värmeslingor. På vintern kompletterar vi med mattor vid behov och det funkar jättebra. Det blir extra mysigt den årstiden, säger Sarkan.

– Golvet värms upp av solen, så det är fantastiskt skönt att gå på under sommaren samtidigt som det också kyler ner lite när det är som varmast. Så vi är supernöjda med vår betong, säger Malin.

Hur mycket har ni gjort själva?

– Vi målade stommen och väggpartierna i samma nyans som fasadfärgen. Sedan har vi gjort olika typer av småfix med fogningar och finish, men allt övrigt gjorde snickarna på egen hand, säger Sarkan.

Vad säger ni till andra som har egna idéer?

– Tänk på att du har möjlighet att skräddarsy mycket mer än du tror ihop med leverantören, säger Malin. Det visste vi inte innan.

– Man trodde ju att man bara kunde köpa det som fanns i katalogen, med de mått och längder som var specade. Men med limträ går det att förlänga, höja och skräddarsy allt så att det verkligen passar huset. Det är inte så komplicerat som man tror. En sak som jag skulle vilja lägga till är att vi kunde få råd och tips när det kom till bygglovet och vår bygglovsansökan, säger Sarkan.

Varför satsade ni på vinterpartier?

– Vi ville utnyttja uterummet under vintern också, även om man behöver komplettera med en annan värmekälla när det är minusgrader.

– Förra julen var vi där och åt släktmiddag och då använde vi en gasolkamin. Golvvärmen är väldigt effektiv så vill vi vara i uterummet så startar vi det på morgonen så är det varmt på eftermiddagen.

Hur använder familjen uterummet?

– På vintern får man ju värma upp det lite för att vara där, men det går ju ganska snabbt. Helgmorgnar brukar man sitta där och äta frukost och helgkvällar om vi är hemma allihopa. Så det är alltid några gånger i veckan som vi använder det, året runt. Och när det är varmt, då använder vi det varenda dag, hela tiden, säger Malin.

Hur reagerade vännerna?

– Man blir ju lite hemmablind själv, men de flesta säger wow, och det är jättekul. I början ville dom veta allt; hur byggde ni, hur har ni valt, vad kostade det, vilka köpte ni av. Och de flesta blir imponerade av att det här är våra idéer som vi har fått hjälp att förverkliga. Vi fick en massa input från Skånska byggvaror, eftersom de har kunskaperna och vet vad de har att erbjuda, men det är våra idéer. Så det är kul att folk verkligen gillar det dom ser, säger Malin.
              Vad kostar ett uterumsprojekt? räkna ut här! →

Vad är ni mest nöjda med?

– För mig är det att man sitter ute fast ändå inte. På sommaren när vi öppnar upp runtom och rummet blir en passage till och från poolen. Och under höst och vår när man sitter i skydd och njuter av solen som strålar ner genom tallkronorna omkring och dricker sitt morgonkaffe, säger Sarkan.

– Uterummet gör att vi kan njuta av huset och tomten vi köpt på ett helt annat vis. Därute kan vi njuta av stjärnhimlen och hela miljön året runt. Förut kunde vi inte det på samma sätt, trots stora fönsterpartier i huset. Uterummet ger en helt annan öppnare känsla. För mig innebär det också en återhämtning. Vi möts där, vi tar det lugnt, det är tyst. Det blir som en paus i vardagen. Sånt behöver man, säger Malin.

VILKET är erT bästa minne från uterummet hittills? 

– Vi uppskattar när vi fyra i familjen samlas där. För det blir lite så här: Man far runt i vardagen, men när man kommer ut dit, där är det bara lugnt. Man kommer bort från stressen.

– Sen har vi haft jätteroliga stora middagar också med kompisar, så klart, det har ju varit superkul. Såna där sommardagar när man har haft släkt och vänner över och kunnat sprida ut sig på altanen. Julafton med julmiddag och julklappsöppning, omgiven av snön omkring.

Hitta uterumspaketet som passar dig bäst här

Malin & Sarkans tips

 – Tänk på att inte göra det för litet. Vi är väldigt nöjda med att vi har en yta som är stor nog för många olika användningsområden.

– Fundera hur lång säsong du vill ha användning av uterummet. Det var ju till exempel därför vi investerade i vintervarianten, säger Malin

– Bygg inte allt samtidigt, skrattar Sarkan. Vi hade ju sjukt mycket på gång med uterum, pool, altan alla materialval och så vidare. Och allt skulle göras klart innan uterummet skulle komma på plats. Det var ganska jobbigt faktiskt.

Produktfakta
– Vi har utgått ifrån en Fira/Fira XL, sen ökade vi bredden med 20 cm, plockade bort överljusen samt valde måttbeställda skjutdörrar i vinterstandard med en höjd på 230 cm istället för 200 cm som är standard. Dessutom höjde vi takvinkeln till 12° istället för 6° för en extra luftig känsla

Ange postnummer för att få riktade erbjudanden