Odlingstips till ditt växthus

 

Här följer några härliga odlingstips, från vår alldeles egen trädgårdsmästare Linda.


Odla vindruvor i ditt växthusVäxthus Vindruvor

Vindruvor är en flerårig växt som är lättast att odla i växthus. Den extra värmen och ljuset förlänger säsongen och ger plantorna en chans att utveckla större druvor med mer smak.

Tänk på att det krävs ett lite större växthus vid odling av vindruvor, rankorna tar med tiden mycket plats. Du måste också kunna vädra och skugga växthuset om det blir för varmt. Och tänk på att det krävs en hel del vattning och gödning under sommaren. Vindruvor vill ha bra gödslad trädgårdsjord, har du lerjord kan du blanda i kompost eller brunnen stallgödsel. Plantera plantorna något djupare än de stått i krukan, fyll på med jord och vattna rikligt. Använd gärna en värmekälla under hösten för att hålla växthuset frostfritt och ge druvorna chansen att mogna klart. Blommarna är självfertila (pollinerar sig själva) men för en bättre skörd kan det vara bra att ha lite olika sorter som blommar samtidigt för att få rikligare skörd.

Tips! Glöm inte kolla upp hur din vinplanta ska beskäras då det kan variera mellan olika sorter. Beskärning krävs för att plantan ska sätta frukt.


Växthus med melonerVäxthus Melon

Melonen är en ettårig ört. Stammen är lianväxande och trivs bäst i odling i växthus. Plantorna kräver också stor plats. Meloner vill ha en solig plats med näringsrik jord och hög mullhalt. Meloner kan du både så (förodling) och köpa som färdiga plantor. Plantorna kräver att man befruktar honblomman, de blommor som är uppsvällda, genom att gnida hanplantan mot honplantan.

Under sommaren krävs regelbunden gödning och vattning. Plantorna får aldrig torka ut. Växthuset förlänger säsongen och meloner som mognar lite senare får chansen att mogna.

Tips! Nässelvatten är bra att vattna med, då stärker man plantans försvar mot angrepp av skadeinsekter och sjukdommar.


Solmogna tomaterVäxthus Tomater

Tomat är en ettårig växt som finns i många olika färger och former. Alla tomater vill ha en solig, varm och skyddad växtplats för att växa bra. Växthus är därför det bästa alternativet vid odling, där får plantorna och frukten längre tid att utvecklas och ge en bättre skörd med solmogna tomater. Jorden ska vara väldränerad och mullrik men den ska även kunna hålla fukten bra. Tomater finns både att köpa som frö (förodling) och som färdiga plantor.

Under varma sommardagar krävs luftning och skuggning för att inte plantorna ska brännas. Då behövs även mer näring och vatten. Vid för lite näring blir bladen ofta gula och fläckiga och tomaterna utvecklas dåligt. Men vid för mycket näring växer bara grönmassan och fruktbildningen blir försenad. De flesta tomater ska "tjuvas", det innebär att du ska ta bort alla skott i grenvinklarna och toppa för att främja fruktbildningen. Busktomaterna är ett undantag, där behöver man inte "tjuva".

Tips! Plantera plantorna direkt i en jordsäck.


Varmt växthus för god gurkaVäxthus Gurka

Grön slanggurka kräver mycket värme och näring. Det är nästan ett måste att odla i växthus. Gurka kräver en solig, varm och fuktig miljö för att trivas. Jorden ska vara mullrik och näringsrik. Regelbunden vattning är också ett måste. Jorden får aldrig torka ut. Du kan både så (förodling) och köpa färdiga plantor. Plantera ut när frostrisken är över. Plantorna kräver att man befruktar honblomman, de blommor som är uppsvällda, genom att gnida hanplantan mot honplantan. Det finns även vissa sorter som bara sätter honblommor, plantan är då självfertil - det vill säga att växten sköter befruktningen själv.

Tips! Täck jorden med gräsklipp så får jorden både näring och behåller fukten.


Växthusodling det bästa för PaprikanVäxthus Paprika

Paprikan är flerårig, men odlas som ettårig. Paprikan kräver mycket värme för att bli välutvecklad och är känslig för frost. Paprikan vill ha en solig och varm plats med lucker, mullrik och varm jord. Plantan vill inte utsättas för blåst så växthusodling är det bästa. Du kan både så (förodling) och köpa färdiga plantor. Plantera ut när frostrisken är över. Plantan ska sen beskäras till 3-4 grenar och bindas upp och stöttas. Extra gödning krävs vid fruktsättningen.

Tips! Vattna inte på växten. Vattna inte heller på kvällen då den fuktiga miljön gynnar sjukdommar.


Krydda doften i ditt växthusVäxthus Kryddor

Alla kryddor går bra att odla i växthus, tänk bara på att plantan inte får torka ut. Gödningen ger ni på våren och senare delen av sommaren. Övergödsling under sommaren gör att plantan växer fort, och tappar då mycket av sin smak. Vattna regelbundet, helst på morgonen eller kvällen. Bra luftning och skuggning krävs vid odling i växthus då plantorna inte får torka ut. Jorden ska vara väldränerad.

Basilika och Koriander är två exempel på kryddor som trivs i växthus. Båda vill ha en solig och skyddad plats. Basilikan är känslig för frost coh bör inte ställas ut i för kallt växthus på våren.

Tips! Skörda regelbundet för rikligare skörd.

Trädgårdsmästare Linda

Lycka till med dina odlingar i ditt växthus, och i resten av din trädgård!

/Trädgårdsmästare Linda
 Skånska Byggvaror