Italiensk trädgård - välkommen till Lilla Italien

Hur ska man kunna göra det bästa av livet utomhus, så länge man bara kan? Svaret för designern Lisa Bengtsson blev italiensk trädgård - en italieninspirerad utemiljö där växthuset fungerar som ett spännande uterum, inrett för mys och middagar. Vi kallar det ”Lilla Italien”, säger Lisa, och det är så himla skönt att vara där!

Lisa Bengtsson
Fakta

Lisa Bengtsson

Bor: Vessigebro
Yrke: Designer
Växthus: Växa 17,5 m2
Instagram: studiolisabengtsson

Se alla växthus

Vad var viktigast för er?

– Det som var viktigast för oss var inte att odla utan att skaffa ett ställe utomhus där vi kunde umgås i familjen och träffa våra vänner. Det är ju så underbart de här veckorna om året när man kan sitta ute och äta, och med växthuset så blir den perioden mycket längre.

Vilken roll spelar växthuset och den italienska trädgårdskänslan för familjen?

– Det har blivit en förlängning av vårt hem, en mysig och harmonisk plats med ett stort lugn över sig. Där finns ingen tv, där finns inget som pockar på och man har naturen omkring sig.

– Samtidigt har det gett oss en massa nya möjligheter, bland annat har det blivit träffpunkt för bokklubben som jag har med mina väninnor.

Växa växthus i trä

Ni valde ett växthus i trä, varför?

– För det första har vi ett gammalt hus, från 1910, som också är delvis byggt i trä. Men det jag gillade mest var att det är så högt, vilket ger en sån otroligt skön rymdkänsla upp till nocken.

– Vi valde att måla det i en speciell svart Falu fasadfärg, som är tåligare mot regn än vanlig slamfärg. Men du får samma härliga matta känsla och du kan se träets vackra ådring genom ytan.

Växa träväxthus

Hur har ni inrett det för att skapa en italiensk trädgårdskänsla?

– Först har jag ett jättevackert gammalt skåp och ett rejält träbord. Sen har vi stolar, bädd och soffa - allt i rotting. Vi har också dragit in el, så att vi kan ha en massa olika lampor som hänger från taket - eller på vintern - julstjärnor och elektriska stearinljus. Och så givetvis massor av kuddar, allting blir bättre med kuddar!

Vad är ni mest nöjda med?

– Helheten blev otroligt bra. Vi är ju riktiga Italien-freaks, så vi byggde liksom en hel italieninspirerad utomhusmiljö, med utekök, murar, gångar och sittplatser. Vi lagar mat ute, grillar och fikar. Och i mitten av allt finns då växthuset som en skön kombo av matsal, lusthus och regnskydd. Det är så himla skönt att vara där, i vår italienska trädgårdsmiljö!

Växa växthus i trä

Vad är ditt bästa tips?

– Tänk på helheten! Rama in växthuset med t.ex. gångar, planteringar, buskar och grillställe, så att allt blir en helgjuten utemiljö.

 

Skapa rum för livets alla stunder! Beställ 2024 års växthuskatalog som är fylld med inspiration och tips.

Bild på vår inspirationskatalog.

Ange postnummer för att få riktade erbjudanden