Inspiration


Tillbaka

Kundreportage


"Drömmen om ett uterum blev verklighet!"

I Västra Hamnen i Malmö möts man av charmiga stadskvarter, Sveriges högsta hus Turning Torso och en pulserande strandpromenad. I denna stadsdel har familjen Maini och Muhonen skapat sin alldeles egna oas. Det fanns bara ett fel. Starka vindar från sundet störde emellanåt trädgårdsidyllen. Lösningen. Ett uterum från Skånska Byggvaror.

Murti Maini bor med sin hustru i det rymliga och ljusa radhuset på Kompassgatan i Västra Hamnen, intill ett glittrande Öresund. Bortanför Öresundsbron skymtar Köpenhamn. Stämningen är internationell och samtidigt avslappnad. Murti tar emot i familjens nya uterum, ett Excellent S30 på 16 kvadratmeter. Ett rum med plats för trivsel och livsglädje.
– Sedan vi lät bygga uterummet har vi inte ätit många middagar i vår matsal på hela våren och sommaren. Vi har haft massor med trevliga fester med uppemot 16 sittande gäster, utbrister Murti med ett varmt leende.

Idén att skaffa ett uterum var Murtis hustrus och växte fram under några år. På den lilla tomten fanns ett träddäck med ett vackert segeltak som skydd mot solen. Men när vädret ville annat var det för blåsigt och regnigt att sitta ute.
– Vi kunde inte utnyttja vår trädgård som vi ville och bestämde oss för att bygga vårt första uterum i livet. Ett beslut vi verkligen inte ångrar eftersom vårt nya uterum enklast kan beskrivas som en stor succé, berättar Murti.

Noggrann urvalsprocess

Beslutet att skaffa uterum togs under hösten och familjen gick grundligt till väga. Man valde bland fyra olika alternativ. Snabbt föll valet på uterummet Excellent från Skånska Byggvaror.
– Kvalitet, stil och pris är förstås väldigt viktigt. Men man kan faktiskt säga att det personliga bemötandet till slut avgjorde saken. Vi fick väldigt fin hjälp av personalen både i utställningen i Helsingborg och på telefon. Det kändes 100 procent rätt från starten, berättar Murti.

Under några vinterveckor byggdes uterummet av en snickare, med hantlangning av Murti som med egna ögon fick se sitt nya favoritrum växa fram. Ett uterum som stadigt stått pall för både hårda vinterstormar och kraftiga slagregn. Hade det inte varit för vintervädret hade bygget gått på en vecka menar Murti som samtidigt berömmer den fina hjälp han fick kring bygglovet av en arkitekt på Stadsbyggnadskontoret i Malmö.

Ett glädjerum som förlänger sommaren
Hela drivkraften med satsningen var att kunna vara utomhus mer, under det ljusa halvåret. Redan i mars började familjen använda uterummet och man räknar med att använda det ändå in i oktober. Att satsa på ett sommarrum var ett mycket medvetet val.
– Vi vill inte ha ett vinterbonat rum utan ett ljust, luftigt och enkelt öppningsbart sommarrum. Vi ville förlänga sommaren, få en luftig känsla och komma nära vår grästäppa och våra solstolar och samtidigt få skydd för väder och vind.

Ett väldigt populärt rum bland vännerna
Minst en timme om dagen. Så mycket tid spenderar familjen Maini i sitt uterum. Morgonkaffet efter den dagliga träningen, läsning, middagar och umgänge med musik från ljudanläggningen.
– Jag är väldigt glad över vårt uterum. Våra gäster lovordar rummet och tycker att vi skapat ett lyft i vårt hem. Vi brukar skämta om att ”nån ville oss väl” i detta projekt eftersom det blev så bra alltsammans, avslutar Murti skrattande.

Ange postnummer för att få riktade erbjudanden