Skaffa växthus - familjens nya samlingsplats

Att odla är faktiskt en gammal tradition i släkten, men det var inte det som avgjorde saken för Anna Herlog och hennes man, utan bara lite vanligt tjat. Men vi har absolut inte ångrat oss, säger Anna och skrattar glatt, att skaffa växthus är det bästa vi gjort!

Anna i växthuset Odla
Fakta

Anna Herlog

Bor: Vessigebro
Yrke: Egenföretagare samt inom vården
Växthus: Odla 9,8 m2

Se alla växthus här

Hur kom ni att tänka på att skaffa växthus?

– Vi har en dotter som är tio år nu och det hela började faktiskt med att hon började tjata på oss att skaffa växthus. Så det var egentligen mest till henne som vi skaffade det, så hon kunde utveckla sitt växtintresse.

– Men sen ligger lite i släkten också. Hennes mormor har växthus och hon tycker det är väldigt roligt att gå där och plocka och fixa, och min morfar har också alltid odlat mycket.

Varför blev det just växthuset Odla?

– Vi behövde ett växthus som tål att det blåser en del, och vi tyckte detta var en bra kombination av god kvalitet och bra pris. Dessutom tyckte vi att Odlas stil passade bra ihop med vårt hus – lite traditionellt sådär.


Var det bökigt att sätta upp det?

– Det var jag och min man som satte upp det, vi hade ett par dagar här som vi umgicks. Men det gick bra, en liten vardagsutmaning så där, men vi slutade som vänner.

Odla växthus

Nu när ni skaffat växthus, vad är det bästa med växthuslivet och vem är det som använder det idag?

– Jag håller i det mesta själv, men hela familjen är ju involverad. Min dotter hjälper mig att odla, och alla är med på ett eller annat sätt. Och sedan på hösten har vi ju möblerat det, så vi kan gå ut där och ta en fika, så det används året runt.

Hur har det förändrat din vardag?

– Det jag tycker är mest förändrat är att vi har fått ett gemensamt intresse hela familjen och att vi umgås mer i trädgården.

Vad odlar ni för något?

– Vi odlar både blommor och grönsaker. Mest sallad och tomater, men också lite mer ovanliga saker som t.ex. djungelgurka. Det är en liten, liten gurka, bara som en vindruva ungefär, men väldigt dekorativ att ha i sallader och sånt. Helt klart dotterns favorit!

Hur använder ni det ni odlar?

– Vi använder det hemma i matlagningen, det är både praktiskt och kul. Och barnen tycker att det är jätteroligt att springa in i växthuset på sommaren och ta nå gott att äta.

Vad ska ni odla härnäst?

– Min man hittade en grej som han ville prova, nåt som heter Kiwano. Det är en slags gurkväxt som såg spännande ut, alldeles gul och knubbig, täckt av små mjuka taggar.

– Alla i familjen har olika saker som de vill prova att odla. Man ska våga testa och inte vara rädd att misslyckas.

Kiwano eller horngurka är en art i familjen gurkväxter från tropiska Afrika. Den kallas på engelska ibland även "African Horned Cucumber". Frukten är ätlig och har gult, hårt skal med små "horn". Fruktköttet är vackert grönt, mycket saftigt och påminner i konsistensen litet om kärnhuset i en gurka.

Blommor

Vad är ditt bästa tips till den som ska skaffa växthus?


–  När du skffar växthus, tänk stort! Man kan aldrig få för stort växthus, så enkelt är det. Speciellt om man vill använda växthuset till att odla sin vänkrets också, inte bara gurkor.

 

Skapa rum för livets alla stunder! Beställ 2024 års växthuskatalog som är fylld med inspiration och tips.

Bild på vår inspirationskatalog.

Ange postnummer för att få riktade erbjudanden