Växthuset blev ett projekt för hela familjen

Familjen Norman gillar att ha projekt på gång. Först byggde de huset. Sedan kom poolen. Därefter blev det växthus - och barnen har alltid hjälpt till med allting. Nu är det väl dags för uterum egentligen, skrattar Annica. Och garage - sedan har vi inte mer plats!

Fakta

Familjen Norman

Familj: Annica, Björn, Gry 7 år, Max 5 år
Produkt: Oas Junior Orangeri 11,4 m2
Bor: i Höör, mitt i Skåne

Oas Junior Orangeri

Hur var det att bygga växthuset?

- Vi gjorde det till ett projekt för för hela familjen, så alla hjälptes åt och skyfflade, skruvade, bar och körde rullebör - så heter skottkärra här i Skåne, säger Annica.

- Det har blivit barnens projekt, lika mycket som vårt kan man säga, och de tar sitt ansvar, skrattar Annica. Har man glömt att vattna, så är det dom som kommer och påminner - eller vattnar!

Vattning i växthuset pågår

Hur gjorde ni med grunden?

- Min man Björn är ju snickare och tror inte på att göra något halvdant, så det blev en riktig proffsgrund!

- Vi började med att lägga en grundmur av marksten som växthusets ram kunde vila på. Det är samma sten som vi använt runt poolen och rabatterna - så det blir enhetligt.

- Sedan grävde vi ut all matjord och lade en fiberduk i botten på grunden. Ovanpå det blev det ett lager bergkross som vi packade ihop noggrant med en padda - alltså en markvibrator.

- Men i den del där vi ville ha planeringsbädden, där har vi istället fyllt tillbaka matjorden, så odlingen får fukt hela vägen underifrån.

- Ovanpå ytan av bergkross lade vi ut sättsand för golvplattorna och gjöt sedan en skiljevägg mellan odlingsbädden och golvkanten, så att inte golvplattorna tippar ner.

Uppbyggnad av växthuset Oas Junior Orangeri

Är det någon detalj som ni är extra nöjda med?

- Under markstenen drog vi in en vattenledning som är kopplad direkt till vår regntunna. Så när det regnar ute så vattnas det automatisk i växthuset med hjälp av droppslangar vi lagt ut.

- Jag köpte faktiskt en regntunna till, för jag tyckte att det funkade så himla bra. Regn har vi ju här i Skåne!

"Det har blivit barnens projekt, lika mycket som vårt"

Växthusskörd

Hur ser planerna ut framåt?

- Tanken är att vi ska göra hela den hörnan där växthuset står till ett ställe för alla våra odlingsprojekt. Jag har en bild av att man går in genom en trädgårdsbåge, kanske med rosor, och där bakom finns odlingskragar som svämmar över av blommor, ärtor och vad vi nu hittar på genom åren. Och växthuset blir liksom hjärtat i allt.

Oas Junior Orangeri

Följ Norman på instagram

- På @annicanorman kan du se precis hur vi gjort med grunden och följa hela växthusbygget. Plus att du kan se poolbygget, lekstugan och alla andra byggen vi gjort!

Oas Junior Orangeri

Ja, vilken fin lekstuga ni har!

- Vi vann den i en tävling som Skånska Byggvaror hade för några år sedan. Den tog faktiskt längre tid att inreda än hela huset, för det var så kul, säger Annica. Men jag tänker att när barnen blir så stora att de inte vill vara där, så gör jag om det till hönshus!

Läs mer om Oas Junior Orangeri här

 

Skapa rum för livets alla stunder! Beställ 2024 års växthuskatalog som är fylld med inspiration och tips.

Bild på vår inspirationskatalog.

Ange postnummer för att få riktade erbjudanden