Sune byggde sin egen uterumsdröm


När fotografen Sune Grabbe i Umeå tog emot leveransen av uterumspartier hade han ingen erfarenhet av att bygga uterum. Men med en tydlig plan och lite driv lyckades Sune överträffa sig själv!

Hur gick tankarna när du bestämde dig för att bygga ett uterum?

– Jag och min sambo hade sedan länge önskat att förlänga säsongen ute och att utnyttja uteplatsen på ett annat sätt. Att helt oberoende väder kunna spendera tid i uterummet och umgås med varandra.


Vad var första steget i byggandet?

– Att söka inspiration! Jag letade bilder på nätet och åkte även runt i närområdet för att se hur andra gjort. Det finns en mängd information och tips att få på exempelvis Skånska Byggvarors hemsida eller via kundtjänsten. När jag hade bilden av mitt uterum klart för mig så kände jag mig redo att börja!

Har du några handfasta tips för hur man bör lägga upp bygget?

– Det är bra att skapa sig en förståelse för vad de olika delarna används till och hur de kommer att användas i uterummets konstruktion. Att studera bruksanvisningen ger dig en fördel rent tidsmässigt. Om du har läst på lite ligger du steget före i de olika momenten. Dessutom minskar det också risken för att du ska begå misstag under arbetets gång.

– Se också över vilka verktyg som behövs för de olika stadierna i byggandet. Jag undersökte att jag hade alla verktyg som var nödvändiga innan jag satte igång. Annars tror jag att det både kan sluka ens tid och bli kostsamt att behöva besöka en bygghandel varje gång man inser att det saknas något.

Fanns det något moment vid monteringen där du kände att det hade varit bra att vara fler?

– Nej egentligen inte, just i mitt fall valde jag att klä en del av taket med plåt så därför hörde jag av mig till en plåtslagare för att få hjälp med det, dock är det inget man måste göra. Men i allmänhet är det bra att ta hjälp av någon om man är osäker vid ett moment, kanske en vän eller ens partner.

Hade du någon erfarenhet sedan tidigare av att bygga?

– Inte av att bygga uterum men däremot har jag renoverat en del genom åren. Jag och sambon har renoverat hus som vi bott i tidigare, då har det handlat om renoveringar både inomhus och utanför huset. Efter dessa erfarenheter kände jag att man inte måste höra av sig till en byggfirma, det går faktiskt att fixa mycket på egen hand!

Hur tänkte du när det kommer till designen?

– För mig var det viktigt att uterummet skulle passa bra ihop med vårt hus. Kombinationen ljust och luftigt, därför var det viktigt med mycket glas! Snart tillkommer också glasgången som jag kommer att bygga, taket till gången kommer att utgöra golvet åt en balkong. Det kommer knytas ihop på ett bra sätt.

Vilket är ditt bästa tips till den som funderar på att bygga själv?

– Först och främst så skulle jag säga tro på dig själv, du kan så mycket mer än vad du tror! Sen är det viktigt att fundera på hur du vill använda ditt uterum. För min del var det viktigt att det skulle kännas luftigt och finnas plats för både släkt och vänner när de kommer på besök.

– En del kanske känner lite motstånd men jag tror att man måste utmana sig själv lite och tänka att man kan så mycket mer än vad man tror. Det gäller att man har lite sunt förnuft och samlar på sig den informationen som behövs.

Hur var det att kliva in i uterummet när det väl stod klart?

– Varför gjorde jag inte det här tidigare var nog min första tanke! Från att ha varit en ganska slentrianmässig uteplats till att bli ett rum som man vill vara i hela tiden, helt oberoende av väder. Som sagt, du kan mer än vad du tror så det är bara att sätta igång!

Till alla uterum

Ange postnummer för att få riktade erbjudanden