Emily designade sitt drömställe

Hur kan man få det gamla att passa ihop med det nya? Emily jobbade med lösa glaspartier för att skapa ett skräddarsytt uterum som matchar stilen och känslan hos familjens 60-talshus - just genom att vara en total kontrast.

Fakta

Emily

Familj: Emily Josefsson, Jakob Pierre, Ebbe 5 år, Freja 4 år.
Produkter: Isolent partier, skjutbara, antracitgrå.
Bor: i Myggenäs på Tjörn.

Hur tänkte ni med designen?

- Vi har gjort väldigt mycket för att uppdatera huset. Målat teglet, bytt trädetaljer, lagt om taket, men ändå är det tydligt original.

- Frågan var därför om vi ville att uterummet skulle smälta ihop med huset eller skapa kontrast. Och där valde vi att göra en egen design som tydligt skiljer sig från huset.

Ni valde att köpa lösa uterumspartier, varför då?

- Vi kollade litegrann på att köpa ett färdigt koncept, och det är klart att det finns alternativ som är ungefär som man vill ha det.

- Men genom att arbeta med lösa partier och anlita en snickare, så kunde vi designa det helt efter eget huvud och dessutom komma ner i pris.

Vilka produkter använde du?

- Först och främst utgick vi från bygglovet, dvs hur stort det får vara och hur maxmåtten ser ut.

- Sedan letade vi efter fönsterpartier som var så stora som möjligt och som gick att öppna upp så mycket som möjligt, just för att vi ville ha den här speciella ute-fast-inne-känslan.

Bekanta dig med våra uterumspartier

- Efter att ha kollat med Skånska Byggvaror, ritade vi faktiskt uterummet efter de mått som deras skjutdörrar hade. Och vi valde den bredaste lösningen som de hade, med fyra skjutdörrar i rad.

- Resultatet är över fyra meter långa glaspartier på båda sidor om utbyggnaden, vilket ger oss ett fantastiskt ljusinsläpp i hela rummet!

"Vi gjorde uterummet till ett stort ljusinsläpp!"

Vilken färgskala blev det?

- Vi valde antracitgrå för att färgen på ett mjukt sätt skulle matcha husets svarta staket, blomlådor, tak och plåtdetaljer.

- Ihop med den ljusa betsade träfasaden hjälper färgen samtidigt till att skapa den känsla vi ville ha; ett modernt och avskalat uterum.

Hur lång är uterumssäsongen?

- Vi valde versionen med isolerglas för höst och vår. Därför kan vi förlänga säsongen rejält, och det funkar även att värma upp rummet för enstaka tillfällen under vintern, t ex vid jul.

Hur gjorde du med inredningen?

- Jag gjorde ett uterum som är inrett som ett vanligt rum, med mycket fokus på möbler, belysning, mattor och gardiner. Sedan valde vi att sätta gips på väggarna och måla.

- På insidan ska det inte kännas någon större skillnad mellan själva huset och uterummet, det är det jag var ute efter.

Vad är du själv mest nöjd med idag?

- Jag är väldigt nöjd med helheten exteriört, med kombinationen av de mörka glaspartierna och den avskalade, rena stilen på panel och tak. Jag tycker det blev en härlig kontrast till vårt klassiska 60-talshus.

- Om jag hade byggt ett helt nytt hus, så hade jag nog gjort alltihop i samma stil som det här uterummet, säger Emily.

"Det har satt en liten guldkant på vardagen."

Vad betyder uterummet för livet hemma?

- Hela familjen använder uterummet jättemycket. Vi går dit när vi vill njuta, slappna av och umgås. Under säsongen äter vi nästan alla våra måltider där och barnen sitter gärna där och pysslar, spelar spel eller tittar på någon film.

- Jag tycker att det har satt en liten guldkant på vardagen, säger Emily.

Bekanta dig med våra uterumspartier

Ange postnummer för att få riktade erbjudanden