Bygg fritt med uterumspartier


Lotta Lagerlund, hennes man Rickard och barnen Frida, Olle och Gustav har ett hus i Jursla på en tomt som angränsar mot skogen. För tre år sedan fanns en altandörr och tre angränsande fönster på huset. Idag är de ett minne blott. De har adderat ett egetritat uterum på 50 kvadratmeter och ett tre meter brett fasadparti i glas som integrerar uterummet med huset. Låt dig inspireras av familjens idéer hur de byggde med fasadpartier.

Fakta

Lotta Lagerlund

Bor: Jursla, tillsammans med man och tre barn
Uterumspartier: Isomaxplus för åretruntanvändning
Fasadparti: 3,2 meter breda och 2,1 meter höga
Använder uterumspartier: att umgås i. Vid vissa festligheter kan de vara 30 personer runt middagsbordet

Det var viktigt för Lotta och Rickard att de fick rita och bygga sitt eget uterum som de ville ha det. Och inte minst själva bestämma storleken, så att den stora släkten skulle få plats. Det resulterade i ett uterum på 50 kvadratmeter med 4 meter i takhöjd, till största delen byggt med skjutbara glaspartier som tar in skogen och trädgården runt huset. Men också fasta partier och fasta fönsterpartier. I och med att familjen ville använda uterummet hela året föll valet snabbt på skjutdörrar Isomax Plus som isolerar väl. Taket är i plåt för att kunna stå emot eventuella grenar som trillar ner på taket.


Från vardagsrummet inne i huset ser familjen rakt ut i uterummet genom ett mäktigt fasadparti som är 3,2 meter brett och 2,1 meter högt. Valmöjligheterna var många, men valet föll till slut på en lösning med fyra skjutdörrar i glas.

– Vi ville att det skulle vara så lätt som möjligt att gå mellan vardagsrum och uterum och öppna upp rummen emellan. Och så klart att få in mycket ljus. Uterummet är verkligen integrerat med huset och lyfter upplevelsen av vardagsrummet. Det blev precis så som vi ville ha det!

Hela familjen umgås i rummet alla dagar i veckan. De sitter i soffan och njuter av utsikten utanför de stora glaspartierna, som släpper in ljuset, naturen och därmed energin.

– Det här är sinnenas rum för oss. Skogen, ljuset och den friska luften. Allt finns här.

Det var en tung leverans som levererades vid deras tomtgräns. Med bärhjälp från fyra personer gick allt vägen. Snickarna följde beskrivning enkelt, satte delarna på plats och skruvade ihop fasadpartiet. Skjutpartierna var stora, men snickarna tyckte att de hade en lätt och stabil konstruktion. De har lås på skjutdörrarna i uterummet och skjutpartiet mellan hus och uterum.

Släkten kom ofta på besök förut, men nu när uterummet är på plats blir det härligt nog oftare. Ibland har de varit 30 personer runt bordet. Att få till en bra samlingsplats där alla få plats var anledningen till att uterummet nu finns på plats.

När Lotta har tjejfest hemma stänger de bara igen fasadpartiet mellan vardagsrum och uterum, så ljudet inte stör sönerna som tittar på fotboll på andra sidan glaset, bara några meter bort. Inga ljud överförs från det ena eller andra rummet, vilket gör att de kan ha två fester samtidigt.

Här hittar familjen sin energi, får återhämtning och umgås med varandra och vänner. Livet leker som mest när de får sitta här och ta en kopp kaffe när glaspartierna är öppna, värmen och ljuset flödar och vinden fläktar en varm sommardag. Allt som ofta tänder de ljus och lyssnar på musik.

– När jag kommer hem från jobbet, går jag och öppnar upp fasadpartier och glaspartier och känner att det är så skönt att vara hemma. Jag sätter mig ner och tittar på allt och undrar om det är jag som bor här. Ibland tänker jag på att vi kan sälja huset och bara bo i uterummet.

Till alla uterum

Ange postnummer för att få riktade erbjudanden