Sommarens växthustrender


Låt oss titta lite närmare på sommarens växthustrender. Vi ser att allt fler ger sina trädgårdar ordentligt med kärlek i år. Spännande grönsaker, mysig inredning och mycket mer.

Att odla sina egna grönsaker, kryddor och frukter är något som länge har varit både spännande och oerhört fröjdefullt - tänk att både skörda och sedan äta sina egna grönsaker. Hemmapyssel och trädgårdsfixande är inte bara en fantastiskt avslappnande och stimulerande sysselsättning, att odla sina egna grönsaker kommer också med mycket positivt för omgivningen och hälsan. Oavsett vad som är målet är växthus ett sätt att lyckas med odlingsdrömmen.

Närodlad mat (hemmaodlad) fri från besprutningsmedel och fylld med näring är bra för både kroppen, miljön och plånboken. Det är ingen slump att hemmaodling har blivit så populärt i dagens hektiska vardag, det är nämligen både avkopplande och väldigt roligt. Du upptäcker snabbt att det finns massvis av olika sorters grönsaker, frukter och kryddor som är lätta att driva upp även som nybörjare.

Egenodlade buketter

En annan trend som råder är att odla sina egna snittblommor. Att ha hemmaodlade, obesprutade buketter hemma på bordet och att ge bort en hemmaodlad bukett är något som många satsar på i år. ”Cutting gardens” kallas denna trend där du sår och driver upp färgsprakande blommor i trädgården som du sedan kan plocka egna buketter av. Att odla fram vackra sommarblommor och ängsblommor är något som får ta mer plats i många trädgårdar och växthus i år.

Drömmen om växthus

Att skaffa växthus är en trend som växer sig stark. Många drömmer om att bli växthusägare och förutom att då kunna odla sina egna obesprutade, hållbara grönsaker och blommor. Dessutom ser fler och fler möjligheten att använda ett växthus till mer än enbart odling. Idag används växthuset också som ett extra rum där måltider avnjuts tillsammans med vänner och familj.

Vilka växter trendar?

Några av de grönsaker det pratas mycket om är sorter som sticker ut från det vanliga. Vad sägs om lila paprika och morot eller purpurbönor i färgerna ”velour” och ”red swan”? Färgglada grönsaker som är lika vackra som välsmakande. Miniaubergine är en annan favorit just nu. De små droppformade grönsakerna är fantastiskt goda att lägga på grillen. Många testar också att driva upp vindruvor med rankor som klättrar upp i växthustaket. En frodig vinranka ger inte bara god frukt, den bidrar även till en härlig medelhavskänsla i växthuset.

Kryddhörnan börjar bli ett allt vanligare inslag, att skörda sina färska favoritörter och kryddor när det passar är en lyxig känsla som är svår att överträffa. Basilika och oregano är en bra start, men du väljer givetvis själv vilka örter som faller dig i smaken. Sätt igång och börja så!

Hållbarhetstrenden passar perfekt in i växthusen

Växthuset och uterummet har börjat smälta samman och ta formen av ett orangeri – en plats där vi odlar våra favoritgrönsaker och blommor och tar ett glas vin tillsammans med goda vänner. Fantasi är nyckelordet här – det enda som sätter stopp för vilken plats du kan bygga. Idag väljer många att inreda sina växthus som ett eget kreativt rum med möbelgrupper, mattor, textilier och vackra detaljer som du först inte trodde skulle platsa i ett växthus. Att secondhand, loppis och återbruk är trendigt är väl ingen nyhet. Och i växthuset kan loppisfynd passa in alldeles utmärkt.

Till våra orangerier

Hållbarhetstrenden förgyller växthusen. Många försöker hitta nya användningsområden för sina gamla möbler och inreda med saker från naturen - en gammal bänk kan få nytt liv med lite färg och en vacker gren från skogen blir en snygg inredningsdetalj. Föreställ dig att äta en god sallad av egenodlade grönsaker i ditt hållbart inredda växthus, det är en svårslagen känsla.

 

Skapa rum för livets alla stunder! Beställ 2024 års växthuskatalog som är fylld med inspiration och tips.

Bild på vår inspirationskatalog.

Ange postnummer för att få riktade erbjudanden