Växthus i trädgården


Ett växthus ger liv till trädgården. Drömmen om ett växthus blev sann när Marie och hennes familj flyttade ut på landet. Nu odlar hon gurka, tomat och melon och njuter av att ta en kopp te på hennes nya favoritplats – i en rottingfåtölj i hörnet av växthuset.

Marie Hultberg har alltid drömt om ett växthus i trädgården. Men det var först när familjen flyttade från radhus till villa på landet som det fanns plats för ett eget odlingshus. Nu har hon snart haft växthuset i två år, och hon har inte ångrat sig en sekund.

– Jag har alltid älskat att odla och ta hand om växter och pilla i trädgården. Ett växthus gör det möjligt att förlänga säsongen. När vi flyttade ut på landet i Färmsnäs i Dalarna kunde drömmen om ett alldeles eget växthus i trädgården gå i uppfyllelse, säger Marie.

Växthuset som heter Odla är 9,8 kvm stort och står mitt i den pittoreska trädgården. Grunden är gjord av grus och utanför finns plats för utemöbler och fler odlingslådor. Inne i huset finns tre rejäla odlingsbänkar, planteringsbord och en liten sittdel med en rottingfåtölj där Marie kan sätta sig med en kopp te och en bok när hon behöver paus. Men vad är egentligen det bästa med växthuset i trädgården?

Till Odla - alla växthusmodeller

Drömmen om ett växthus i trädgården

– Det är underbart att kunna förlänga säsongen och odla växter och grönsaker som är svåra att odla annars. Jag odlar gurka, tomat, paprika och kryddor. Och förra sommaren började jag odla melon vilket var jättekul.

Färmsnäs har långa vintrar men Marie använder sitt växthus under de kalla årstiderna också. Med ett stort inredningsintresse blir huset en plats att pynta och göra fint. Även om det inte finns någon värme i huset så inreder hon med ljus, växter och dekoration. På jul prydde familjen till och med växthuset med en liten julgran. Men det är på våren hon njuter allra mest.

Går du i växthustankar och drömmer om ett växthus i trädgården? Beställ hem årets växthuskatalog som är fylld med inspiration och tips.

Maries familj delar inte samma odlingsintresse som hon, men de älskar att äta det hon odlar och att mysa i och utanför växthuset. Det har gett liv till både gården och familjen. Så till den som funderar på att skaffa ett växthus men inte riktigt bestämt sig har hon bara ett råd:

– Har du möjlighet och plats ska du inte tveka. För mig var det en dröm som gick i uppfyllelse. Visst kostar det både tid och pengar men jag hade sparat och jag är glad över det varje dag. Och du behöver inte odla för att ha ett växthus, utan det kan användas till vad som helst. Det blir ett uterum som förlänger säsongen och skapar mervärde i livet.

Se alla våra växthus

 

Skapa rum för livets alla stunder! Beställ 2024 års växthuskatalog som är fylld med inspiration och tips.

Bild på vår inspirationskatalog.

Ange postnummer för att få riktade erbjudanden