Uterum för svenska förhållanden

Om du ska bygga ett uterum i Sverige bör du bygga med rätt material

Till alla uterum

Trä är tradition

Sverige är ett land med mycket skiftande säsonger. Detta har gett oss många utmaningar genom historien, både vad gäller kläder, lantbruk, vägbyggen och inte minst när man bygger bostäder. Man kan argumentera för att vi borde ha haft fler tegelhus i Sverige, men eftersom vi är ett land med mycket skog har materialet trä alltid varit lättare att skaffa, billigare att köpa och varit mer praktiskt att bygga med. Detta har gjort oss till experter på användning av trä som material för t.ex. husbyggnation. När vi dessutom har producerat högkvalitativ färg och olja för att skydda träet finns det ingen anledning att önska något annat än detta naturliga byggmaterial.

Trä passar alltid in

I de allra flesta fall passar det bäst att placera ett uterum intill ett hus i trä eller så kan det stå fristående ute i trädgården med fin utsikt. Så ett uterum i trä kommer med andra ord alltid passa fint in i landskapet.

Limträ tål riktigt stormväder

Våra uterum är designade för att användas i miljöer som är extra tuffa. De ska tåla kombinationen av sol och stark värme, hård vind och en blöt och kall miljö. Denna förändring av luftfuktighet och temperatur ställer extra krav på träet, och det gör vi också. Våra uterum är därför byggda av limträ.

Limträ är ett fantastiskt material som ger hemmabyggaren stor frihet. Limträ sväller inte under stora temperaturskillnader som uppstår i vårt svenska klimat och limträ går att montera ihop till balkar med stor spännvidd som tål mycket vikt. Limträ i sig väger lite samtidigt som träet är starkt och är lätt att montera. Vid en brand kommer en limträbalk också att behålla sin bärförmåga längre än vanligt trä vid brand. Syretillgången till limträet kommer att vara begränsad på grund av förkolnade lager i limträet. Limträ har därför goda brandtekniska egenskaper.

När vi designar våra uterum ligger fokus i första hand på stommen. Med en stomme av massiv limträ vet vi att våra kunder får de bästa förutsättningarna för att ha ett uterum som kommer att kunna stå ute i stormigt väder i många år.

Glastak 

Många drömmer om ett uterum med glastak där de kan sitta ute och titta upp mot stjärnhimlen, eller att se ett skyfall passera rakt över en medan regnet smattrar mot glaset. Om man vill ha det isolerat för användning under hela året blir det dock snabbt en kostsam historia. Vi erbjuder dock prisvärda glastak för den som vill nyttja uterummet under sommaren istället. Värt att notera är dock att glastak kräver lite mer underhåll än andra sorters tak om man ska kunna njuta full ut av utsikten. Glastak lämpar sig även bäst i lägen där solen inte ligger på lika mycket under dagen. Välj alltså lägen i öst, väst och norr. 

Att ha glastak i ett land där det snöar kanske låter instabilt, men med rätt lutning och stomme klarar glastaket av mer än vad du tror.

Kanalplasttak - flera fördelar

Vi rekommenderar därför ett polykarbonattak istället. Vi kallar det även för kanalplasttak. Anledningen till detta är att taket är uppbyggt av flera luftkanaler som ger en mycket bra isolering. Kanalplasttak är också stabila och är lätta att bygga med. Du kan skaffa ett tunnare lager kanalplasttak om du bara ska ha ett uterum för sommarsäsongen, eller så kan du använda ett tjockare lager kanalplasttak om du ska ha en välisolerat uterum för hela året. Med god isolering krävs det inte lika mycket energi för att hålla uterummet varmt, vilket är bra för både plånboken och miljön.

Kanalplasttak är också lätt mjölkvita, vilket ger ytterligare fördelar. Mjölkvita kanalplasttak släpper in ljus vid den tid på året då det inte är lika ljust ute, och det filtrerar bort det starka sommarljuset. 

Med ett kanalplasttak får du ett tak som har därmed flera fördelar, både under sommar och vinter. Ett kanalplasttak är också mycket enkelt att montera. Du kommer också att upptäcka att kanalplasttak har ett mycket bättre pris än de flesta andra typer av tak.

Uterum med plåttak: god isolering och skugga

Om du vill att taket ska skänka så mycket skugga som möjligt är plåttaket ett bra alternativ. Det är både enkelt att montera och kräver minimalt med underhåll. Dessutom finns plåttak för allt från sommarsäsongen till året-runt användning. 

Skjutpartier helt i glas

De flesta tar för givet att ett uterum har både stomme och tak. Det som är mest spännande med ett uterum, och det folk drömmer mest om, är glaspartierna. I ett uterum med skjutdörrar helt i glas kan du faktiskt öppna upp och släppa in den varma sommarluften och du kan skjuta tillbaka glaspartierna när det blåser kall vind, regnar eller när myggen stör – utan att utsikten påverkas.

För många är det önskvärt med skjutdörrar på alla sidor i uterummet, medan vissa vill ha minst en fast vägg att inreda. Andra kombinerar gärna med en halv panelvägg som de monterar skjutfönster på, så att man får en kombination av skjutbara partier som alla kan öppnas och användas för ventilation. I vissa fall kan det också vara både vackert och praktiskt att ha en eller flera fasta glaspartier.

De skjutbara partierna ska även spegla under vilken säsong du vill vara i uterummet. På samma sätt som för kanalplasttak finns det flera modeller av skjutpartier med olika grader av isoleringsförmåga. Vill du bara ha ett uterum för sommaren kan du välja enklare och billigare skjutväggar för sommarbruk. Vill du däremot ha ett uterum för användning från tidig vår till sen höst, eller året-runt, så finns det specifika glaspartier med hög isoleringsförmåga.

Oavsett vilken av glaspartierna du väljer så får du ett ljust uterum och en känsla av att sitta i trädgården. Läget och ljuset kommer att göra uterummet till ditt favoritrum, och platsen du går till för att njuta av ditt eftermiddagsfika, oavsett om du är ensam eller tillsammans med andra. Att sitta i ett uterum bakom skjutdörrar i helglas och titta ut över trädgårdens buskar och träd är något du kommer att uppskatta i många år framöver. Att se de fyra årstiderna "från utsidan", men ändå vara inne, är en gåva till dig själv som det inte går att sätta ett pris på.

Välj ett uterum som håller

Oavsett vad du drömmer om att göra i ditt uterum kommer byggnaden att stå i många år framöver. Vilken typ av modell eller form på uterummet du väljer, och vilken typ av isoleringsförmåga du väljer för taket och skjutbara delar, är upp till dig och din smak. Men se till att välja ett uterum som har nödvändig kvalitet i alla avseenden och som klarar av det svenska klimatet säsong efter säsong, år efter år. Då kommer ett uterum att fylla ditt hem med glädje. För dig, hela familjen och alla gäster.

Till alla uterum

Ange postnummer för att få riktade erbjudanden