När det är full fart i livet, familjen och på jobbet, så behövs ett ställe som bara går ut på att ha det lugnt och skönt. I alla fall var det så för Lina och Per. Men de tyckte att det var så trevligt därute, att nu har växthuset även blivit ett kreativt extrautrymme för deras jobb inom formgivning och musik. Det blev helt enkelt ett extra rum i trädgården, som hela familjen använder.

Fakta


Familjen Rörvall Larsson

Namn: Lina Rörvall, Stiko Per Larsson, Tuva 16 år, Leon 14 år, Pelle 6 år och lilla Molly 3 år

Bor: I Insjön i Dalarna

Växthus: Växa 17,5 m2

Se alla växthus

Hur började tankarna på växthus som ett rum i trädgården?

- Jag kommer ihåg att vi stod ute i trädgården på baksidan och höll på med nånting. Det var en vårkväll och de två minsta barnen hade somnat, säger Lina.

- Som småbarnsföräldrar med fyra barn, massor av aktiviteter och egna småföretag båda två, så njuter man av att få vara för sig själv en stund. Det händer ju inte så ofta.

- Och där någonstans kände jag att vi borde ha ett extra ställe, nära till hands, som enbart var till för att njuta och ha roligt. Och svaret blev ett växthus. Vårt nya rum i trädgården.

"Det är som ett
smycke i trädgården
"

- Lina

Hur valde ni växthus?

- Jag är väldigt intresserad av att göra det vackert omkring mig, så det som fällde avgörandet var helt enkelt att det här växthuset var så ovanligt fint, skrattar Lina.

- Vi tittade runt förstås, men det fanns inga andra som var i trä och där man kunde göra som man ville med golv och färgsättning.

- Trä känns mer gediget på något sätt, och så passar det ju bra ihop med timmerhuset som vi bor i.

Hur använder ni ert nya rum i trädgården?

- Jag hade från början en dröm om att odla, och det gör jag, men framför allt har växthuset blivit en säsongsförlängare för oss. Redan i februari satt vi där, och nu på hösten hänger vi också där.

- Eftersom vi jobbar hemifrån, även innan Coronan, så har det blivit många fikastunder och vårluncher för mig och min man.

- Och sedan har vi börjat jobba där också, skrattar Lina. Jag arbetar med grafisk formgivning och fotografering och Per är artist och låtskrivare och håller även på med en del film. Växthuset har blivit som ett kreativt extrautrymme och rum i trädgården för våra egna verksamheter.

Hur gick det med odlingen?

- Vi har odlat vindruvor, tomater och gurkor. Vindruvorna och gurkorna gick bra, men för tomaterna var det helt enkelt för varmt, så dem fick vi lyfta ut. Men vindruvorna kommer på sikt att bli fina.

- Under våren har vi också förodlat blommor som vi sedan planterat ut i trädgården när de har växt till sig lite.

Hur var det att bygga växthuset?

- Min storebror är snickare, så han och en kollega byggde alltihop. Vi själva har faktiskt inte gjort så mycket, utom att inreda och måla såklart. Såna är vi, skrattar Lina.

Vad valde du för färg?

- Kulören heter åskmoln och känns lite som grånat, gammalt trä. Golvet består av breda träplankor, och de är inoljade i samma färg. Jag känner mig verkligen jättenöjd med hela intrycket, säger Lina.

Hur gjorde ni grunden?

- Min bror och hans kollega lade först en ordentlig grusbädd, med ett isolerande lager av frigolit under. Sen gjorde de en ram av trädgårdsstenar som vi placerade växthuset på. Det ser ut som en gjuten grund, men är alltså egentligen lösa stenar.

Hur inredde du ert nya rum i trädgården?

- Det har varierat lite. På våren byggde vi upp några hyllor för att kunna förodla blommor. När de skulle planteras ut så packade vi ner hyllorna och ställde in lite annat som avlastningsbord för mat och ett gammalt klädskåp i plåt, lite vintage så där. Ser kul ut!

- Det viktigaste är vårt stora bord. Antingen kan man ha det i fyrkant, för fika och lunch, eller så förlänger vi det så att många får plats att sitta. Det är växthusets centrum!

Vad tycker alla barnen om växthuset?

- De stora säger väl inte så mycket, men de yngre tycker att det är jättemysigt. Ofta äter vi en mellis där ute när de kommer hem från förskolan. Det har blivit naturligt för dem att det alltid finns ett roligt extrahus och rum i trädgården att vara i, säger Lina.

Vad är det bästa med växthuset?

- Eftersom det är så vackert, har växthuset blivit som ett smycke i trädgården. Alltihop har liksom fått ett lyft!

- Men lika viktigt är alla stunder som vi har tillsammans. Fast regnet öser ner så kan man sitta där inne och hålla sig torr och varm - och glad!

Vad är ditt starkaste minne från växthuset?

- Mitt starkaste minne är nog mitt födelsekalas. Jag fyller år i februari, och det har därför alltid betytt att man suttit inomhus. Men nu kunde jag och Per ordna kalas för hela familjen ute i växthuset.

- Det är ju faktiskt ganska stort, så tretton vuxna och barn var inget problem, berättar Lina. Ute var det vinter, men solen sken, så inne hos oss under glastaket var det varmt och skönt.

Vad är ert bästa tips till någon som planerar att skaffa växthus?

- Placera det så att det syns ordentligt och gör det till ett litet smycke i trädgården!

 

Skapa rum för livets alla stunder! Beställ 2024 års växthuskatalog som är fylld med inspiration och tips.

Bild på vår inspirationskatalog.

Ange postnummer för att få riktade erbjudanden