IDAS BLOMMOR - SVENSKA SNITTBLOMMOR


När Ida arbetade som trädgårdsarbetare, fick hon en idé som har blivit både hennes hobby och sidoverksamhet: Att odla svenska snittblommor. Kunderna till Idas blommor är Karlskogabor som vill ha sina blombuketter lokalodlade, hållbara - och giftfria.

Varför blev det just Växthuset Odla?

- Odla var precis lika stort som vårt gamla växthus, så därför passade det perfekt till designen på våra rabatter och buskage, säger Ida.

- Vi valde sedan stora säkerhetsglas, vilket är mer hållbart och enklare att rengöra. Och ett nocksmycke, som pricken över i!

Hur använder du ditt växthus?

- Först och främst använder jag det till odling, för både jag och min man odlar ju otroligt mycket. Men det är lika mycket en plats för själavård, eftersom odlandet faktiskt är ett sätt att koppla av för mig!

Odla växthus


Vad odlar du mest?

- Jag odlar mest blommor och tomater, det är min grej, men min man Pelle, som är utbildad kock, han testar hela tiden nytt. Så just nu så har vi persikoträd, mandelträd, två vinstockar, melon och säkert sexton sorters chili i växthuset, utöver mina tomater och gurkor.


Hur föddes idén att börja sälja blommor?

- Jag har alltid odlat snittblommor för att göra buketter till mig själv, vänner och familj vid födelsedagar, fester och middagar – så att man alltid kan ta med sig någonting vackert.

- Idén att sälja till andra föddes när jag jobbade som trädgårdsarbetare på kyrkogårdarna i min hemstad. Där mötte jag många äldre människor som saknade ett ställe att köpa svenskodlade snittblommor.

Odla växthus


Hur satte du igång med Idas blommor?

- Efter mycket pepp från familj och vänner bestämde jag mig för att anlägga en större odlingsyta än den jag hade innan, vilket gick bra eftersom vi har en så stor trädgård, skrattar Ida.

- Sedan började jag så smått sälja helgbuketter från en liten blomsterkiosk i mitt grindhål, allt nyplockat och friskt direkt från trädgården. Inga lastbilsfrakter från Holland där inte!


Vad är det bästa med ett växthus, tycker du?

-Med ett växthus kan du börja mycket tidigare på säsongen. Men ännu viktigare - om du förkultiverar dina plantor i ett svalt växthus, så blir de tåligare, kraftigare och knubbigare.

- Mina står sig fint fortfarande här ute i oktobervädret, tack vare att jag har startat dem i kyla, så att de tål kyla

Odla växthus


Vad valde du för inredning till växthuset?

- Jag har täckt hela golvytan med terrakottategel, dels för att det ska vara lättstädat, och dels för att det lagrar solvärmen.

- Träden växer i stora ektunnor och för de mindre växterna har jag fristående odlingsbäddar med vatten under, så att vi inte behöver vattna så ofta.

- Vinrankorna har vi planterat utanför växthuset och lett in genom öppningar i stengrunden.


Hur tänker du om bekämpningsmedel?

- De flesta snittblommor som man köper i butik är oftast behandlade med miljögiftiga preparat för att ge längre hållbarhet.

- Problemet är att om du lägger de här blommorna i komposten, så dör många av mikroorganismerna. Och utan mikroorganismerna, så blir det ingen bra jord för odling.

- Därför använder jag aldrig några växtbehandlingspreparat. Jag kör med jord som jag komposterat själv och ren stallgödsel från en gård i min hemstad.  

Odla växthus


Vilka blommor är mest poppis bland dina kunder?

- Ja, det beror lite på säsong. Jag odlar ju över 80 olika sorters sommarblommor och så har jag dessutom 60 eller 70 olika sorters perenna växter och buskar som jag blandar in mina buketter.

- Men den här våren skulle jag säga att det var de stora franska tulpanerna som var mest poppis. På försommaren är annars alla galna i pioner och högsommar och höst vill många ha dahlia, aster och solros.


Har du någon egen favorit?

- Nej - det finns ju så många! Men om det handlar om att välja och peka ut en snittblomma som är lättodlad, tålig och som det kommer väldigt mycket av, så skulle jag nog säga lejongap.


Hur ska man lyckas med lejongap?

- Då ska du så den inomhus, i februari-mars, och sedan toppa plantorna, så de blir kraftiga och buskiga. Sen sätter jag ju ut dem i mitt växthus redan innan frosten är över. Jag har ju uppvärmningsmöjligheter där.

- Då får de mer ljus och blir knubbiga och härdiga så du kan sätta ut dem tidigt på säsongen. Mina har blommat om fyra gånger i år, från tidig juni till oktober.

Uterumspartier


Du har visst byggt ett uterum också - berätta!

- En del av vår uteplats har ett överskjutande tak, så vi valde att glasa in det med skjutdörrar från Skånska Byggvaror.


Hur används det nya utrymmet?

- Det blev som ett mysrum för avkoppling, men fungerar också som mitt orangeri där jag övervintrar olika medelhavsväxter, t ex olivträd och citronträd.


Läs mer om växthuset Odla

 

 

Skapa rum för livets alla stunder! Beställ 2024 års växthuskatalog som är fylld med inspiration och tips.

Bild på vår inspirationskatalog.

Ange postnummer för att få riktade erbjudanden