Lusthus och växthus - en helt egen liten värld

Carina och Jimmy bor i ett vackert gammalt hus med punchveranda - men det saknades något. Ett ställe mitt emellan ute och inne. Kanske ett lusthus? Kanske ett växthus? Ett uterum? Det blev en egen liten värld för hela familjen där växthuset får vara lusthus.

Familjen Nordengren
Fakta

Familjen Nordengren

Familj: Carina, Jimmy, Gustav 11 år, Nils 6 år
Bor: Ervalla, utanför Örebro
Växthus: Odla 11,4 m2

Se alla växthus

Hur kom det sig att ni skaffade växthus istället för lusthus?

– Min första tanke var ett lusthus, för att kunna äta middag och njuta av naturen runtomkring, säger Carina.

– Men sen tänkte jag att jag vill ha en plats där jag kunde odla också. Så därför blev växthuset lite en kombination av både lusthus och växthus.

Hur tänkte ni med placeringen av ert nya växthus / lusthus?

– Vi hade ett soldäck som vi hade byggt ganska nära huset, i ett fint läge med utsikt mot solnedgången, nära hästhagarna. Det kändes det som den självklara platsen för växthuset.

Odla växthus

Hur valde ni storlek?

– Där gick vi mest efter måttet på själva soldäcket. Vi har en pergola med utemöbler på ena sidan av däcket och sedan ett spabad på andra sidan. I mitten fanns det plats för ganska precis 11 kvadrat växthus. Det är som en egen liten värld för sig. Som ett litet lusthus ändå.

Var alla överens om det här?

– I början var det nog mest jag som drev det här, säger Carina, men nu älskar alla vår lilla växthus- och lusthusvärld. Jag frågade just min yngste son vad som är det bästa med växthuset och då sade han att det var att sitta ute och fika när det regnar. Det tycker han är mysigt!

Odla växthus

Vad hade ni för idéer för inredningen?

– Viktigast för oss är ju att umgås, så i centrum finns så klart ett stort rustikt bord och rottingmöbler med sköna kuddar.

– Men det kan ju samtidigt bli väldigt varmt i växthuset, så därför har vi hängt upp bomullstyger som vi kan dra för om vi vill få skugga och svalka. Tyget köpte jag bara som vanlig metervara, och sen tog vi fram symaskinen och gjorde allt färdigt tillsammans.

– Upphängningskrokarna fanns som ett färdigt tillbehör att köpa på Skånska Byggvaror. Och så ett par gardinstänger och jutesnöre - ganska enkelt egentligen!

Odla växthus

Hur funkar det på kvällen?

– Vi har mycket lampor runtomkring växthuset, och de flesta lamporna är solcellslampor, så de sköter sig själva utan anslutningar.

– Men inne i växthuset och runt spabadet har vi fast el, vilket bland annat gör att vi kan använda infravärme när det börjar bli kallare ute.

– Och känslan att sitta i ett uppvärmt växthus en sval novemberkväll med lampor och ljus runtomkring är helt enkelt underbar.

Vad är det bästa med växthuset?

– Det bästa med växthuset är att sommaren blir längre, genom att vi både äter, fikar och umgås där, säger Jimmy. Det blir en naturlig plats att samlas på oavsett väder.

– För oss betyder det att vi är mer tillsammans, säger Carina. Vi har helt enkelt fått en väldigt trevlig anledning att umgås lite mer.

Odla växthus

Vad är ert bästa tips?

Jimmy:
– Om du ska investera i ett växthus, så välj en storlek att växa i. Vill du både umgås och odla, ska du definitivt välja en av de större modellerna.

Carina:
– Tänk på att placera växthuset på en plats där det både får sol och skugga under dagen. Ett plus är om du får solnedgång – speciellt om du ska ha växthuset till att förlänga kvällarna och umgås i.

 

Skapa rum för livets alla stunder! Beställ 2024 års växthuskatalog som är fylld med inspiration och tips.

Bild på vår inspirationskatalog.

Ange postnummer för att få riktade erbjudanden