EXTRA HELGERBJUDANDEN - Gäller 25-29 april Se kampanjerna här

Vi vill att din dröm om ett härligt växthus ska bli sann. Ett växthus som du kan ägna helt åt odling eller bjuda in dina vänner på middag – eller en kombination av båda. För att få till din gröna oas precis som du vill ha den hjälper vi dig på vägen med planering av växthuset. Här får du tips av Pernilla, Sociala medieransvarig hos oss, som visar hur du ritar upp ditt växthus och gör en moodboard.

Rita och planera ditt växthus utefter hur du vill använda det

Ditt växthus kan vara platsen du går till för att koppla av, samla energi och få en lugn stund för dig själv. Det kan också vara här som du experimenterar med dina odlingar eller som glad amatör får gröna fingrar. Ett växthus kan också vara platsen där din familj och alla vänner samlas. Duka upp en härlig sommarlunch eller bjud in till en mysig sensommarkväll med tända ljus och egenodlade grönsaker. Nu är det dags att få ner din växthusdröm i en skiss. Rita och planera ditt växthus så att din oas blir precis så där bra som du har drömt om.

Tänk utanför krukan

Det är viktigt att börja i rätt ände när du ska välja och planera växthus. Innan du väljer modell och storlek är det viktigt att fundera på vad vill du göra i växthuset.

– Vill du ha ett växthus att odla i? Då är mitt tips att först fundera och reda ut vad och hur mycket du vill odla. Vill du odla fina sommarblommor, ätbara godsaker eller både och? Lista upp dina drömmar och rita sedan upp växthuset och placera ut dina odlingar, så får du en bild av hur stor odlingsyta du behöver, säger Pernilla.

Som odlare kommer du utvecklas hela tiden. Börjar du odla lite djungelgurka ena sommaren, så kommer du förmodligen vilja odla mer året därpå. Därför är det bra att tänka i ett längre perspektiv när du väljer storlek på växthuset. Det brukar vara klokt att planera för ett större växthus än man tänkt från början.

– Ju mer du odlar desto grönare fingrar kommer du få, så tänk på att du säkert kommer behöva ha en större yta än du först tror. Så säger alla våra kunder. Och när växthuset väl står på plats är det svårt att göra om det.

Upplev alla växthus

Middag i växthuset

Växthus är även ett utmärkt rum för de som inte är lika intresserade av odling. Många kunder drömmer om att kunna slå sig ner med en kaffe och njuta i växthuset, känna dofter, ta in alla intryck i deras gröna oas och självklart känna smaker från alla grönsaker.

Börja skissa och rita ditt växthus

Ta ett vanligt rutat papper och börja skissa upp de delar du vill få plats med. Är det viktigaste för dig med en matplats för hela familjen, så utgå från matbordet och rita upp det. Fyll sedan på med de föremål som du vill ha med i ditt växthus, så får du snart en bild av hur stort växthus du behöver.

– Det är ingen risk att du bygger för stort växthus. Det finns alltid något härligt att fylla det med. Tänk dig en regnig men varm sommardag och få sitta där och äta middag. Det är fantastiskt!

Träväxthuset med 3,4 meter i takhöjd

– Ett tips är att utnyttja höjden i växthuset. Använd hyllplan och krokar i olika nivåer för att kunna placera krukväxter högre upp. Det är också väldigt fint att hänga upp amplar i taket.

Det senaste tillskottet bland våra växthus är Växa. Det är i trä och glas och har 3,4 meter i takhöjd. Här kan växterna ta ut sin fulla växtkraft. Växa finns från 13,2 kvadratmeter, vilket gör att du har plats för både odling och matbord.

Ta mig till Växa

Tänk på att skapa olika nivåer även i valet av växter. Kombinera pallkragar med odling med större krukväxter som du lätt kan byta plats på. Fyll takhöjden med ljusslingor och varför inte en takkrona.

Vill du ha växthuset som en plats att umgås på, placera bordet i mitten, så du sitter mitt i grönskan. Kortsidorna är en utmärkt placering för pallkragar. På vår Oas-serie kan du placera dörrarna var du vill på växthuset, vilket gör din planering mer flexibel. Du kan även lägga till en extra skjutdörr för att få en inbjudande och pampig ingång.

