Ett gott liv på köpet


Vi har hälsat på hos två par som är uterumsägare: Kajsa och Preben och Malin och Jörgen. De första har ett Glädja uterum och de andra ett Fira. Paren gjorde olika val som gör att uterummen får olika totalkostnad. Här berättar de hur de tänkte och vad som ingick i totalpriset.

I 10 år pratade Kajsa och Preben om att skaffa ett uterum. Och så en dag tog de bara tag i det. De ville binda ihop huset med den nyanlagda trädgården och njuta av utsikten med rönnen som blir vackert knallröd på hösten och vetefältet som lyser som guld. Här ville de umgås med barn och barnbarn och ha stora fester för släkt och vänner. Lösningen var ett uterum.

– Vi umgås verkligen här och njuter av ljuset och en fantastisk utsikt. Vi har ingen tv. Fokus är istället på måltider och alla samtal. Uterummet är helt enkelt vårt mysrum. Vi är bara i uterummet.


Ljusinsläppet var viktigt för Kajsa och Preben när de valde uterum. Glädja uterum hade många skjutpartier och två gavelspetsfönster, något som gjorde valet enkelt. Två väggar kan de öppna helt. På en sida har de panel och öppningsbara fönster. Glädja smälter även bra ihop med huset som har samma rektangulära form.

– När vi såg Glädja för första gången, sa vi: Där är det! Sen tittade inte på något mer uterum.

På Malins och Jörgens uteplats var det blåsigt och kallt. Där satt de och frös, tills de fick nog och tog tag i projektet uterum. Nu sitter de ute fast de är inne i sitt uterum och är inte längre beroende av väder och vind. Det är 17 april, termometern visar 20 plusgrader inne i uterummet och 10 plusgrader ute. Solen har legat på och det är varmt och skönt.

Trädgården och huset bestämde storleken på uterummet. Malin och Jörgen har ett enplanshus, så för att komma in under hängrännor och få rätt lutning på uterummets tak föll valet snabbt på Fira uterum på 21 kvadratmeter med ett brutet hörn.

Kajsa och Preben lade ut allt arbete med uterummet på totalentreprenad. Byggbolaget jämnade ut en kulle där uterummet skulle ligga, gjorde markarbete, gjöt betongplatta och monterade uterummet. På två veckor var byggfirman klar. Arbetskostnaden blev en stor del av totalkostnaden som går att hålla nere om man istället gör arbetet själv.

Malin och Jörgen byggde det mesta själva, de ville ha att ett gediget och underhållsfritt golv och gjöt en betongplatta. De lade även till golvvärme och klinkergolv som ytskikt. Jörgen har gjort det bandtäckta plåttaket som ger skugga och svalka under sommarmånaderna.

- Vi har valt det vi vill ha. Vi ska ju bo här länge. De val vi har gjort förhöjer uterummet och känslan i det. Vi vill leva gott här och nu och har gjort en investering för framtiden, säger Malin.

Till alla uterum

Läs vidare

Fakta

Malin & Jörgen

Bor: Med sambon Jörgen.
Uterum: Fira på 21 m2 för vår/höst.
Malins och Jörgens tips: Välj det du verkligen vill ha. Du kommer använda uterummet i många år och valen förhöjer uterummet och känslan. Det är en investering för framtiden. Uterummet är värdehöjande för huset. Du får tillbaka en stor del av det du satsat vid en försäljning.

Fakta

Kajsa & Preben

Uterum: Glädja 21 m2, stomme, skjutpartier, vinter
Kajsas och Prebens tips: Tänk igenom vilken tid på året du vill använda uterummet och välj isoleringsnivå utifrån det. Vi valde totalentreprenad för uterummet. Gör du arbetet själv blir kostnaden så klart lägre. Men framförallt, ta tag i projektet och sätt igång.

Ange postnummer för att få riktade erbjudanden