Ericas växthus blev ett med naturen

När familjen skaffade växthus så blev det en hel liten grön oas, med trädäck, spabad och loungemöbler. Min idé, säger Erica, var att få växthuset att smälta samman med naturen till en skön och harmonisk helhet.

Fakta

Erica Ekenmo

Familj: Marcus, sönerna Ivar och Elis
Bor: Gottskär på Onsalahalvön.
Växthus: Växa Mur 17,5 kvadratmeter 

Berätta om din trädgård!

– Vår trädgård är en bergig naturtomt med stora nivåskillnader och en fin utsikt över havet i fjärran. Det var det vi föll för när vi bytte Göteborgs stad mot ett liv ute vid kusten, säger Erica. Jag fick väldigt bra energier när jag stod här för första gången, jag kände att på den här platsen kan vi skapa något väldigt speciellt.Vad har du för idé om trädgården?

– För mig är trädgården en del av naturen, och när vi planerade den här platsen lät vi naturens potential inspirera oss och styra oss. Det ska vara väldigt harmoniskt när man går in i trädgården, kreativt och vilt, och jag lägger väldigt mycket tid och energi på grönskan och växterna, för att man ska känna att det är en lummig, rofylld plats.

Hur passar växthuset in i det där?

– Min idé, säger Erica, var att få växthuset att smälta samman med naturen till en skön och harmonisk helhet. Inte ta en massa uppmärksamhet, inte förstöra det vilda hos den här platsen. Därför var det viktigt för mig att kunna välja färg på växthuset. För att fånga upp det som finns omkring med berget och grönskan så målade vi det ganska flödigt i en grågrön lasyr.

"Egentligen var det en pool vi skulle bygga"


Hur började tankarna på ett växthus?

– Egentligen var det en pool vi skulle bygga, skrattar Erica, men när vi hade bestämt var den skulle ligga så kände vi samtidigt att poolsäsongen är så väldigt kort. Så vi svängde över till ett växthus istället, men i kombination med ett spabad och ett ganska stort trädäck.

 

Vad styrde valet av växthus?

– Jag ville inte ha ett växthus som man bara kunde odla i, säger Erica. Det var precis lika stort fokus på att det skulle vara ett rum att umgås i och därför var storleken helt avgörande för mig. Jag ville också ha trä, vilket jag förstod var en utmaning på en plats där vinden från havet står på väldigt mycket. Men jag ville ha ett naturmaterial, annars tror jag att platsen hade förstörts.

Vad bidrar växthuset med till helheten?

– Växthuset är en viktig pusselbit för oss som familj, vårt hus och trädgård, berättar Erica. Det är ett väldigt rofyllt rum att sitta i, ihop eller ifred. Jag har yogat i det på tidiga mornar, innan det blir för varmt. Och när det regnar ute, eller är kyligt, då kan vi fortfarande vara ute och njuta av sommaren.

Varför valde du ett växthus på mur?

– Jag ville kunna gjuta odlingsbäddar i växthuset, och då behöver det ju vara en stabil grund med en mur, istället för glas ner till marken. Men jag ville också ge en känsla av att det är både ett sällskapsrum och ett växthus på samma gång. Muren hjälper till med det tycker jag. Dessutom funkar muren som en extra avställningsyta inne i växthuset, om du till exempel vill sätta ut ljus eller andra inredningsdetaljer, säger Erica.

Men det blev inte tegelmur?

– Vi funderade länge och väl, men vi har ett tegelhus redan, så vi kände att tegelkvoten var uppfylld i våran trädgård. Men jag tänkte även att råbetongen kommer att hjälpa växthuset att smälta in med berget, på samma sätt som det grålaserade trädäcket.

Hur gjorde du med golvet?

– Jag ville ge en känsla av att det här växthuset hade stått här länge, så jag letade reda på återbrukat tegel på Blocket, säger Erica. Vi lade det liggande i ett vanligt löpförband, inget fiskben eller nåt sånt, för då tror jag att det hade tagit för mycket uppmärksamhet. När jag berättat för mina vänner att det här är helt nybyggt så är det många som blir förvånade. Jag tror det är materialvalen som gör det.

Berätta om dina idéer för inredningen!

– Jag ville ha fram en mysig medelhavsstil med mycket naturmaterial, ett rofyllt lounge-rum. Så det blev ett massivt och tungt bord, solida trästolar och stora krukor med citrusträd. Skuggardinerna har jag sytt själv och de är i tvättat naturlinne. Som pricken över i valde vi en stor gedigen lampa i mässing. På kvällen ser den ut lite som en lysande gul bikupa. Eftersom vi använder växthuset året om, så pyntar vi också året om. Just nu är det lite hösttema, men snart kommer Julen, och då är det julstjärnorna som ska upp.

Var familjen med och byggde?

– Vi tog hjälp med att montera stommen och lägga grunden, eftersom vi förstod att det skulle ta en hel del tid. Vi var så ivriga och hade ju väntat en hel vinter, skrattar, Erica. Vår bit blev att måla och lasera alla delar innan de sattes upp, förbereda grunden med singel och lägga golvet. Så hälften har vi fått hjälp med kan man säga, annars så tänker jag att det här är ett växthus som man definitivt klarar att bygga helt själv.

Första sommaren har gått - vad var det bästa?

– Det bästa är att vi har kunnat använda det till så oerhört mycket. Yoga, fika, middag, odla, spela kort, fika och slappna av, berättar Erica. Det har varit väldigt uppskattat när det kommer vänner. När vi har frågat om vi sitta inne eller i växthuset, så har alla valt växthuset. Tack vare storleken har vi utan problem fått in två familjer med tio personer.

Har ni odlat något?

– Ja, jag har verkligen fått testa hur det är att odla i växthus och det blir en enorm växtkraft, vilket vi faktiskt inte var riktigt beredda på, ler Erica. Jag vet att många tänker att det är oerhört mycket jobb med ett växthus, men finns ju så mycket teknik att ta hjälp av. I och med att växthuset har automatiska ventilationsfönster så sköter sig temperaturen helt själv. Sen har vi också lagt till självbevattningssystem i de fasta odlingsbäddarna.

Blir det en vinter i växthuset också?

– Ja, det tänker vi att det ska bli, men då handlar det om växthuset som uterum och sällskapsrum. Och eftersom vi använder spabadet året om, så kommer det att bli en perfekt "badhytt", säger Erica. Nu håller vi på och tittar på infravärme för de kallaste perioderna. Men vi får se hur mycket det egentligen behövs, för trots att vi är inne i november så får vi fortfarande tomater!

Tips!

Vilka är dina bästa tips till de som planerar att skaffa ett växthus?

– Fördelen med ett växthus i trä är att man alltid kan måla om växthuset om man skulle ändra sig längre fram.

– Planera för funktionen. Vi har till exempel inte valt att ha odlingsbäddar på sidorna, för då får vi också rum med ett ganska långt bord för umgänge..


Ange postnummer för att få riktade erbjudanden