Max svarar på de vanligaste frågorna

Behöver jag bygglov?
Ett växthus klassas som en friggebod och kräver inte bygglov om ytan inte överstiger 15 m2. Däremot får växthuset inte placeras närmare än 4,5 meter från tomten intill. Om du har ett skriftligt godkännande från tomtägaren går det att placera växthuset närmre tomtgränsen. Vidare får växthusets nockhöjd inte överstiga mer än tre meter.
Om du skulle välja ett växthus som är större än 15 m2 och därmed kräver bygglov ska du kontakta din kommun för mer information.

Kan jag bygga detta själv?
Självklart! Växthuset är konstruerat för att kunna monteras ihop av vem som helst. Jag har haft kunder i olika åldrar med olika erfarenhet som i efterhand berättat att det var enkelt att montera växthuset. Samtidigt är det viktigt att vara noggrann, du vinner inget på att chansa eller stressa. Läs monteringsanvisningen i sin helhet innan du monterar. Annars minskar du chansen att göra rätt från början.
Se också till att du har någon i närheten som kan hjälpa dig vid vissa moment. Vid montering av taket behövs garanterat ett extra par händer. Även vid installationen av större profiler och glaspartier kan det behövas hjälp.

Kan jag ställa detta direkt på gräsmattan?
Att placera växthuset direkt på gräsmattan rekommenderas inte eftersom växthuset inte kan fästas mot en gräsmatta. Du kommer ganska fort märka att växthuset inte står stabilt eftersom marken rör på sig. Bygg istället en ordentlig grund av exempelvis trall, gjutenbetong eller med hjälp av plintar.

Hur förbereder jag växthuset inför vintern?Se till att vintersäkra växthustaket med någon form att stolpe i mitten av taket som under vintern håller uppe nocken. Se även till att skotta bort snö som landar på taket. Växthuset är inte klassat för att hålla snö som i sin tur väger 400kg/kvm.

Max ger sina 6 bästa tips:

  • Beroende på hur du planerar att använda ditt växthus är det bra att fundera på hur du ska inreda det. Om det enbart ska användas för odling bör du planera så att det finns plats åt exempelvis arbetsbord, pallkragar och andra nödvändiga tillbehör. Planerar du att använda växthuset som ett uterum med sittmöjligheter är det värt att jämföra olika modeller och ta reda på hur mycket plats du behöver. Tänk lite i förväg hur du önskar ha det. Ett bord med stolar blir trångt i ett mindre växthus. Även höjden är en viktig faktor, väggarnas höjd bör vara minst 158 cm eller högre. Då kan du stå långt ut i kanterna och det känns rymligare, det blir också lättare att hänga saker i nocken.
  • Montera så mycket du kan själv. Att bygga ihop växthuset är ett kul projekt som kan kännas sig stolt över när man är färdig. Visst kan man stöta på problem då och då men som tur är kan vi på Skånska Byggvaror ge råd om du skulle behöva hjälp på traven. Ha tålamod och be en familjemedlem eller vän att hjälpa vid de lite klurigare momenten. Och framförallt, glöm inte studera monteringsanvisningen innan!
  • Gör en ordentlig grund. Det finns flera varianter, valet är ditt. Men en plintgrund är den jag personligen skulle rekommendera. Du har möjlighet att lägga snygga stenar i växthuset och verkligen förhöja utseende utan att tappa bärighet.
  • Köp gärna ett lite större växthus än vad du tror att du behöver. Jag har aldrig haft en kund som sagt att de köpt för stort växthus, snarare för litet. Det kan vara svårt att på förhand föreställa sig hur mycket plats du kommer ha i växthuset. Men tänk dig att en tomatplanta kan ta upp till fem kvadratmeter av ytan.
  • När du planerar ditt växthus är det viktigt att tänka igenom ifall du behöver vatten eller el indraget. Det kan vara till storfördel om du planerar att använda exempelvis bevattningssystem eller kanske installera belysning. Oavsett vilken typ av grund du väljer till ditt växthus är det viktigt att du redan innan har gjort planer för hur rör och kablar ska ledas.
  • Sist men inte minst. Placering av växthuset. Det kan tyckas bra med sol men tänk också på att det kan bli väldigt varmt i växthuset beroende på vilket glas du väljer. Alla växter gillar inte hetta hela dagen utan behöver också lite skugga. Vi har skuggtillbehör att addera till ditt växthus men om du har möjligheten placera växthuset så att det får både sol och skugga under dagens gång. Det är enklare att addera värme än att kyla ner växthuset.
Ange postnummer för att få riktade erbjudanden