Visa vem du är

För att göra växthuset mer personligt rekommenderar Pernilla att använda inredningsdetaljer hemifrån som du tycker om. Flytta inte ut inredningen du är trött på. Det kommer inte hitta sin rätta plats där heller. Du kan ha allt möjligt i ditt växthus. Det finns inga rätt eller fel. Prova dig fram, så märker du vad som platsar.

– Lägg en linneduk på bordet och ta ut hundbädden så även hunden känner sig hemma. Mjuka upp känslan i växthuset med tyger. Ett tygstycke är inte bara dekorativt, utan skyddar också växterna från solen när den lyser som starkast. Sen finns så klart våra skuggardiner som är anpassade efter varje växthus.

Skissa och planera ditt växthus

När du har bestämt dig vad du ska använda växthuset till, vad och hur mycket du ska odla blir det enklare att skissa. Ta ett vanligt, rutat papper och rita upp de delar du vill ha med: olika grönsaker och blommor, vilka som ska vara grannar och hur stort utrymme de ska få. Fundera även på vilka färgkombinationer du vill ha. Vilket cafébord, matbord eller loungegrupp ska du ha och hur stort utrymme tar det? Du kanske även vill ha din favoritfåtölj i växthuset.

Genom att skissa får du en tydlig bild vad du vill göra och vilken storlek som krävs för att du ska kunna göra det. Det börjar med en skiss och efter ett tag kan du förfina och ändra när tankarna mognar.

– Involvera hela familjen och ta reda på vad de vill göra. Det skapar intresse för växthuset och blir en naturlig samlingsplats för alla.

”Det finns alltid

något härligt att

fylla växthuset med”

När du har valt platsen på tomten där du ska placera växthuset är det bra att markera ut väggarnas placering på marken med stenar eller pinnar. Placera riktiga stolar och bord och markera ut odlingarna. Gå runt i ditt fiktiva växthus och fundera på om du har tillräckligt med utrymme för varje del och att du har tillräckligt med svängutrymme. Kanske behöver du ett större växthus.

Bekvämt med el och vatten

Kommer du satsa på din odling och leva ut odlingsdrömmarna är det en bra idé att dra in el och vatten från början, speciellt vatten. Då slipper du springa med vattenkannor för att vattna morgon och kväll. Ett eget bevattningssystem är praktisk att ha om du reser bort några dagar.

En odlingsbänk underlättar arbetet i växthuset och du har allt samlat på en och samma plats. Plus att det är skönt att tvätta av sina jordiga händer i zinken. El är bra att dra in om du planerar att ha odlingslampor och skapar stämning i ditt sociala växthus.

– Belysning adderar till mysfaktorn när du sätter upp ljusslingor och tänder lyktor en sensommarkväll med middag med vänner. Det är även fantastiskt vackert att beskåda utifrån när du är i trädgården eller i huset. Det blir som ett smycke i trädgården.

Rita och planera växthus - Pernilla tipsar

  • Fråga hela familjen vad de vill göra i växthuset
  • Klipp och klistra ihop olika inspirationsbilder eller urklipp från till exempel tidningar
  • Skissa upp på rutigt papper
  • Måla upp med olika härliga pennor och färger på papper
  • Måtta upp och gör en planritning i verklig skala med tejp på golvet hemma
  • Mät ut på tomten där växthuset ska stå och lägg ut stenar eller pinnar som blir växthusets väggar och ställ in krukor och möbler för att få en verklig känsla för hur stort utrymme du behöver

Börja planera!

Fakta

Pernilla Svensson

Det bästa med ett växthus: Du kan använda ditt växthus precis hur du vill och fylla det med vad du vill. Det finns inga begränsningar och inget rätt eller fel.
Det bästa med växthus i sociala medier: Att få se vilka fantastiska växthus alla kunder skapar. Riktiga drömplatser!

 

Skapa rum för livets alla stunder! Beställ 2024 års växthuskatalog som är fylld med inspiration och tips.

Bild på vår inspirationskatalog.

Ange postnummer för att få riktade erbjudanden