Starta sommaren först av alla. Påbörja ditt projekt nu och bli klar innan sommaren. SE AKTUELLA KAMPANJER

Mitt namn är Nicole Wilson och jag är trädgårdsdesigner. Att formge trädgårdar och odla ätbart och blommor är min största passion. Jag har förmånen att hela dagarna få skapa och förverkliga trädgårdsdrömmar där ofta växthus är en del av drömmen.

Här ska jag dela med mig av mina tankar och min erfarenhet kring växthus. Att leva med ett växthus och vad man kan tänka på innan man skaffar ett växthus, både ur min professionella yrkeserfarenhet och från min privata upplevelse med växthus.

Hur ser din växthusdröm ut?

Drömmer du om ett växthus? Då skulle jag börja med att fundera på vad du drömmer om att göra i ditt växthus. Är det en plats där du vill odla? Eller kanske en plats att möblera med långbord och medelhavsväxter för middagar med mysig orangerikänsla? Eller vill du kanske ha plats för både och?

Det finns egentligen inte några begräsningar för vad du kan göra i ditt växthus. Kanske växthuset är en lugn plats för rekreation, ett kontor dit du kan ta med dig datorn när du jobbar hemma, ett krypin för odling av några tomatplantor, en ateljé där du kan skapa eller kanske en plats där du kan hålla workshops eller öppna ett litet café. Oavsett förutsättningar och budget så finns det ett växthus för dig.

Växthusdrömmar kommer i många former

Nicole Wilson som trädgårdsdesigner och växthusägare

Som trädgårdsdesigner får jag ofta i uppdrag att hjälpa till med att skapa olika rum i trädgården. Ett växthus skapar ett rum på ett väldigt enkelt sätt då det blir en avgränsad yta med väggar och tak. Det skapar helt enkelt rumslighet i trädgården, både inuti men ger också möjlighet att på ett enkelt sätt skapa ett till rum utanför i direkt anslutning. Detta kan man göra genom att till exempel rama in växthuset med ett annat markmaterial, pallkragar, krukor eller sittplats.

Jag tycker rent visuellt att ett växthus tillför mycket i en trädgård. Det blir ett vackert blickfång att titta på både inifrån huset med även ute i trädgården och inger på något sätt ett löfte eller känsla om mys och hemtrevnad. Livet med växthus för mig startade med det finaste arv jag fått. Frön som jag ärvde efter min mamma.

Jag började så hennes magiska frön som hon samlat på sig när hon varit på resor över hela världen och följa hur de små fröna grodde och började växa. Det är något som händer i en när man sätter händerna i jorden och sår ett frö. Glädjen när det kommer upp något grönt, att ta hand om något som växer för att sedan kunna skörda och laga mat på egenodlade tomater, gurkor, auberginer och till och med vattenmeloner är ju bara ren magi. Välbefinnandet ökar och stresskänslor minskar när man är i trädgården och håller på med odling.

Jag älskar att odla både blommor och ätbart men i vårt växthus är det framför allt ätbart som gäller. Därför är vårt växthus på knappt 10 kvadratmeter maxat för just odling. Min växthusdröm är kanske inte helt oväntat ett större växthus, där vi även skulle kunna få plats med ett bord för fika eller middag och kunna njuta av det vi lagat på det vi skördat. Då skulle cirkeln slutas: från frö till tallrik i ett och samma glasade hus.

Från frö till tallrik – några godsaker som drivits upp i Nicole Wilsons egna växthus

För att sätta igång fantasin för vad som är möjligt med ett växthus, kommer här några fler exempel på vad man kan använda ett växthus till och hur ett växthus kan förgylla livet.

En plats för familj, vänner och fest

Skapa en mysig plats att samla familj och vänner på middag kring ett dukat långbord. Bjud in till vårens första rabarberpavlova, midsommarfirande på sommaren, kräftskiva på sensommaren eller glöggmingel i december. Samlas för frukost eller fika med familjen runt ett cafébord bland klättrande gurkplantor och doftande tomatblad. Älskar man matlagning så kan ett växthus förvandlas till ett kök och matsal i ett genom att möblera med ett långbord, ett utekök och krukor med kryddor.

Förläng säsongen ute i trädgården med ett växthus.

En arbetsplats och skaparhörna

Min pappa som är konstnär har ibland använt växthus som ateljé- en ljus och stämningsfull plats att skapa på bland växter som omger en. Det är så fint när man hittar honom målandes med sina barnbarn där ute.

