Växthus året runt


Ett växthus kan användas till mer än att bara odla växter och plantor. Therese Nybu är nybliven växthusägare och vet redan hur man tar vara på glädjen i ett växthus året runt!

Vad tänkte du först på när du insåg att växthusdrömmen var på väg att gå i uppfyllelse?

– Jag hade haft drömmen om ett växthus länge så jag visste var det skulle stå ganska tidigt. Vi bor på en liten och äldre gård så här fanns en gång ett växthus redan innan min tid. Det är en liten höjd med mycket sol och härliga syrenbuskar runt omkring. Men vi var tvungna att mäta ut för att se om det här växthuset fick plats där och det behövdes också lite grundarbete innan det kom på plats.

Vad är det bästa med att ha ett växthus ÅRET RUNT?

– Det bästa är att jag kan njuta nästan utomhus oavsett väder och årstid. Jag tar ofta mina kaffepauser här för att det är så avkopplande. I december blir växthuset en julverkstad med julgranar, kransar och mossa. Vi tänder upp eld i brasan, dricker varm choklad och gör julpynt.

Bild på Therese som står framför sitt julpyntade växthus Odla.


Kan du beskriva hur du brukar använda växthuset?

– Vi använder växthuset året runt mest som ett lummigt trädgårdsrum. Men vi odlar både blommor och grönsaker på sommaren. På våren har jag en massa småplantor och snittblommor som jag driver upp i växthuset innan de sedan sätts ut i trädgården. Jag gillar pelargoner extra mycket för att de är så vackra. Detsamma gäller sen grönsaker. Jag odlar för mycket för att ha allt i växthuset så det mesta måste planteras ut. Ett undantag är min grönkål. Dessa måste jag ha inne i växthuset för rådjuren älskar dem. Står grönkålen utomhus äts den snabbt upp.

Har all odling gått av sig själv eller är det något som har varit extra svårt?

– Jag provade på att plantera ett par krukor med sötpotatis i somras men jag lyckades inte, så jag får försöka igen till våren. Det är möjligt att jag planterade dem för sent.

Solig sommarbild på växthuset Odla med några höns i gräset framför.


Är det något du ännu inte testat att odla men som du vill prova på till våren?

– Vi ska prova flera olika Heirloom tomater i vår och det ser vi mycket fram emot.

Har du något intresse för exotiska växter?

– Jag har ett fikonträd i växthuset och förväntar mig fikon nästa år. Det tar vanligtvis två år innan de mognar. Vi ser fram emot att följa det. Jag önskar mig också ett citronträd och det tänkte jag köpa till våren.


Vill du också ha ett växthus året runt? Läs mer om vårt populära växthus Odla som finns i flera storlekar.

 

Sommarbild där odlingarna inne i växthuset syns.


Hur har växthuset förändrat din vardag?

– Vi är mycket mer utomhus nu än vi var tidigare. Det finns alltid något man kan så eller pyssla om. Men det känns inte som arbete för allt är bara roligt. Har du ett växthus behöver du aldrig känna dig uttråkad.

Vad är ditt tips till den som vill skaffa ett eget växthus?

– Om de är som jag och har drömt om ett växthus ett tag då vet de nog var de vill placera det. Men var det placeras är väldigt viktigt. Växthuset bör exempelvis stå på en solig plats, men på sommaren var det ofta väldigt varmt i växthuset och då måste man kunna skapa skugga för växterna. Det är också viktigt.

Fakta

Therese Nybu

Växthus: Odla 11,4 m2
Familj: 2 vuxna och 3 barn
Yrke: Trädgårdsmästare och blomsterdekoratör

 

Skapa rum för livets alla stunder! Beställ 2024 års växthuskatalog som är fylld med inspiration och tips.

Bild på vår inspirationskatalog.

Ange postnummer för att få riktade erbjudanden