Växthus som uterum


Familjens växthus blev drömrummet vid ån

Ulla funderade ett bra tag på om hon skulle skaffa ett uterum eller ett växthus tills hon efter flera besök på hemsidor av olika leverantörer hittade en perfekt lösning till sig själv. Att använda ett växthus som uterum. Jag lade märke till en tydlig och noggrant planerad hemsida med olika växthusmodeller. Efter att jag hade beställt katalogen från Skånska Byggvaror var det lätt att fatta ett beslut. Resan mot mitt eget växthus hade börjat, berättar Ulla nöjt.

Hur fick du idén om att skaffa ett växthus som uterum?

- Vi saknade ett utrymme vid bastun nära ån där vi kan spendera tid i en lugn miljö. Växthuset skulle kunna bli en del av utsikten vid ån, bredvid bastun för att komplettera helheten.

- Vi byggde en grund med hjälp av en stålkonstruktion och expanderbultar på en klippa. Till golvmaterialet blev det en vacker lärktrall på grund av att materialet är både miljövänligt och lätt att underhålla.

Växthuset Odla i skymning med tända ljus.


Du valde växthuset Odla, varför blev det just den modellen?

- Vi valde modellen Odla med storleken 6 m². I juli var växthuset färdigmonterat på den byggda grunden. Växthusets utseende och den svarta färgen tilltalade oss och storleken kändes lämplig till vårt ändamål. Vi skulle använda rummet året runt så ett mindre växthus skulle bli lättare att hålla varmt på hösten och vintern.


Är du också sugen på ett växthus som uterum? Läs mer om vårt populära växthus Odla som finns i flera storlekar.


Växthuset Odla en vacker sommardag där dagen börjar övergå till kväll.


Vad är det bästa med växthuslivet?

- Rummet ligger nära huset på gångavstånd till stranden. Jag tittar ut genom fönstret samtidigt som jag packar min fikakorg. När det regnar tar jag på mig mina stövlar och går ner till stranden vid ån. Regndropparna faller ner på växthustaket som små pärlor. Jag sätter min kaffekopp på det gamla bordet, lindar in mig i en varm filt och bläddrar i min favoritbok. Vid skymning tänder jag stearinljus som speglar vackert i fönstret. Stämningen blir mystiskt vacker när dimman landar runt växthuset.

- När hösten vänder sig mot vintern borstar jag snön från trappan på växthuset och sätter igång värmefläkten. Jag tar på raggsockorna och samlar kuddar och täcken till en varm lya omkring mig. Jag glömmer bort tiden när jag beundrar den glittrande stjärnhimmelen. Så småningom inreder jag rummet så det blir en mysig julstämning med levande ljus.

Bild tagen inifrån på skrivbord och katt. Ute är det höst och disigt.


Vad odlar du i växthuset?

- Växthus är inrett mer som ett vardagsrum för mig. Men jag kommer säkert att testa odla något under sommaren.


Vilka är dina bästa tips för den, som planerar att skaffa ett växthus som uterum?

 

  • Om du ska använda växthuset mer för umgänge så satsa på kvalité och utseende
  • Tänk noggrant på placeringen av växthuset
  • Var noggrann med att bygga grunden ordentligt, tänk på underlaget och vädertillstånd
  • Välj golvmaterial utifrån dina ändamål
  • Ta hänsyn till el och värme vid bygget

 

Skapa rum för livets alla stunder! Beställ 2024 års växthuskatalog som är fylld med inspiration och tips.

Bild på vår inspirationskatalog.

Ange postnummer för att få riktade erbjudanden