Jag har en granne som är florist som har startat en blomsteraffär i sitt garage och byggt upp ett väggmonterat växthus där man kan avnjuta en kopp kaffe när man kommer och handlar. Blir inte så mycket mer idylliskt än så och hit vill man komma och köpa fredagsbuketter jämt. Ett växthus kan verkligen användas på så olika sätt.

En plats för rekreation och avkoppling

Lugnet och den harmoniska och mysiga känslan som infinner sig när man är i ett växthus är oslagbar. Tyst och vindstilla. Kanske ljudet av fågelkvitter eller surrande bin som pollinerar i växthuset. För mig är det bästa platsen för att finna lugn i min vardag som annars i princip alltid har högt tempo. En skyddad plats dit jag smiter ut och tar hand om växterna medan jag lyssnar på en bra podd. Även när regnet öser ner ute så är det så mysigt att vara i växthuset och höra regnet smattra mot glaset. Med en kopp kaffe i handen eller ett glas bubbel.

Njut av en kopp kaffe i ditt växthusparadis.

Odla med barn

En oslagbar känsla är att ta med barnen ut för att skörda det vi odlat. Att se dem plocka de mogna tomaterna och gurkorna och stoppa dem direkt i munnen. Magiskt. När vi har varit på semester på sommaren så är det numer det första barnen gör när de kliver ur bilen. De springer till våra odlingar för att se vad som vuxit och vad som nu är skördeklart. Något av det finaste man kan ge sina barn – förståelsen för naturen och hur grönsaker blir till. Att det inte bara är grödor producerade av maskiner i fabrik som ligger på rad i affären. Att odla med barn ger dem förståelse för hur maten vi äter blir till.De 10 bästa sakerna med ett växthus enligt Nicole Wilson

1. Ett växthus är ett som ett magiskt rum där gränsen mellan ute och inne suddas ut, ett rum som fångar det bästa från två världar. En skyddad plats att vara på oavsett väder men med fantastiskt ljusinsläpp och utomhuskänsla.

2. Förlänger trädgårdssäsongen både när det kommer att kunna sitta ute i trädgården men också när det kommer till odling. Man kan i princip odla året runt om lust och intresse finns.

3. Möjligheten att kunna odla ätbart på en samlad och skyddad plats. Det stänger ute djur som vill äta det man odlar och skapar ett behagligt klimat som många växter trivs i. I vårt växthus älskar jag att odla spenat, vinterportulak och rucola på vintern för att skörda redan på våren och på sommaren tomat, gurka, kaprusbär, aubergine och vattenmelon.

4. En ljus och sval plats att förodla sommarblommor på under våren.

5. För mig är det bästa platsen för att finna lugn i min vardag som annars i princip alltid har högt tempo. Lugnet och den harmoniska och mysiga känslan som infinner sig när man är i ett växthus är oslagbar. Tyst och vindstilla. Välbefinnandet ökar och stresskänslor minskar när man är i trädgården och håller på med odling visar forskning.

6. Skapar rumslighet i trädgården. Rama gärna in växthuset med pallkragar och krukor med blommor eller kryddor för att förlänga och förstora rummet.

7. Växthuset blir ett vackert blickfång i trädgården. Fint att titta på både inifrån huset men också när man är ute i trädgården.

8. En härlig plats för alla måltider: frukost, lunch, fika, fördrink eller middag. Perfekt festlokal för till exempel midsommar, kräftskiva eller glögg.

9. Har man ett lite mer isolerat växthus så kan det användas som ett orangeri för att förvara till exempel medelhavsväxter i under vintern.

10. En trevlig arbetsplats oavsett om man bara bär ut datorn och sitter vid ett bord eller om man använder det som ateljé, café eller liten blombutik.

Frågor att ställa för att ta reda på din växthusdröm

Avslutningsvis så rekommenderar jag dig att ställa dig dessa frågor för att definiera din växthusdröm:

  • Vad du vill kunna göra i ditt växthus
  • Hur känslan ska vara i ditt växthus
  • Vad växthuset ska tillföra i ditt liv
  • Din budget för växthus

När du vet hur just din växthusdröm ser ut, då blir resten av resan mot ditt drömväxthus mycket enklare. I kommande avsnitt kommer jag gå in mer på konkreta tips till när det kommer till val av storlek och placering av växthus.

Följ Nicole på Instagram: @newgenerationgardens

Ange postnummer för att få riktade erbjudanden