”Regeln är att det inte finns regler”

Arkitekten Gert Wingårdh har ritat Universeum i Göteborg och svenska ambassaden i Washington. Listan kan göras lång. Ett av de projekt som ligger honom närmast hjärtat är hans egen glasveranda på torpet i Bohuslän. Här tipsar Gert vad du ska tänka på när du kombinerar uterum med hus. Och så berättar han vilka han vill bjuda in till sin veranda.

Det är viktigt att veta varför du bygger sitt uterum och vad du ska använda det till.

- Ska jag odla eller sitta i det och kunna ha 50-årsfest med många som sitter vid ett långbord eller ska jag ha gäster som sover över? Är uterummet även för att försköna fasaden på huset? Ett uterum handlar om att förlänga säsongen och få ett rum mellan ute och inne, säger Gert.

 Gerts veranda på Sand i Bohuslän.   Foto: André Pihl

I takt med att vi får ett varmare klimat uppskattar många att komma undan solen i sitt uterum och ändå kunna vara utomhus genom att öppna upp skjutpartierna. Det är också ett sätt att förlänga säsongen.

”Uterummen förtjänar

sin plats, nu som alltid”

Gert tycker att det är viktigt att tänka på funktionen inifrån och ut. Och inte minst utseendet utifrån och in och få till fina proportioner. Självklart är det a och o att få in så många funktioner som möjligt, utifrån den ekonomi du har bestämt för uterummet. Det är även viktigt att tänka på hur marken ser ut, om det sluttar upp eller ner mot huset. Det finns dock inga generella regler. Varje projekt har sina olika förutsättningar.

”Smakar det gott, så är det gott”

Hur du får ihop uterummet med ditt hus på ett estetiskt tilltalande sätt beror självklart på hur delarna passar ihop. Har du till exempel ett hus med sadeltak, får du en fin horisontell linje när du adderar ett uterum med valmat tak. Gert föredrar när stilen på huset avgör vilken stil det blir på uterummet. Det bästa är att bygga uterummet med samma teknik som huset har.

Till alla uterum

- En del stilkrockar kan vara trevliga om de har känsla och balans. Generellt kan man säga att regeln är att det inte finns regler. Det handlar snarare och människors förmåga att få ihop det. Människor som arbetar med arkitektur har det. Det finns inga generella tips. Först handlar det om funktion, sen kommer estetiken som nummer två. Smakar det gott, så är det gott.

 Foto: Rickard L Eriksson

Gerts egen veranda

Gert och hans fru Karin har sin bas i ett ombyggt rött torp i Bohuslän. Paret har på senare år byggt till en veranda. Den är 4x8 meter och har 2,20 meter höga glasväggar på två sidor. På ena kortsidan är det öppet ut mot havet. Verandan är vänd åt söder och solen och är skyddad mot vinden. Den är gjord för att vara så enkel som möjligt.

Bygg med uterumspartier

Verandan är gjord med enkla reglar med ett cc-mått (centrum till centrum mellan reglarna) på 60 centimeter. Utrymmet mellan varje regel är fyllt med vanligt enkelt, härdat glas som är 4-5 millimeter tjockt, utan någon gråhet. Ju tunnare glaset är, desto bättre ljus. Verandan är enkel och funktionell.

- Det ska inte vara något filter mellan mig och det jag ser. När vi sitter längst in blir det som en luftkudde där inne. Jag gillar att luften smakar utomhus. Det är svårt att uppnå den luftfuktigheten inne.

Men det bästa är samtalen runt bordet. Här sitter antingen han och Karin och äter och pratar. Eller så samlas även barn, bonusbarn, barnbarn och Gerts mamma. Ibland kan de vara tjugo personer.

Ludvig XIV till bordet

På frågan om vilka han skulle drömma om att ha till bordet svarar Gert:

- Ludvig XIV för att han byggde upp Versailles och 1600-talets arkitektur som fångar den moderna människan. Och hans älskarinna Madame de Pompadour. Det är alltid intressant att höra vad en kvinna tycker. Kendrick Lamar, gör musik som jag lyssnar på nu. Jag förstår hans raps.

Gert hade gäster från Stockholm på besök. En kväll satt de i verandan och Gert berättade om att han och Karin kan se räv, mård och fåglar som flyger in i glasen på verandan.

- Och precis när jag säger det kom en rävunge, som hade gått in via köksdörren och ut till oss i verandan där vi satt.

 Foto: André Pihl

Ovansidan är en enda stor plattform utan räcken. Inspirationen fick Gert när han besökte Katsura, en kejserlig villa i Kyoto i Japan, där det finns en plattform som går ut över en sjö, där du kan titta på månen uppe i himlen och samtidigt se månens spegling i vattnet. Gert tyckte det var poetiskt och tog med sig idén hem.

Bygg fritt med uterumspartier

Med uterumspartier kan du bygga fritt och ta ut svängarna formmässigt utan att involvera en arkitekt.

- Gör som du själv vill. Hämta inspiration från tidningar, världen, människor, resor och möten. Man ser det man vill se när man ser naken skönhet på de mest svårfångade platser. Man lär sig att se. Allt handlar om en förmåga. Att vara nyfiken på sin omvärld.

När han får sia något kring framtidens uterum, svarar han:

- Uterummen förtjänar sin plats, nu som alltid.

Gerts veranda inspirerade oss

Vi inspirerades av Gerts veranda och tog fram uterummet Skapa som är anpassad efter villasamhället.

Foto: Rickard L Eriksson
Fakta

Gert Wingårdh

Yrke: Arkitekt och grundare av arkitektfirman Wingårdhs.
Känd för: Universeum i Göteborg, flygledartornet på Arlanda, svenska ambassaden House of Sweden i Washington och Victoria Tower i Kista.
Bor: Med frun Karin i ett rött torp med en tillbyggd glasveranda på Sand i Bohuslän.

Ange postnummer för att få riktade erbjudanden