Starta sommaren först av alla. Påbörja ditt projekt nu och bli klar innan sommaren. SE AKTUELLA KAMPANJER

Mitt namn är Nicole Wilson och jag är trädgårdsdesigner. Jag har förmånen att hela dagarna få skapa och förverkliga trädgårdsdrömmar, där växthus ofta är en del av drömmen. Förutom frågor om vilken storlek ett växthus ska ha får jag ofta höra frågorna ”Hur ska jag veta vilken växthusmodell som passar mig bäst?” och "Vilket växthus ska jag välja?". Och jag skulle svara att när du vet vilken storlek du behöver så har du kommit en god bit på vägen.

Instagram:
@newgenerationgardens

För att kunna hitta ett växthus som passar just dig så finns det olika valmöjligheter att ta ställning till när det kommer till form, material, färg, dörr och tillbehör. Nedan har jag beskrivit lite tankar som du kan ha med dig i jakten på det perfekta växthuset.

Vilket växthus ska jag välja - formen

Vilken form tycker du bäst om och vad passar bäst på just din tomt och med ditt hus? Ett traditionellt rektangulärt, T-format eller kanske ett växthus mot vägg?

Ett T-format växthus ger härlig rymd och man får plats med mycket. En entré där man kan ha prunkande växter för att sedan komma in till matsalen med uppdukat långbord. Ett litet växthus mot vägg är platseffektivt och ger fler möjlighet att kunna ha ett växthus.

T-format orangeri, traditionellt rektangulärt växthus eller väggväxthus?

Material på växthuset

Det finns många valmöjligheter när det kommer till material. Börja med stommen där du kan välja mellan aluminium och trä. Växthus i trä ger ett mer organisk och naturligt uttryck än aluminium. Dessutom kan vissa växthus i trä målas i exakt den nyans som du vill ha den. Här går ju såklart jag som designer igång. Att kunna välja en färg som passar just mig och min familj, vår trädgård och vårt hus är fantastiskt roligt.

Jag älskar trä som material och att sätta en personlig prägel på saker. Eftersom vårt hus är grått, skulle jag nog välja en mörkgrå nyans eller en grå nyans med lite grönt i. Jag skulle undvika att välja en alltför ljus nyans så att inte all smuts syns så enkelt. En mycket mörkt grön vore också fint och skulle få växthuset att smälta in på ett subtilt sätt i trädgården. Gillar även tanken på att sätta en accentfärg så att växthuset blir som trädgårdens största blickfång. Det vore härligt med ett citrongult eller vinrött växthus!

Vårt träväxthus Emilia som finns i tre storlekar

När det gäller val av växthusets väggar bör du tänka på några saker. Glas tycker jag ger ett estetiskt mer tilltalande utseende med fin genomsiktlighet både in i, och ut från, växthuset. Det är också lätt att rengöra (och dessutom väldigt kul att rengöra med högtryckstvätt!). Kanalplast å andra sidan är däremot lätt som material, tåligt vid montering och ger jämnare växthusklimat än vad glas gör. Så det är bra att bestämma vad man tycker är viktigt när man väljer väggmaterial.

Placering av ingång på växthuset

Om du väljer en växthusmodell som har dörröppningen på kortsidan får du en annan känsla än om du väljer en modell som har dörröppningen på långsidan. Det skapar även olika möjligheter hur du möblerar inne i växthuset men även utanför. Modeller med enkeldörr passar fint till mindre växthus. Men har du möjlighet brukar jag rekommendera växthus med dubbeldörr. Det gör det enklare rulla in en skottkärra och att flytta saker in och ut. Men framförallt så är det superhärligt att kunna öppna upp och sudda ut gränsen än mer mellan ute och inne.

Växthuset Juliana Grand Oase med dubbla dörrar på långsidan.

Växthus på mur

Jag har en förkärlek till växthus på mur och då särskilt med putsade murar i gråa nyanser så att de nästan ser ut som betong. Det faller mig helt enkelt i smaken och jag tycker det är praktiskt och fint att kombinera den murade nederdelen med murade odlingslådor på insidan. Modernt och supersnyggt! Det gör sig allra bäst på större växthus då själva murningen tar lite av ytan på insidan. Det påverkar även ljusinsläppet, vilket är bra att tänka på om du planerar att odla mycket i markbäddar. Väljer du ett högre växthus så får du även plats att få upp odlingarna i krukor och odlingslådor.

Växa Mur är ett av våra växthus på mur.

Sista ordet

Som du märker så finns det många olika modeller och storlekar att välja på. Vill du att växthuset ska ha ett modernt eller mer klassiskt uttryck? Här påverkar färg och material såklart men även tillbehör som till exempel takdekor. Och du kan verkligen sätta din personliga prägel och förstärka den stil du önskar på växthuset beroende på vilket markmaterial du väljer. Tegel, gatsten, gårdssingel eller kanske placera växthuset på en trätrall?

Hoppas detta hjälpte dig för att komma vidare med din växthusdröm och att du fått hjälp att välja ett växthus som passar just dig. Alla växthus är fantastiska på sitt sätt, det gäller bara att du hittar det som uppfyller dina önskemål!

 

Skapa rum för livets alla stunder! Beställ 2024 års växthuskatalog som är fylld med inspiration och tips.

Bild på vår inspirationskatalog.

Ange postnummer för att få riktade erbjudanden