Uterummet blev vår stuga

Sommaren 2021 började Hanna och Eero Jokirinne bygga ett hus till Bomässan i Lojo och de visste redan då att de ville ha ett uterum. Efter att ha varit i kontakt med Skånska Byggvaror lyckades de välja ett uterum som passade perfekt för deras behov berättar Hanna. Nu kunde drömmen om uterummet förverkligas! 

Fakta

Familjen Jokirinne

Familj: Hanna – jobbar inom vård, 47 år och make Eero - försäljningschef, 47 år samt två hundar.
Produkter: Uterummet Skapa 14,5 m²
Bor: Lojo i södra Finland.

Varför ville ni bygga ett uterum och blev ni nöjda? 

- Vi spenderar väldigt mycket tid ute i trädgården oavsett väder. Därför ville vi ha ett utrymme som stödjer och underlättar vårt uteliv. Vi skaffade ju inte uterummet som prydnad utan vi ville verkligen ha en förlängning till trädgården. 

- Vi blev förtjusta i Skapa uterummet för att man inte behöver ansluta det till ett bostadshus och att det kan anslutas från kortsidan. På det här sättet kunde vi utnyttja förrådsväggen där uterummet fästes. Lösningen för oss blev ett eget separat utrymme i trädgården, som vi kallar stuga. Vi pratar alltid om att vi ska till stugan och även när vi höll på att bygga ett hus, så gick uterummets inredning före husets inredning när vi skaffade inredningsdetaljer. 

- Vi är mer än nöjda med vårt uterum. Det är vårt eget rekreationsställe – en stuga där man kan koppla av. Vi är så tacksamma över detta, berättar Hanna glatt. 

Hur valde ni säsongen av uterummet? 

- Det här skulle man kunna sammanfatta till två ord: långvarig användning. Som utemänniskor vill vi kunna utnyttja utrymmet maximalt året runt. Därför isolerade vi grunden och valde partier från Höst/vår -serien.

Hur använder ni uterummet?

- Vi använder uterummet för avkoppling flera gånger i veckan. Vi kollar på TV och njuter av tapas och vin. Det är en slags utevardagsrum för oss där vi sitter varje gång när vi har gäster. Jag hade nyss en tjejkväll hemma och vi satt här trots att maken inte var hemma, förklarar Hanna.

Vad är det viktigaste att tänka på innan man skaffar ett uterum?

- Användningssyfte och placering på tomten. Därefter kan man börja fundera på uterumsmodell och isolerande egenskaper. Det kan även vara bra att tänka på om rummet ska användas mer för middagar än för umgänge, vilket kan påverka hur man vill möblera rummet. Placeringen på tomten kan vara bra att planera så att man får lite insynsskydd från grannar.

Hur valde ni att inreda uterummet? 

- Vi valde möblerna enligt användningssyfte och att alla möbler tål att vara kvar i uterummet över vintern. Eftersom utrymmet används i första hand för umgänge och avkoppling, så valde vi att ha en hörnsoffa som är bekväm att sitta i och som har ett tåligt och högkvalitativt tyg. I belysningen tog vi hänsyn till platser av eluttag och vi monterade en led-list i taket. 

- Under vintern tänder vi massor av stearinljus och julgranen kommer lysa upp rummet. På sommaren så dekoreras det med växter i stället för med levande ljus. Väggytan har vi utnyttjat för hyllor och för placering av TV:n. Utöver det så har vi en liten biogaskamin som extra värmekälla och mysfaktor. Att titta på elden och lågorna är väldigt rogivande, beskriver Hanna nöjt.

Vad tycker era vänner, släktingar och grannar om ert uterum? 

- De gillar det jättemycket! En av mina vänner blev så förtjust i den här modellen, så hon vill definitivt ha en likadan. Nu letar hon efter ett hus där en sådan här modell skulle kunna passa. När min dotter kommer på besök så ringer hon alltid i förväg och ber mig att sätta på värmefläkten i uterummet, så att hon kan gå dit direkt när hon kommer. Vi erbjöd även en uterumsvisning för alla grannar efter bomässan, många kommenterade då att detta är som att vinna på lotto.

Vad är det bästa med uterummet? Vad är ni mest nöjda med? 

- Stämningen, lugnet och funktionaliteten. Alltså helheten är vi mest nöjda med. 

Har ni tips till de som planerar att skaffa ett uterum? 

En fast vägg är bra att ha. Väggen agerar som insynsskydd och man kan utnyttja den till inredning såsom till hyllor och TV. 
Eluttag och belysning. Ta hänsyn till placering av eluttag och att det finns tillräckligt många eluttag. Belysning är ett viktigt inredningselement. 
Kolla igenom olika uterumsmodeller. Om möjligt gå och kolla olika alternativ på plats. Man får en bättre uppfattning då. 
Valet av takmaterial. Jämför med olika takmaterial, till exempel med kanalplasttak och plåttak. Vi skulle definitivt inte byta ut kanalplasten till något annat material. Det ger ett härligt ljus i uterummet! 
Montageservice. Om möjligt anlita professionell hjälp. Du sparar tid och kan bara njuta av resultatet.
 

Till Skapa

Ange postnummer för att få riktade erbjudanden