Växthusen betalar tillbaka med glädje och grönsaker - men vad kostar ett växthus egentligen?

Vi har hälsat på hos två av våra växthusägare: Anne i Sövde och Åsa i Åkersberga. Båda har Odla växthus, men de använder dom på olika sätt. De har också gjort olika tillval som gör att växthusen kostar olika. I Annes sociala växthus kommer vännerna över på middag eller så lyssnar hon på regnet som smattrar mot rutorna. I Åsas växthus är det fullt fokus på odling. Här berättar dom vad totalkostnaden blev för de olika växthusen.

Se alla våra växthus här

Anne Persson hade alltid drömt om ett växthus, men kunde inte prioritera det på grund av ekonomin. I december 2017 fick hon besked om att hon hade cancer. Anne behövde ha något att se fram emot. En målbild när cellgifter, strålning och operation var tuffa att tackla och samtidigt något som skulle bli verkligt. Den målbilden blev ett växthus. Anne ville ha ett svart eller rött. Valet föll till slut på ett svart Odla på 8,2 kvadratmeter med aluminiumram. Hon fick ut pengar på försäkringen på grund av sjukdomen och det täckte kostnaden för växthuset.

- Hade jag inte haft pengarna, hade vi inte haft ett växthus. Ibland kan det sluta lyckligt, säger Anne.

Växthus med wow-effekt

Anne och hennes man Fredrik var runt och tittade hos flera leverantörer, men föll snabbt för Odla på grund av den rejäla och stabila konstruktionen och att det är högt i taket. Skjutdörrarna har ingen kant nertill och gör det lätt att gå in och ut. Med fyra öppningsbara fönster i Odlas grundutförande, två på varje sida, och att hon tyckte växthuset var prisvärt, gjorde valet lätt. Och med spiror i viktoriansk stil som nockdekor var Anne såld.

- Det gjorde allt. Det var verkligen wow! Jag är ofta här ute när det blåser och regnar. Odla är verkligen gediget och står där det står, säger Anne.

Ett rum för mys och fest

Anne använder växthuset som ett mys- och festrum. Här har hon plats för sex personer som kan äta en härlig middag. Innan jul förra året bjöd de in vännerna i Odla växthus där de drack glögg och höll sig varma med hjälp av en värmefläkt medan snön yrde utanför. I fjol hade de fest, gästerna fotograferade sig med polaroidkamera och så hängde de upp bilderna i växthuset.

Med odling i fokus

Åsa Scharfe drömde i flera år om ett växthus att odla i. Barnen hade blivit tonåringar och nu fanns äntligen tid för att fullt ut kunna ägna sig åt odling. Familjen diskuterade i flera år vilken typ av växthus de ville ha och vad de skulle använda det till. De gjorde en grundlig genomlysning av marknadens alla växthus och läste kundkommentarer från växthusägare.

- Jag ville ha ett estetiskt växthus i glas. Det var viktigt för mig att det verkligen ser ut som ett växthus. Och så var höjden viktig, så att mina tomater och gurkor kan klättra upp i taket.

Synad i sömmarna

Åsas man, Rudolf, är praktiskt lagd och värdesatte rätt kvalitet och höga materialval, så han följde med både en, två och tre gånger till olika växthusföretag innan de bestämde sig. För Rudolf var det viktigt att profilerna var stadiga och robusta. Detsamma gällde fästena: både hur de satt mot varandra och att de var täta. Åsa föll snabbt för ett Odla på 6 kvadratmeter med 3 millimeter tjocka aluminiumprofiler och det var också detta växthus som Rudolf godkände.

- Oavsett vilket växthus vi än tittade på, så kom vi hela tiden tillbaka till Odla. Mitt tips är att låta letandet efter rätt modell få ta den tid som behövs. Åk inte till butiken bara en gång, utan två, tre gånger. Kläm och känn på växthuset, så att det känns stabilt. Men sen blev slutresultatet väldigt bra också, säger Åsa.

Priset för växthuset var inte viktigt. Det var viktigare med funktioner och storlek. Familjen värdesatte att Odla har en bra taklutning som gör att nederbörden lätt rinner av. Andra viktiga delar var att dörren glider friktionsfritt i skenor fram och tillbaka. Det blir stundtals väldigt varmt i växthuset, så för Åsa och hennes familj var det grundutförandet med fyra takfönster viktiga. De lade endast till automatiska fönsteröppnare som är lätta att reglera.

Allt får ta den tid det tar

Åsa tar en sväng ut i växthuset varje dag, plockar en näve med tomater och ser hur mycket växterna har tagit sig sedan dagen innan. Speciellt när det är kallt ute är det skönt att komma in i det varma växthuset. Här inne spirar det.

- Det är något med livskraften här inne, som påverkar mig. Livet är många gånger stressigt, men här inne får växtligheten och livet ta den tid det tar. Det är något visst inne i växthuset. Här känner jag mig rik, säger Åsa.

Annes första jul med Odla var 2018. Det var lilljulafton och snöade ute.

- Plötsligt kände jag att jag måste ut i snön, så jag gick ut i pyjamasen i växthuset. Och så stod jag bara där med min kaffekopp i handen och njöt av stunden och såg snökristallerna på glaset. Det var egentligen jättekallt, men jag kände inte kylan, säger Anne.

Läs vidare

och se kostnaden för deras växthus

Fakta

Anne Persson

Bor: I Sövde med mannen Fredrik
Växthus: Odla 8,2 m2
Annes tips för ett kostnadseffektivt växthus: Välj ett billigare glas eller kanalplast. En del vill ha en gång i växthuset, medan andra vill ha stensättning eller plattor i hela växthuset. Allt beror på hur du vill använda växthuset.

Fakta

Åsa Scharfe

Bor: Margretelund i Åkersberga med mannen Rudolf och två söner
Växthus: Odla 6 m2
Därför valde familjen Odla: högt i tak så odlingarna kan ta plats. Stadig konstruktion. Bra taklutning som gör att nederbörden lätt rinner av. Dörren glider friktionsfritt i skenor. Grundutförande med fyra takfönster.

 

Skapa rum för livets alla stunder! Beställ 2024 års växthuskatalog som är fylld med inspiration och tips.

Bild på vår inspirationskatalog.

Ange postnummer för att få riktade erbjudanden